Esküvők karantén idején: „Csak ami igazán számít: öröm és szeretet legyen”

2020. április 05.
A házasságra készülő párok terveit alaposan tönkretette a koronavírus-járvány. Ám a videós konferenciáktól a mikroceremóniákig a szerelem megtalálja az útját annak, hogy megköttessen, aminek meg kell.

A menyasszony fehér ruhát viselt és egy művirág csokrot tartott a kezében, amit az Amazonon vásárolt. A díszítés szintén az Amazonról volt, ahogy a fényfüzérek is. A ceremónia is szűk körű volt: csak a legközelebbi családtagok és a pap. Bár esőt jeleztek, az időjárás kegyes volt a 23 éves menyasszonyhoz, Eliana Amramihoz és vőlegényéhez, a 22 éves Elliot Birnhöz, így a lány szüleinek kertjében, Chicagóban örök hűséget fogadhattak egymásnak.

A nagyi online köszön be

A koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások lehetetlenné teszik, hogy a tágabb család és a barátok is személyesen részesei lehessenek az ifjú pár nagy napjának, így nem ritka, hogy YouTube-os élő közvetítésen vagy videóhíváson keresztül követik az eseményeket. Az idősebb rokonok is biztosan inkább a lapotopok képernyőjén keresztül nézik a ceremóniát, ahogy történt Eliana és Elliot esküvőjén is.


A fiatal pár úgy tervezte, hogy március 29-én mondják ki az igent a Chicago Hilton hotelben, ám március 12-én Illionis állam kormányzója azt tanácsolta, hogy a nagyobb összejöveteleket, így az esküvőket is halasszák legkorábban májusra a párok. Ám a fiatal jegyesek nem tudtak várni. „Belehaltunk volna, ha nem házasodhatunk össze” – mondta a menyasszony. Egy átsírt éjszaka után a család úgy döntött, a kertben, videóközvetítéssel legyen az esemény. A pap is beleegyezett – abban az esetben, ha kültéren lehet tartani. Az esküvő a menyasszony minden képzeletét felülmúlta. „A ceremónia előtt nagyon csalódott voltam. Nem akartam elhinni, hogy ez velem történik. Ám most már nem bánom. Sokkal jobb volt, mint amit el tudtam képzelni” – mondta Amrami.

Bindi Irwin villámszertartása

A néhai Krokodilvadász, Steve Irwin lánya, Bindi Irwin is a villámszertartás mellett döntött. Tavaly júliusban jegyezték el egymást Chandler Powell-lel, és úgy tervezték, hogy az Australia Zoo-ban mondják ki a boldogító igent. Ám négy héttel a tervezett időpont, április 4. előtt, a koronavírus az ő lakodalmuknál is közbeszólt. „Közel egy évig terveztük az esküvőt, ám mindenki biztonsága érdekében az utolsó pillanatban más megoldásokat kellett keresnünk” – mondta Bindi Irwin. Az Irwin-család a járvány miatt lezárta állatkertjét is a látogatók előtt, Bindi és Chandler pedig hivatalosan is lefújta az esküvőt. „Nehéz döntés volt, de meg kellett tennünk” – mesélte a menyasszony.

View this post on Instagram

March 25th 2020 ❤️ We held a small ceremony and I married my best friend. There are no words to describe the amount of love and light in my heart right now. We’ve planned this beautiful day for nearly a year and had to change everything, as we didn’t have guests at our wedding. This was a very difficult decision but important to keep everyone safe. We wish all of our friends and family could have been there with us, however it’s lovely that we will be able to share photos and videos. Right now we’re encouraging the world to hold onto hope and love, which will carry us forward during this profound time in history. Today we celebrated life and revelled in every beautiful moment we shared together in our Australia Zoo gardens. Mum helped me get ready, Robert walked me down the aisle, Chandler became my husband and together we lit a candle in Dad’s memory. We shared tears and smiles and love. Thankfully, since we all live at Australia Zoo as a family, we could be there for each other. To everyone reading this – stay safe, social distance and remember LOVE WINS!

A post shared by Bindi Irwin (@bindisueirwin) on

„Gondolkoztunk, hogy csupán elhalasztjuk, hogy később mindenki részt vehessen rajta, ám végül úgy döntöttünk, hogy mi mindenképp össze akarunk házasodni. Legyünk férj és feleség, és nézzünk szembe így a világgal, együtt” – tette hozzá Bindi. Így az ifjú pár végül pár nappal később, egy csomó vadállattal, Bindi édesanyjával, Terrivel, testvérével, Roberttel és elhunyt édesapja legjobb barátjával, Wes Mannionnal osztotta meg végül a legboldogabb pillanatait. „Ha nem is volt a nagykönyv szerinti esküvő, nekünk így volt tökéletes” – mondta később az ifjú feleség.

Van, aki átszervezi

Van, aki számára elképzelhetetlen, hogy a barátai ésa  családtagjai nélkül tartsa meg az esküvőjét, amelyet oly hosszú ideig tervezgetett. „Most már belenyugodtam” – mondta a 29 éves, Londonban élő klinikai pszichológus, Debbie Odukoya, aki 33 éves vőlegényével, Oluchival áprilisra tervezte két napon át tartó esküvőjét a nigériai Lagosba. Nyolcszáz vendéget hívtak a nigériai ceremóniára, majd a másnapi, nyugati hagyományok szerinti esküvőre újabb négyszázat. „Egy évet töltöttünk a tervezéssel” – magyarázta a menyasszony. Ám márciusban törölték a járatokat, a koronavírus elérte Nigériát is, így le kellett fújni az esküvőt. „Nehéz volt túltenni magamat rajta, de ez van. Szerencsére a helyszínek nagyon együttműködőek voltak, pluszköltség nélkül átszervezhettük az esküvőt.”

Olvastad már?

Kreatív megoldások

Egy Michigan államban élő pár nem esett kétségbe tőle, hogy a koronavírus-járvány miatt nem vehetnek részt vendégek az esküvőjükön, kreatív megoldáshoz folyamodtak. Miután Amy Simonsonnak és Dan Stugliknak változtatniuk kellett eredeti terveiken, egy csomagolással foglalkozó cég több mint száz, kartonból kivágott emberalakot ajándékozott nekik a vőlegény kérésére, hogy ezek helyettesítsék a családtagokat és a barátokat. A papírvendégek között volt magasabb, alacsonyabb, hosszú hajú és rövid hajú alak egyaránt.

View this post on Instagram

Dan Stuglik and Amy Simonson will be joined by more than 100 cardboard cutouts of family and friends when they are married this Saturday at The Old Rugged Cross Church in Dowagiac. The COVID-19 pandemic has forced the couple to change their original plan of inviting 150 people to one where only a handful are present, but with the help and donation of the cutouts by Menasha Packaging, the two will be able to fill the pews.(Don Campbell/HP staff) Check our the story by @alexmenewman in today’s edition of The Herald-Palladium or online at www.thehp.com @doncampbellphoto #heraldpalladium #covid19 #wedding #covid @alexmenewman #danstuglik #amysimonson #theoldruggedcrosschurch #menashapackaging

A post shared by The Herald-Palladium (@heraldpalladium) on

„Akartam valami kreatív megoldást, hogy Amynek ne az üres templomban kelljen végigvonulnia” – mondta a rendőrként dolgozó vőlegény, aki így szerette volna kárpótolni menyasszonyát a nagy esküvői tervek füstbe meneteléért.

A karanténban kiderül, mi a fontos

A koronavírus miatti megváltozott állapotok azonban arra is rámutathatnak, mi az, ami igazán számít. A 25 éves brit tanár, Isobel Burston szintén áprilisra tervezte esküvőjét vőlegényével, Iannel. Természetesen nekik is le kellett fújniuk az eseményt, amikor a kormány betiltotta a 10 főnél nagyobb események rendezését. Isobel és párja 120 vendéget hívtak esküvőjükre.

„Mindketten sírtunk egy kicsit. De tudtuk, hogy nem kérhetjük arra az embereket, hogy az egészségüket kockáztassák az esküvőnk miatt.”

Először a halasztás mellett döntöttek, amelyben együttműködött velük a helyszín is, pluszköltség nélkül átszervezhették az eseményt. „Pár nap múlva azt mondtam Iannek: hozzád akarok menni. Mi lenne, ha most hétvégén összeházasodnánk? Úgy nézett rám, mintha megőrültem volna. Ekkor jöttünk rá, hogy ha össze akarunk házasodni, akkor meg kell tennünk most.” Másnap Ian felhívta az anyakönyvvezetőt, ahol nagyon rövid határidővel adtak új időpontot. Egy kis szobában, az internetről rendelt ruhában, a helyi szupermarketben vásárolt virágokkal kötöttek házasságot. Csak a szüleik voltak jelen az esküvőn, nagyszüleiket FaceTime-on hívták fel a házasságkötő teremből, hogy követhessék az esküvőt. A tengerparton készítettek pár képet róluk a szüleik az esemény után.


„Giccsesen hangzik, de abban a pillanatban, amikor beléptem, és megláttam Iant és a családunkat, azt gondoltam: miért aggódtam ezen annyit? Teljesen lényegtelennek tűntek a körülmények. Ami jelen volt aznap, az az öröm és a szeretet. Nem érzem úgy, hogy bármi hiányzott volna. A maga módján sokkal különlegesebb volt.” Ennél már csak az különlegesebb, ahogy a házassága indul ezeknek az ifjú pároknak. „Érdekes úgy indítani a házasságot, hogy 24/7 együtt vagyunk egy apró lakásban” – viccelt az újdonsült feleség.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash