5 lépés, amivel tönkretesszük a bocsánatkérést

2020. január 26.
Mivel jó emberek vagyunk és belátjuk, ha hibázunk, akaratunkon kívül megbántunk másokat, így előfordul, hogy bocsánatot kell kérnünk. Mire ügyeljünk ennél az egyszerűnek tűnő, ám mégis nagyon könnyen elrontható gesztusnál? Hogyan kérjünk bocsánatot úgy, hogy valóban megbocsássanak nekünk?

Ha valaha előfordult, hogy bocsánatot kellett kérnünk egy barátunktól vagy családtagunktól egy rossz megjegyzés vagy valamilyen hibánk miatt, biztosan olyan is történt már, hogy mégsem ért célba a gesztusunk. Ennek részben lehet az az oka, hogy rosszul fogalmaztuk meg bocsánatkérésünket. Melyek azok a kifejezések, amiket jobb, ha elkerülünk, amikor elnézést kérünk valakitől?

1. Sajnálom, hogy így érzel. Ez egy nagyon gyakori, ám annál semmitmondóbb szólam a bocsánatkérésre. Nem fejez ki részünkről semmilyen felelősséget azért, amit okoztunk, így garantáltan még jobban elmérgesítjük a helyzetet ezzel a mondattal. Valójában azt fejezzük ki ezzel, hogy csupán azt sajnáljuk, hogy a másik ember úgy döntött, hogy félreérti az egész helyzetet. Még ha igazunk is van, és valóban tévútra terelte a dolgot a másik ember, megmagyarázni neki, hogy miért nincs igaza, nem éppen a kulcs a másik ember szívéhez.


2. Sajnálom, hogy ezt hiszed. Ez nem bocsánatkérés. Hasonlóan az előzőhöz, ez is annak kijelentése, hogy a másik ember téved és rosszul gondolkodik. Az a bocsánatkérés, amelyik úgy kezdődik, hogy “sajnálom, hogy te”, már eleve hatástalan. Hacsak nem úgy folytatjuk, hogy sajnáljuk, hogy “te vagy az, akinek én problémát okoztam”. Foglaljuk bele mindig, mi az, amiért bocsánatot kérünk, így valóban érződik a megbánás szavainkon.

3. Sajnálom, hogy ezt tettem, de… Amint kimondjuk egy bocsánatkérésnél, hogy de, azonnal semmissé tesszük az egész megbánást. Ezzel ugyanis onnantól a saját cselekedeteink helyességét igazoljuk és támasztjuk alá. Kezdjünk egy olyan bocsánatkéréssel, amiben nincs minősétés. “Bocsánat, hogy nem hívtalak meg vacsorára. Tudom, hogy megbántottalak.”
A másik embernek szüksége van arra az érzésre, hogy megértettük, hogyan és miért volt bántó a cselekedetünk. Amikor ezen túlestünk, akkor esetleg kitérhetünk a saját motivációinkra, ám korántsem biztos, hogy a sérelmek folyamatos átrágása előreviszi a kapcsolatunkat, sőt, sok esetben ez inkább elmérgesíti a viszonyt két ember között.

4. Nem vagyok tökéletes. A jó szándék vezérli ezt a kijelentést, hiszen a felelősségünket akarjuk megmutatni vele, ám nem elég konkrét bocsánatkérésnek. Tegyük hozzá, miért mondjuk ezt. Hiszen nem azért szomorú és csalódott a másik ember, mert nem vagyunk tökéletesek, senki sem az, és senkinek sem kell annak lennie. Az általános kinyilatkoztatások helyett, mint a “nem vagyok tökéletes” és az “elszúrtam”, tegyük hozzá, hogy konkrétan miért kérünk elnézést.

5. Nem mutatunk bűntudatot. Ha a megfelelő szavakat használjuk ugyan, ám valójában nem bánjuk meg, amit tettünk, a bocsánatkérésünk valószínűleg nem ér célba. Képzeljük magunkat a másik ember helyébe elég hosszan ahhoz, hogy átérezzük a tettünk súlyát, a kárt, amit okoztunk az ő nézőpontjából. Még ha nem is szándékosan tettük, akkor is megtalálhatjuk magunkban az együttérzést a másik ember irányába. Ami azért is fontos, mert a jó bocsánatkérés a kapcsolatok erősítésének és javításának egyik legfontosabb eszköze, még ha nem is olyan könnyű, mint gondolnánk. 


Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash