Így kapcsoljuk át a bőrápolási rutinunkat őszi üzemmódba

2020. szeptember 03.
Az idei nyár nem is búcsúzhatott volna ennél egyértelműbben: egyik nap még kánikula, másik nap már csípős őszi időjárás jelezte az évszakváltozást. Tamás Eszter kozmetikus szakértőnk már össze is gyűjtötte nektek a legfontosabb őszi teendőket és tanácsokat, amelyeket érdemes megszívlelni.

Személy szerint nem csak kozmetikusként a kedvenc évszakom az ősz, amely rengeteg izgalmas lehetőséget rejt magában a bőrápolás terén: lecserélhetjük a nyári könnyedebb hidratálónkat, és az évszaknak megfelelő kezelések tárháza is olyan színes, mint az őszi falevelek. Savas hámlasztások, mikrotűs kezelések… Arról már nem is beszélve, hogy az öltözködésben is mindig egy új kezdetet jelent: alig várom, hogy beköszöntsön a hűvös idő, és lecserélhessem a nyári ruhákat a meleg, puha kardigánokra és pulóverekre.


Első lépésben, mielőtt bármit is teszünk, érdemes a tükör elé állni vagy egy szakembert felkeresni, és szemügyre venni a nyár maradandó nyomait. Mivel lettünk „gazdagabbak” a nyár végére? A túlzásba vitt napozás dehidratálttá tette bőrünket, és mélyültek az apró ráncaink? Pigmentációs egyenetlenségek jelentek meg a homlokunkon és az orcánkon? Érdesnek, megvastagodottnak érezzük a bőrünket, teli mitesszerekkel?

Ezekben a hetekben általában a fent felsorolt problémákkal jönnek hozzám a vendégeim, ennek megfelelően kezdjük meg a bőrproblémák kezelését a szalonban, amit a vendégek az otthoni bőrápolási rutinjukkal folytatnak.

Íme az egyes bőrproblémák és megoldási lehetőségek:

1. Megvastagodott, érdes bőrfelszín, komedók (mitesszerek) túlzott megjelenése

Ha nyáron hanyagoltuk az úgynevezett „tisztításos arcekezeléseket”, akkor érdemes a bőrtípusnak megfelelő peelingezési eljárást követően (mechanikai, kémiai, biológiai, hidrodermabrázió, mikrodermabrázió) átesni az arcbőr szakszerű kitisztításán.

Mivel ősszel nincs erős napsütés, jöhetnek a hámlasztások, folyamatosan elkezdhetjük a bőr „koptatását”, hogy a megvastagodott szaruréteget elvékonyítsuk. A lehetőségek száma végtelen: savas, gyümölcssavas vagy gyógynövényes mélyhámlasztások közül válogathatunk, amelyeknek során a bőr teljesen megújul, és jelentősen javul a felszívóképessége.

Szakemberként azt vallom, hogy a rendszeres, jó minőségű „savazásnál” nincs jobb anti-aging módszer, mivel megújulásra késztetjük és koptatjuk a bőrfelszínt (ráncok, foltok, hegek, mindenre gyógyír). A savas hámlasztások közül már létezik biominősítésű glikolsavas hámlasztás is! Igazi ellenszere a fáradt, fakó és ráncos bőrnek, bőrproblémáknak.

2. Bőrszárazság (dehidratáció) – Válts intenzívebb hidratálásra!

A túlzott, mértéktelen napozás (nyáron fokozottabb vízvesztésnek voltunk kitéve) vagy a nem megfelelő bőrápolás következtében a bőr mélyebb rétegeiben (irha és bőralja) is vízhiány alakulhat ki.

A bőrünk 70%-a víz, és ennek nagy része az irharétegben található meg, így a legfontosabb, hogy a mélyebb rétegekig is eljussunk. A hangsúly a hidratáción (a bőr víztartalmának fokozásán) és a tápláláson van, továbbá az anyagcsere-folyamatok fokozásával a vitális bőrállapot visszaállítása a cél. A bőrszárazság a felhámot alkotó vázfehérjének, a keratinnak a nem megfelelő hidratáltságával áll összefüggésben, tehát magas víztartalmú arckrémeket válasszunk, amelyek csökkentik a bőr láthatatlan vízleadását, és puhítanak is. Elengedhetetlen, hogy lecseréljük a nyáron használt, könnyedebb gél-krémeket egy gazdagabb, táplálóbb nappali krémre. Figyelem, a zsíros bőr is lehet vízhiányos.


A feszes, rugalmas, puha bőrfelszín megőrzéséhez feltétlenül szükséges a bőrstruktúra felépítő folyamatokat támogató szérumok használata a nappali arcápoló mellé.

Hatóanyagok: hialuronsav, A-, C-, E- vitaminok, aloe, alga, hidratáló olajok (avokádó-, jojoba-, ligetszépeolaj)

Kattints tovább!

3. Pigmentrendellenességek

Az arcunkon lévő barna foltok megjelenése megkeseríti a mindennapokat. A bőrünk színét egy fehérjetermészetű anyag, a melanin adja, amelynek termelése az UV-sugárzás hatására fokozódik, sőt még napozás után is stimulálhatják a melanocitákat (festékképző sejteket). A bőrünk egyre barnább színre vált védekezésképpen, ám még később is egyenetlenül folytatódik a pigmentképzés, így nem kívánatos barna foltok jönnek létre. Fontos tisztázni, hogy mi a kiváltó ok, hiszen a pigmentrendellenességek mögött anyagcserezavarok, a hormonegyensúly felborulása és öröklött tényezők is állhatnak, de a terhességi májfoltokat is csak szoptatás befejezése után kezelheti kozmetikus.

Tapasztalatom szerint több kezelés és a megfelelő otthoni bőrápolás együttese szükséges a halványításukhoz, eltüntetésükhöz. Talán ez az egyik olyan bőrprobléma, amelynek kezelésében a legnagyobb szükség van arra, hogy a vendég szorosan és szorgosan együtt működjön a szakemberrel, és betartsa az otthonápolási protokollt. Ha ez a folyamat a bőrfelszín nem túl mély rétegében jött létre, akkor nagy esélyünk van az eltávolítására.

A foltok ellen halványító kezelésekkel vehetjük fel a harcot, mégpedig a bőrfelszín koptatásával. Az L- hidroxisavak elősegítik a pigmentált hámsejtek gyorsabb leválását, így ezáltal a foltok halványodását. De eredményes lehet a mikrodermabrázió, amelyet szintén kúraszerűen érdemes alkalmazni. Nem győzöm hangsúlyozni a prevenciót, a fényvédő szerek alkalmazására minden évszakban szükség van.

A halványító készítményekben a következő hatóanyagokat keressük: glikolsav, tejsav, C-vitamin, aloe, arbutin, bizonyos peptidek, arbutint, koji-, azelaic savak

4. Ráncok elmélyülése – Jöhetnek az anti-aging kezelések!

A meggondolatlan és túlzásba vitt napozásnak nemcsak a napégés okozta bőrsérülések, hanem a mélyrétegi bőröregedési folyamatok erősödése is kellemetlen, ám később jelentkező utóhatása. Ha bőrünket nem hidratáltuk, regeneráltuk megfelelően az elmúlt hónapokban, akkor bizony tapasztalhatjuk a photoaging, azaz a napfény bőröregítő hatásának következményeit: bőrünk tónustalanabb, rugalmatlanabbá vált, megereszkedett, és az apró ráncok mélyebbek lettek. Jöhetnek a csúcsszuper ránctalanító, feszesítő krémek és szérumok, de a ránckezelésben is verhetetlenek a bőrmegújító hámlasztásos és mikrotűs kezelések (kollagénindukciós terápiák), amelyeket az elvárt eredmény érdekében mindig kúraszerűen ajánlok.

Hatóanyagok: kollagén, elasztin, bioaktív bőrtápláló olajok, ginzeng-kivonat, baobabmagolaj, flavonoidok, Q10 koenzim (Ubikinon)

Miben térnek el az ősszel használt kozmetikumok? – Extragondoskodás

Ősszel gőzerővel koncentrálhatunk az aktuális bőrproblémánk kezelésére, helyrehozhatjuk a nyári napozás okozta károkat, és jó alkalom arra is, hogy felkészítsük a télre. A nappali krémünk feladata elsősorban a bőr védelme, hidratálása, táplálása, azonban ősszel a könnyedebb géleket, vagy gél-krémet felváltják az olajokban és vízben is gazdag hidratálókrémek. A nappali krém alá érdemes C-vitaminban, hialuronsavban és antioxidánsokban gazdagabb szérumot használni.


Ha eddig hanyagoltuk, itt az ideje megbarátkozni egy gyorsan felszívódó éjszakai krém gondolatával, majd rendszeres használatával, amelyek támogatják a tónusosabb, feszesebb bőr kialakulását. Egy bőrtápláló éjszakai arckrém elősegíti a bőrregenerációt és támogatja a bőrstruktúra felépítő folyamatokat, sejtmegújító hatású és fokozza a sejtképződést. Mint ismeretes, a bőr nedvfelszívó képessége jellemzően jobb éjszaka, így az éjszakai hidratálók segítenek a hideg időjárás hatásait ellensúlyozni, regenerálni a bőrt. Bőrünk garantáltan hálás lesz az extra éjszakai gondoskodásért.

Hatóanyagok: multivitamin komplex, revitalizáló bioaktív hatóanyagok, értékes növényi vajak, bőrtápláló olajok (sárgabarackmag-, jojoba-, avokádó-, szőlőmagolaj)

Olvastad már?

Fotó: Unsplash