Miért hagyják el a férfiak a beteg párjukat?

2020. november 28.
Még a legstabilabbnak tűnő párkapcsolatot is alapjaiban rázhatja meg egy váratlan krízishelyzet, például ha az egyik fél súlyos beteg lesz. A lesújtó diagnózis nem csak érzelmi és fizikai megrázkódtatást okoz, de a férfiak és nők között fennálló nemi egyenlőtlenségeket is kíméletlenül a felszínre hozhatja.

Mintaapából link alak

Amikor Christie Sanchez 12 éves volt, úgy gondolta, hogy neki van a világon a legjobb mostohaapukája. A férfi karizmatikus volt és intelligens, minden hétvégén túrázni vitte a lányt, délutánonként pedig együtt hallgatták kedvenc zenéiket. Egy napon aztán Christie édesanyjánál rákot diagnosztizáltak. Mikor észrevették, a betegség már előrehaladott állapotban, a negyedik stádiumban volt. A diagnózis után egy héttel a nő a műtőasztalon feküdt: eltávolították a mellét, a nyirokcsomóit és mindkét petefészkét.

Az asszony két éven át küzdött a rákkal, a férje, Christie mostohaapja pedig kezdetben teljes mellszélességgel állt ki felesége mellett. Elkísérte az orvoshoz, ebédet főzött a családjának, vigyázott a gyerekekre. Nagyjából fél évvel a diagnózis után azonban a férfi hozzáállása 180 fokos fordulatot vett.

Mikor édesanyám elkezdte kapni a kemoterápiát, és az egészsége hanyatlásnak indult, a mostohaapám viselkedése hirtelen megváltozott.

Az addigi szerető, felelősségteljes, energikus férfiből szinte egyik napról a másikra egy nemtörődöm, link alak lett. A férfi minden feladat alól kivonta magát. Bezárkózott a szobájába, leült a számítógép elé, és hagyta, hogy a rákos felesége egyedül vezesse a háztartást, miközben kéthetes rendszerességgel kemoterápiára is járnia kellett.

beteg-no-korhazban

„A bátyámmal próbáltunk neki segíteni, de mi még csak gyerekek voltunk. Mindig vártam, hogy a mostohaapám egyszer csak újra megjelenik az életünkben, hogy ott lesz anyám mellett, de végül sosem történ semmi. Mindannyiunkat cserben hagyott” – írta Christie, aki Twitteren mesélte el történetét, miután elolvasta egy hasonló tapasztalatokról beszámoló lány posztját.

A poszt, amire Chistie reagált, így szólt:

A nővérem rákkal küzdött. Már a negyedik stádiumban volt, amikor az exférje arról kezdett el panaszkodni, hogy szerinte a nővérem nem takarít eleget a lakásban.

Ezt a bizonyos bejegyzést a mai napig több mint 400 ezren osztották tovább, a megdöbbentő történet pedig egy konkrét kommentcunamit indított el. A kommentek általában mind ugyanarról szóltak: hogy a férfiak miként futamodtak meg a párkapcsolataikból, amikor párjuknál súlyos betegséget diagnosztizáltak.

Ha beteg a nő, lelép a férfi

Persze gondolhatnánk, hogy ezek a horrorsztorik csak egyedi esetek, de a jelenség ennél bonyolultabb. Egy 2015-ös tanulmányban a kutatók 2701 házasságot követtek nyomon éveken át, és megfigyelték, hogy mi történik a párkapcsolatokban, amikor az egyik fél megbetegszik. Jó hír, hogy a felmérés szerint az egyik házastárs betegsége csak a házasságok 6 százalékánál okozott válást. Ha azonban a betegség mégiscsak a kapcsolat felbomlásához vezetett, akkor a tanulmány eredménye szerint általában a férfi lépett ki a kapcsolatból, és hagyta hátra a beteg társát.

Ezt olvastad már?

Egy korábbi, 2009-es tanulmány is hasonló eredményre jutott: szakértők agydaganatos betegeket vizsgáltak, és arra jutottak, hogy sokkal nagyobb eséllyel bomlik fel a kezelés során a páciensek párkapcsolata, amennyiben a nő a beteg fél. A vizsgálat szerint a férfiak hétszer nagyobb valószínűséggel hagyják el partnerüket, ha a nő agyrákban szenved, mint fordított esetben.

Nem férfiaknak való munka

Meredith Zapa is az előbb említett Twitter-posztra reagálva mesélte el édesanyja történetét. A nő anyja súlyos szívbetegség miatt került kórházba. Csövek lógta ki belőle, az állapota kritikus volt, élettársa azonban ahelyett, hogy meglátogatta volna, egy sms-ben szakított vele. A szakító sms-t először Meredith olvasta el, neki kellett a beteg anyjával közölnie a hírt.

Azt írta, hogy túl fiatal még ahhoz, hogy egy súlyos beteg mellett lekösse magát. Megjegyzem, anyám élettársa 50 éves volt ekkor.

A nő azt is elmesélte, hogy anyja kórházba kerülése előtt Andy, az élettárs is beteg volt egy ideig. Veseköve volt, Meredith pedig végignézte, amint anyja a beteg férfi minden kérésére ugrik, ahogy ápolja, kiszolgálja, és rendszeresen egyeztet az orvosokkal. Meredith anyja maga is úgy gondolta, hogy az ápolás, a gondoskodás csakis női feladat lehet. Mikor az asszony beteg lett, eszébe sem jutott a fiától segítséget kérni. Ha bármi baja volt, kizárólag Meredith-et hívta, ezt pedig mindig azzal indokolta,  hogy „a gondoskodás nem fiúknak való munka”, és egyébként is. Egy férfinak biztosan sok más fontos dolga van.

Bebetonozott nemi szerepek

Sok esetben tehát maguk a nők is úgy gondolják, hogy a gondoskodási feladatokat csakis ők végezhetik el. Egy mellrákos nők körében végzett felmérés például azt is kimutatta, hogy a rákos nőknek gyakran még bűntudata is van amiatt, ha hagyják, hogy a családjuk gondoskodjon róluk. A vizsgálatban részt vevők többsége csak bizonyos segítséget volt hajlandó elfogadni a családjától – amíg tudták, inkább folytatták a házimunkát, és ők maguk próbáltak meg érzelmi támaszt nyújtani a gondozóiknak.

Ezt olvastad már?

A hagyományos nemi szerepek rendkívül mélyen gyökereznek a társadalomban. Bár a statisztikák szerint nagyjából ugyanannyi az aránya a munkaerőpiacon a nőknek és a férfiaknak (Magyarországon a nők 67 százaléka dolgozik), a házimunkát, a háztartás vezetését a családok egy része továbbra is kizárólag női feladatnak gondolja. A nőket már gyerekkorukban arra szocializálják, hogy odaadók, gondoskodók legyenek, miközben a férfiaktól gyerekként is keménységeet várnak el. Ez a hozzáállás pedig tökéletesen meg is mutatkozik a fenti esetekben: az érintett férfiak nemcsak elvárták, hogy a beteg párjuk továbbra is ellása a „háziasszonyi feladatait”, de a történetek arra is rávilágítottak, hogy sok férfinak fogalma sincs arról, hogy miként kellene megfelelően gondoskodnia a beteg partneréről. Nem tudják, hiszen a nőkkel ellentétben őket sosem kondicionálták erre.

De egy korábbi kutatás arra is rávilágított, hogy a konzervatív nemi szerepek még az özvegyen maradt nők és férfiak életére is hatással vannak – persze mindkét nemnél egészen más módon. Vizsgálatok szerint a férfiak sokkal jobban szenvednek feleségül elvesztésétől, mivel számukra az özvegység együtt jár a gondoskodás hiányával is. Megözvegyülésük után pedig a férfiak sokkal aktívabban keresnek párt, mint a férjüket vesztett nők. Hogy mi ennek a furcsa különbségnek az oka? Mivel a férfiak a házasságuk során megszokták, hogy kiszolgálják őket, ahhoz, hogy újra boldog, kényelmes életet élhessenek, új társat kell találniuk, aki be tudja majd tölteni a gondoskodó szerepét. Ezzel szemben a nők a párjuk halála után kevésbé vágynak új házasságra, mivel tudják, hogy a házassággal megint csak újabb feladatok szakadnának a nyakukba.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images

Forrástheguardian.com