A tisztaság a boldogság kulcsa

2020. február 01.
Azok az emberek, akik úgy jellemzik magukat, hogy rendkívül fontos számukra tisztaság és rend, boldogabbak, mint azok, akik rendetlennek vallják magukat egy friss kutatás eredményei szerint.

Úgy tűnik, megvan a boldogság kulcsa egy friss kutatás szerint, ez pedig nem más, mint a tisztaság. Egy korábbi tanulmányból már kiderült, hogy a takarítás a testmozgáshoz hasonló adrenalinlöketet ad az embernek, ami összefüggésben van a stressz csökkenésével, az általános elégedettségérzéssel és még a szexuális életre is jó hatással lehet.


Szex és tisztaság
A kutatáshoz több mint kétezer ember töltötte ki a kérdőívet, melyben három csoport valamelyikébe kellett sorolniuk magukat: rendkívül tiszta, mérsékelten tiszta és rendetlen. Mindhárom csoportban a boldogságérzetükkel kapcsolatos kérdéseket kaptak a válaszadók, emellett lakhelyükkel, családi állapotukkal, testképükkel és alvásminőségükkel kapcsolatos kérdéseket is meg kellett válaszolniuk. A szexuális életükről is megkérdezték a kutatásban résztvevőket, és kiderült, hogy a tisztaság iránt elkötelezett emberek gyakrabban élnek nemi életet rendetlen társaiknál, ráadásul szinte minden téren boldogabbak is.

Tiszta udvar, rendes ház
A kutatók szerint logikus következménye a rendezett otthonnak a rendezettebb magánélet, ám más okai is vannak, hogy miért van kapcsolatban a boldogság a tisztasággal. Az, hogy valaki mennyire rendetlen, nagyban függ attól, mennyire stresszes élethelyzetben van. Azok, akik megengedhetik maguknak a több szabadidőt, jó eséllyel a takarításra is több időt szánhatnak. A takarítás és a tisztaság fontos és szükséges része az életnek, ám nem szabad, hogy az értelme legyen. Viszont ha boldogabbak leszünk tőle, plusz motivációt adhat arra, hogy a nem annyira kedvenc házimunkákat is lelkesebben végezzük el.

Forrás: Apartment Therapy
Fotó: Unsplash