7 ok, amiért nem tudsz túllépni az exeden

2020. július 12.
Egyszerűnek és logikusnak hangzik, hogy sétáljunk ki a rosszul működő, mérgező párkapcsolatból. Ám akármilyen nehéznek tűnt is a döntés meghozatala, még annál is nehezebb lehet a szakítást követő időszak. Különösen, ha nem is a mi döntésünk volt. Mivel okozunk magunknak még nagyobb fájdalmat? Miért lehet nehéz túllépni az exeken?

Gyakran van úgy egy párkapcsolatban, hogy pontosan tudjuk, hogy boldogtalanok vagyunk, mégis megvárjuk, míg a dolgok elérnek egy olyan pontra, amikor már muszáj kimondani a szakítást, ahonnan már nincs visszaút. A szakítás az egyik legnagyobb trauma, ami a felnőtt életünkben történhet. A fájdalmas lépés megtétele után tudjuk, hogy így kapunk lehetőséget arra, hogy valami új, valami jobb dolog történjen velünk. Miért olyan nehéz mégis túltenni magunkat a volt párunkon?

1. Magányosak vagyunk.

Az egyik leggyakoribb és legegyszerűbb magyarázata annak, hogy nem tudjuk elengedni a párkapcsolatot, hogy magányosnak érezzük magunkat. „Ha magunkra koncentrálunk ahelyett a személy helyett, akiről kiderült, hogy nem illik hozzánk, segíthet elterelni a figyelmünket. Kezdjünk el egy új hobbit, vagy folytassunk egy régit, csináljunk olyan dolgokat, amik boldoggá tesznek, vegyük fel a kapcsolatot régi barátokkal. Ezek kitölthetik az űrt, amit egy olyan személy hagyott, aki nem hozzánk való” – javasolta Erika Ettin párkapcsolati tanácsadó.

2. Túl sokat nézegetjük a közösségi oldalakon.

A szakítás után az a legjobb, ha azonnal megszakítjuk a kapcsolatot a közösségi oldalakon is. A párkapcsolati tanácsadó szerint nem jó ötlet barátnak maradni. „Vonjunk vissza mindent, kövessük ki, blokkoljuk. Ebben az esetben és a friss szakítással a hátunk mögött az a legjobb, ha nem veszünk róla tudomást. Az online kukkolás könnyen kicsúszik a kezünk közül ebben az állapotban. Ne tegyük.” Idővel még lehetünk barátok, ám ezt ne siettessük. Ez jön majd idővel és magától, ha elcsitult a fájdalom.

Olvastad már?

3. A kapcsolat elvette az önbizalmunkat.

Ha érzelmileg kizsákmányoló, bántalmazó kapcsolatban éltünk, az önbecsülésünk és önbizalmunk megsemmisülhetett az eltelt idő alatt. „Gyakran a rossz kapcsolatban az önbizalomhiány az, ami visszatartja az embert a szakítástól. Ha mégis sor kerül rá, hatalmas űr maradhat, hiszen elveszítjük azt, aki minden lépésünket megerősítette, engedélyezte. Hasznos, ha ilyenkor szakember segítségét vesszük igénybe az önbizalmunk újraépítéséhez.”

4. Csak a szép dolgokra emlékezünk.

Egy szakítás közepén könnyen előfordulhat, hogy csak a közösen átélt szép élményekre fókuszálunk. „A párkapcsolat bonyolult dolog. Gyakran, amikor szomorúak vagyunk, el akarjuk felejteni a rosszat, és inkább feltesszük a rózsaszín szemüveget. Ám nem véletlenül siklott ki az a kapcsolat, nem segít, ha csupán a jó dolgokra koncentrálunk” – mondta a párkapcsolati tanácsadó.

5. Nem tanultuk meg az elengedést.

Niels Eek fiziológus szerint az elengedés megtanulása az egyik legfontosabb képesség az életben. Ez szükséges például a rossz kapcsolatokból való kilépéshez is, különösen, ha azok mérgezők. „El kell fogadnunk, hogy mindenki hibázik, és tudatosítanunk kell, hogy ez már a múlt. Ehelyett inkább azt kell végiggondolnunk, milyen tanulságot szűrhetünk le a helyzetből. Először nehéz lehet, gyakorolni kell az elengedést, ám egyre könnyebbé válik ez a folyamat.”

6. Nem volt lezárás. 

Sok oka lehet annak, hogy nem tudunk túllépni a volt párunkon. A fiziológus szerint a leggyakoribb, ha nem volt lezárása a kapcsolatnak. Ez elveszi az embertől, hogy megérthesse a történteket, nem ad fogódzót a tanulságok leszűrésére. Ilyenkor segíthet, ha nem az okait keressük annak, miért történt ilyen. Ne keressünk magyarázatot, ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, ha elengedjük. 

7. Az exünket már ismerjük.

Nem ugyanaz ismerni vagy kényelmesen érezni magunkat egy párkapcsolatban. Ha valami már ismerős, azt jelenti, hogy keresztülmentünk már hasonló helyzeten korábban, míg ha kényelmesen érezzük magunkat valakivel, akkor képesek vagyunk félelem és zavar nélkül megosztani vele a nézeteinket, véleményünket és érzéseinket.„“A legkorábbi kapcsolati mintáink azok, amik megadják, mi lesz ismerős az életünkben. Ezt a szüleinktől kapjuk. Az ismerős helyzet azonban nem jelenti azt, hogy meg tudunk küzdeni a problémákkal, nehézségekkel. Ehelyett csupán tudjuk, hogyan éljük túl” – figyelmeztet a párkapcsolati szakértő.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash