Viszlát, mi, helló, én! – Így változik a kommunikáció szakítás előtt

2021. február 05.
Ha a párunk kommunikációjában, szóválasztásában apró változásokat észlelünk, érdemes résen lennünk, és számítanunk arra, hogy szakításra kerülhet sor a szakemberek szerint.

Az internetes véleményoldal, a Reddit felhasználóinak posztjait elemezték annak a tanulmánynak a szerzői, amely a Proceedings of the National Academy of Science című tudományos szaklapban jelent meg. A kutatók arra jutottak, hogy az emberek kommunikációja megváltozik a szakítás előtt három hónappal, és a különválás után hat hónapig így is marad.

szakitas-kommunikacio-valtozas

Korábban kezdődik az elválás, mint tudatosulna

A közelgő szakítás egyik legnyilvánvalóbb jele a beszédben az, hogy a mi névmás használatát felváltja az én. A kutatók szerint ez mutatja, hogy az emberek a kongnitív gondolkodás üzemmódjába kerültek, azaz keresgélnek saját magukban, és próbálják feldolgozni a párkapcsolatukkal kapcsolatos benyomásaikat, elemeznek. 

„A tény, hogy a nyelvhasználat megváltozik szakítás előtt, akkor is, ha az emberekben még nem is tudatosult a szakítási szándék, azt mutatja, hogy már sokkal hamarabb hatással van az életünkre” – magyarázta Sarah Seraj, a Texasi Egyetem pszichológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Kelly Scott pszichoterapeuta szerint ez a felismerés roppant hasznos, és felhívja arra is a figyelmet, hogy alábecsüljük annak fontosságát, hogyan beszélnek az emberek a párkapcsolatukról, társukról, pedig megmutathatják azokat az érzéseket, amelyek még nem is tudatosultak az emberben.

Olvastad már?

A közösségi oldalak segítenek kibogozni

Korábban nagyon nehéz volt a kutatók számára a szakítással kapcsolatos, kézzel fogható jelenségeket elkapni. A kérdőívek önkitöltéssel működnek, tehát szubjektívek, az emlékek kifakulnak. Ám ahogy egyre többen tudósítanak párkapcsolatuk alakulásáról a közösségi oldalakon, a kutatók számára ez remek lehetőséget kínál, hogy valós időben pillanthassanak be a kapcsolatok dinamikájába, tárhassák fel az összefüggéseiket.

„A szakítás általános emberi tapasztalás – mondta Seraj. – Ám nehéz a való világ kontextusában tanulmányozni.” A felhasználók azonban hagynak maguk után jeleket és támpontokat arra, merre tart a kapcsolatuk. 

Ebben a kutatásban több mint egymillió posztot elemeztek, amelyeket közel hétezer felhasználó írt az elmúlt egy évben. Vizsgálták a nyelvezetet, a szakításról szóló beszélgetéseket és a más témákban való megnyilvánulásokat. Így derült ki az is, hogy nemcsak megváltozik az emberek beszédmódja a szakítás előtt, de sokaknál akár fél évvel a különválás után sem tér vissza az eredeti állapotra, amikor elmesélik szakításuk történetét. „Ez arra utalhat, hogy számukra nehezebben megy a feldolgozás” – mutatott rá a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy ez annak a jele is lehet, hogy szakember segítségét kellene kérni. 

Tehetünk még bármit?

Adódik a kérdés, hogy ha arra leszünk figyelmesek, hogy a párunk a mi helyett elkezd egyes szám első személyben beszélni, van-e még esély a kapcsolat megmentésére? A pszichoterapeuta szerint ez csupán intő jel, és egy egészséges párkapcsolatban megéri kibogozni a problémákat, őszintén beszélgetni, esetleg párterápiára járni.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!