Így szabadulj meg a feszítő haragtól

2018. október 13.
Néha úgy érezhetjük, fel tudnánk robbanni a haragtól, ez pedig sokáig feszültséget és stresszt hagyhat bennünk. Próbáljunk tudatos technikákkal megszabadulni tőle!
Fotó: Unsplash.com

Írd le!

Tanulmányok szerint sokat segíthet, ha kiírjuk magunkból a haragot okozó eseményeket. Pontosan írjuk le, hogy mi történt, hol történt, mitől éreztük maguknat dühösnek, hogyan reagáltunk és hogyan reagált a másik fél? Mikor ennyi időt tesszünk az események részletezésébe, valószínűleg számos tényező átgondolására rákényszerülünk, miközben le is csapoljuk magunkból a feszültségeket. Ha elkészültünk és kicsit megnyugodtunk, tépjük darabokra a papírt – hiszen nem érdemes őrizgetni a haragot!

Adj időt

Nagy a kísértés, hogy amikor dühösek vagyunk, azonnal reagáljunk, de érdemes óvatosnak lenni, nehogy tovább mérgesítsünk egy helyzetet. Az „aludj rá egyet” régi, de nagyon hasznos aranyszabály, de ha belefér, még jobb lehet, ha 24 órát adunk magunknak. Lehetséges, hogy az idő múlásával és a türelmes várakozással egyszerűen magától elpárolog a haragunk.

Készülj fel

Ha a hétköznapokban is gyakorlunk néhány tudatos technikát, legközelebb talán el sem jutunk odáig, hogy elborítson minket a harag. A meditáció, illetve az érzelmeink megfigyelése és szabályozása rendkívül hasznos lehet, hogy nyugodtan csináljunk végig minden helyzetet.