Mégis vehetünk pénzen boldogságot

2020. január 30.
A pénz és a boldogság kapcsolata kibogozhatatlanul bonyolult és sokrétű, ám nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy pénzen nem vehetünk boldogságot. Kapásból négy olyan esetet is tudunk mondani, amikor mégis.

Való igaz, hogy a felhalmozott vagyon és a tárgyi javak nem tesznek boldoggá. Ám igenis használhatjuk arra eszközként a pénzünket, hogy hosszú távon jobban érezzük magunkat. Hogyan vásárolhatunk magunknak boldogságot, ha nem egy újabb táskával vagy cipővel? Mutatjuk a tudományosan tesztelt és bizonyítottan hatásos módszereket!


Vegyünk időt magunknak
A Harvard Egyetem professzora, Ashley Whillans úgy találta tanulmánya során, hogy azok a vásárlók, akik a pénzüket szabadidőre költötték, boldogabbak voltak azoknál, akik tárgyakat vettek. Szabadidőt egyrészt úgy vásárolhatunk magunknak, ha a pénzünket arra fordítjuk, hogy megbízzunk másokat olyan dolgok elintézésére, melyeket muszáj megtennünk. Ilyen például a takarítónő és bejárónő, vagy ha a szomszéd fiút megkérjük, hogy vágja le a kertünkben a füvet, ha futárral szállíttatjuk ki a megrendelt bevásárlást vagy ha hívunk egy ezermestert az új bútor összeszerelésére. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, melyek azok a területek, ahol időt spórolhat azzal, ha fizet valakinek ezek elintézéséért. Egy arany gyűrű vagy fülbevaló helyett kérjünk születésnapunkra inkább bébiszittert, aki vigyáz a gyerekekre, míg kettesben elmehetünk valahova párunkkal. Sokkal nagyobb örömet okoz hosszú távon a pár óra szabadidő, mint egy újabb ékszer.

Kényeztessük magunkat apróságokkal
Elizabeth Dunn boldogságkutató, a British Columbia Egyetem szociológusa azt javasolja, hogy inkább vásároljunk gyakrabban apróságokat, mint egyszer-egyszer egy nagyobb dolgot. Gondoljuk át, milyen hétköznapi boldogságok jelentenek nagy örömet számunkra a mindennapokban. Ebbe beletartozik a kávé és sütemény az irodában vagy egy harminc perces masszázs munka után. A rendszeresség és gyakoriság a kulcs ezeknél az apró kényeztetéseknél, nem az időtartam. Dunn kutatása szerint azok az emberek, akik kétszer harminc perces masszázst kaptak két egymást követő napon, boldogabbak voltak mint azok, akiket egyszer hatvan percig masszíroztak. Ahelyett például, hogy egyszerre, egy időpontban csináltatnánk meg a manikűrünket és pedikűrünket, foglaljuk le az időpontokat egymás után pár napos csúszással.

Jótékonykodjunk
A Harvard Egyeteim kutatói végeztek arról is tanulmányt, milyen érzést kelt az emberekben, ha jótékonyságra költik pénzüket. Mielőtt éles helyzetben is tesztelték volna, megkérdezték a résztvevőket, szerintük mitől lesznek majd boldogabbak: ha vásárolnak valamit maguknak, vagy ha adakoznak. A résztvevők nagy része úgy nyilatkozott, hogy szerinte az teszi boldogabbá, ha vehet valamit magának, ám a gyakorlat pont az ellenkezőjét bizonyította: nagyobb boldogságot éreztek és hosszabb ideig az adakozás után az alanyok, mint egy újabb tárgy vásárlása után. Valaki másnak a jóllétét elősegíteni erőteljes érzés. Nagylelkűnek lenni a pénzünkkel egyúttal hálát is ébreszt bennünk azért, amink van, ezért is érezzük magunkat boldognak utána.



Költsünk élményekre
Ha élményekre és tapasztalásra költünk birtokolható tárgyak helyett, boldogabbá teszi az embert. Ezért is álmodozunk azon, hogy a tengerparton süttetjük magunkat egy jó könyvvel vagy egy romantikus városkában sétálva betérünk egy hangulatos cukrászdába egy isteni krémesre. Ha megvalósítjuk az ilyen és ehhez hasonló terveinket, ráadásul az emlékek velünk maradnak, melyeket újra és újra visszaidézhetünk. Nem kell, hogy nyaralás legyen, egy koncert, egy színházi előadás vagy akár egy jógaóra is megadhatja ezt az élményt.

Hat hét csak az öröm
Noha a pénz és vásárlás rövid időre örömmel tölthet el, könnyen mókuskerékbe kerülhetünk, hiszen újabb és újabb dolgok vásárlására késztet, hogy ismét átéljük a boldogságot. Megvenni valamit, amire régóta vágytunk, kiugró örömöt okozhat, ám ez gyorsan tovaszáll. A San Franciscó-i Egyetem kutatása szerint a vásárlás utáni boldogság legfeljebb hat-nyolc hétig tart, míg egy utazás emléke örökre velünk marad és beszélgethetünk róla, visszaidézhetjük, így időről időre előhozza a boldogságot, amit akkor éreztünk.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash