8 dolog, ami egyre boldogabbá tesz, ahogy öregszünk

2019. augusztus 09.
A boldogság fontos ahhoz, hogy hosszú ideig egészségesek legyünk. Erősíti az immunrendszert, boldogan gyorsabban gyógyulnak a sebek, és hosszabb ideig élünk. Mit tegyünk, hogy egyre boldogabbak legyünk, ahogy öregszünk?

Ha most éppen nem is tűnik rózsásnak a helyzet, sokat tehetünk azért, hogy javítsunk a lelki állapotunkon. Ráaádásul nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy az évek előrehaladtával egyre boldogabbak legyünk.

1. Ne hajtsuk túl magunkat
Ha gyakran érezzük magunkat pocsékul, nagy valószínűséggel a munkánk az oka. Egy rosszabb nap vagy hét a munkahelyen teljesen normális, ám az állandó nyomasztó munkahelyi légkör depresszióhoz vezet, ahogy Amy Morin pszichoterapeuta kutatásából is kiderül. Ráaádásul ha túlhatjuk magunkat, az könnyen kiégést eredményezhet, ami számos más betegséget okoz hosszútávon. Ha folyton a munkára gondolunk, nehezen alszunk el, gyakran betegszünk meg, ideje elgondolkodni rajta, nem lenne-e érdemes új munkahely után nézni, ahol boldogabbak és szabadabbak lehetünk.


2. Töltsünk több időt a családdal
Számos tanulmány kimutatta már, hogy mennyire fontosak az erős családi kötelékek a hosszú távú boldogsághoz. Azon a férfiaknak 93 százaléka, akik boldognak vallották magukat, jó kapcsolatot ápolt testvéreivel felnőtt korában is.

3. Lakjunk közel a munkahelyhez
Ha kevesebbet kell ingázni a munkahelyünkre, boldogabbak lehetünk, derült ki a Nyugat-Angliai Egyetem kutatásából, melyben 26 ezer embert vizsgáltak öt éven keresztül. A húsz perccel hosszabb út olyan hatással van a munkakedvünkre és általános elégedettségünkre, mintha ötödével kevesebb fizetést kapnánk.

4. Segítsünk másokat önkéntesként
Az elmúlt húsz évben mintegy negyven tanulmány készült a témában, és a kutatók szinte kivétel nélkül arra jutottak, hogy aki önkéntesként tevékenykedik boldogabb és még az életkilátásai is jobbak. Az önkéntesség nem csak jó hatással van a közérzetre, hanem segít megbirkózni a krónikus betegségekkel és csökkenti a stresszt.

5. Kellenek a barátok
A barátságok ápolása lehet az egyik kulcsa a hosszú, boldog életnek. Egy hosszú ideig tartó ausztrál felmérésben a kutatók úgy találták, hogy a kiterjedt baráti körrel rendelkezők 22 százalékkal tovább éltek, mint magányos embertársaik.

 


6. Legyünk hálásak
Ha azt becsüljük meg, amink van, ahelyett, hogy azon gondolkodnánk, mi hiányzik az életünkből, sokkal elégedettebben és boldogabban élhetünk. a kaliforniai Davis Egyetem kutatói arra kértek önként jelentkezőket, hogy tíz héten át jegyezzék fel minden héten, hogy miért hálásak. Sokkal optimistábban tekintettek életükre a résztvevők a kísérlet után, és fizikailag is egészségesebbnek érezték magukat. A hála ráadásul sikeresebbé tehet. Oprah Winfrey és Richard Branson üzletember is beszélt már arról, hogy minden nap szánnak arra pár percet, hogy átgondolják, miért lehetnek hálás aznap.

7. Beszélgessünk semmiségekről
Ha megállunk pár szót beszélgetni a boltossal vagy egy régi osztálytárssal, sokkal elégedettebbek és boldogabbak leszünk, mintha csendben, mogorván elhaladnánk egymás mellett. Csupán pár percet vesz el, hogy barátságosak legyünk másokkal, mégis jelentősen hozzájárul a jóllétünkhöz és boldogságérzetünkhöz is.

8. Rendszeres testedzés
A sport növeli az endorfintermelést az agyban, ez pedig javítja az önképet, így duplán boldogabbá tesz. Az erősítő edzés és a kardiomozgás egyaránt jó hatással van a depresszió leküzdésére, javítja a szív egészségét. Így ha boldogabb és egészségesebb életre vágyunk, a mozgást ne hagyjuk ki a napirendünkből.

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash