Ezek a gyermekpszichológusok kedvenc szavai

2020. október 20.
A járvány alatt nem könnyű szülőnek lenni, bármekkorák is legyenek a gyerekek. Az alábbi rövid kötőszavak és szavacskák, amelyeket a gyermekpszichológusok a legjobban szeretnek, sokat javíthatnak a hétköznapokon.

Senkit sem lep meg valószínűleg, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta ugrásszerűen megnőtt a Google-keresések száma a szülői kiégés, szülőség, stressz, érzelemmenedzsment kifejezésekre. Az sem meglepő, hogy a gyerekek soha nem tapasztaltak még oly mértékben stresszel összefüggő tüneteket, mint manapság. Ha valamikor véget ér a koronavírus-járvány, a szakemberek szerint egy újabb pandémiával is szembe kell néznünk: a poszttraumás stressz szindróma és a kiégés világméretűvé válásával. Vannak azonban olyan technikák, amelyekkel egyszerűsíthetjük az életünket. A Psychology Today szakemberei összegyűjtötték kedvenc (az angolban) hárombetűs, nálunk inkább rövidke kötőszavaikat és igekötőiket, amelyek átalakíthatják a szülőségünket. Nem kell mindennap minden szót alkalmazni, ám ha naponta egyet megpróbálunk nemcsak a gyermekeinkkel, de saját magunkkal szemben is bevezetni, sokkal könnyebben és jobban boldogulhatunk.

gyermek-pszichologus-szuloseg
Még

Ezt a szócskát bármilyen olyan mondat végére odailleszthetjük, ami úgy kezdődik, hogy Én nem tudok. Mindegy, hogy a mondat úgy folytatódik, hogy nem tudok cigánykerekezni, megoldani a kétismeretlenes egyenletrendszert vagy éppen használni egy grafikai programot, a még szócska teljesen átalakíthatja az értelmét. Nem tudok cigánykerekezni – még. A szülők is nyugodtan használhatják, hiszen mennyivel türelmesebbek önmagukkal is, ha úgy tekintenek az altatásra, az iskolai helyzetekre, mint átmeneti nehézségre, amely megoldódik úgyis. 

És

A pszichológusok azért szeretik ezt a kötőszót, mert ez mutatja meg legjobban az emberi természet működését. Két, látszólag egymásnak ellentmondó dolog is igaz lehet ugyanabban az időben. Ha az és-t használjuk a gyermekünkkel való kommunikációnkban, segít kifejezni a feltétel nélküli szeretetünket akkor is, ha épp megdorgáljuk őket valamiért. Csodálatos gyerek vagy, és még gyakorolnunk kell, milyen szavakat használsz, ha nem értesz egyet a testvéreddel. Megbízható vagy, és ki kell találnunk egy jobb rendszert az időd beosztására és a feladataid elvégzésére. 

Olvastad már?

Miért (és miért most)

Ez a szó segít megértenünk, hogy mennyi motivációra van szüksége a gyerekeinknek – és saját magunknak is – a mindennapokban. Miért reagált olyan hevesen a kicsi az ugratásra, amikor tegnap még lepergett róla? Miért késztette ez a helyzet ma ilyen irracionálisnak tűnő reakcióra?

A miért a szülők számára is csodás szó, mert segít megértenünk, miért regálunk időnként eltérően ugyanazokra a stresszforrásokra. Miért tudok nyugodt maradni, ha hisztizik a gyerek, de miért reagálok erősen, amikor a testvérek vitáznak össze? Miért olyan nehezek a kedd esték a családban? A miért segít megtalálni azokat a mintázatokat, amelyek a különböző viselkedéseinkhez vezetnek. 

-szerű

Ahelyett, hogy tökéletes virágot akarnánk rajzolni, alkossunk egy virágszerű, vagy a tökéletes kutya helyett kutyaszerű rajzot. Kérjük ezt a gyerekeinktől is, hogy ők is megérthessék, az öröm az alkotás folyamatában van. Ha egy gyermek szorong attól, hogy valami újba fogjon, beszéljünk neki arról, hogyan végezhet jó munkaszerűt, hiszen a próbálkozás az, ami számít. Nem kell, hogy tökéletes pontszámot érjen el vagy győztes gólt szerezzen, és az övé legyen a legjobb papírhajó az osztályban. Kezdésként csak a próbálkozásra van szükségünk, és hogy valami -szerűt alkossunk. 

Ugyanez érvényes a szülőségre is. Ne tökéletes szülők akarjunk lenni, hiszen a szülőség a kapcsolódásról, az elkerülhetetlen hibákról és arról a képességről szól, hogy ezeket kijavítsuk, vagy legalábbis megpróbáljuk.

Olvass tovább!

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash