Pihenni vagy nem pihenni – sokaknak ez valóban kérdés

2020. május 03.
Többen vannak, mint gondolnánk, akik azért nem szeretn(én)ek relaxálni, mert utána újra, esetleg még erősebben érezniük kell a stresszt, ami elől menekülnek.

Elengedem magam, relaxálok, hátradőlök, pihenek. A masszőrnél és a koncerten, a kozmetikusnál és a jógaóra végén, a strandon és – még nem is olyan régen – a repülőgépen. Csupa olyan helyzetben, amit már alig vártunk, sőt ezer éve vártunk. És épp abban a pillanatban, amikor a szemünket is lehunynánk, valami megzavarja a csodálatos pillanatot. Egy különös, szorongató érzés – mi lesz azután, úgy értve, az ellazulás után, ha a korábbi feszültség, szorongás még erősebben tör majd ránk? Nem, mindez nem kitaláció, hanem létező jelenség, amire nemrég egy amerikai orvosi lap hívta fel a figyelmet. A Journal of Affective Disorders írása alapján eddig kevésbé kutatták, bár létezésére már évekkel ezelőtt felfigyeltek, angolul a Relaxation-Induced Anxiety (RIA), magyarul a relaxáció okozta szorongás kifejezéssel hivatkoznak rá. A furcsa érzéssel egy tanulmány szerint az egyébként is szorongásra hajlamosak találkozhatnak, közülük azonban sokan. Ők már a pihenésre vagy relaxálásra gondolva is aggódni kezdhetnek.

Míg mások gondolkodás nélkül fejest ugranak a kínálkozó kikapcsolódási lehetőségekbe, a szorongók igyekeznek elkerülni a kellemes pihenés után esetleg rájuk váró negatív érzelmi állapotot, és meggyőzik magukat, hogy ennél még tovább aggódni is jobb lehet. Az aggodalmukkal valahogy szembe tudnak nézni a fenyegető szorongásos állapottal, míg a relaxálás csak elgyengíti, gyámoltalanná teszi őket a rájuk törő rossz érzésekkel szemben. Ördögi kör: szeretnénk ellazulni, de stresszhelyzetben találjuk magunkat. A cikkben speciális kezelési lehetőségekről nem olvastunk – a szorongásra ajánlott relaxáció itt nyilván nem járható út, elképzelhető viszont, hogy felügyelt, vezetett relaxálással legyőzhetjük vagy tompíthatjuk a félelmeinket. Annyi bizonyos, hogy a RIA jobb megértéséhez még sok kutatásra lesz szükség.

Fotó: Westend61, Tara Moore – Getty Images Hungary