2 dolog, amit soha ne mondj egy barátnak szakítás után

2021. január 02.
Amikor összetörik egy barátunk szívét, teljesen normális, hogy mindent megtennénk, amit csak tudunk, hogy jobban érezze magát. Ám vannak olyan gyakran elhangzó mondatok, amikkel ahelyett, hogy javítanánk, inkább rontunk a helyzeten. A pszichológus elárulta, mit mondjunk inkább ezek helyett.

Egy igaz barát mindig a másik mellett áll, ami szakítás után ez gyakran abban nyilvánul meg, hogy epés megjegyzéseket teszünk a barátunk volt párjára. Ezzel csak azt szeretnénk megmutatni barátunknak, hogy jobb lesz neki az expárja nélkül, ám a gyűlölködés és az indulatok szítása nem a legjobb módja annak, hogy segítsünk túllépni az illetőnek a volt párján – állítja Amy Chan párkapcsolati tanácsadó. „Nagyon könnyű kapcsolódni a fájdalomban, ám ez hosszú távon nem segít. Ez olyan, mint a gyorséttermi étel. Jobban érezzük magunkat abban a pillanatban, amikor elfogyasztjuk – kimondjuk –, de valójában hátráltatja a traumafeldolgozás folyamatát” – mondta Chan.

baratsag-szakitas-vigasztalas-mondat

A figyelemelterelés hatásosabb

„Az áskálódás egy barátunk volt párjáról sohasem produktív” – figyelmeztetett a párkapcsolati tanácsadó. A támogatásunkat sokkal előremutatóbb módon is kifejezhetjük a szakítás után. Például segíthetünk elterelni a figyelmét a szétválásról. 

„Amikor valaki szakításon megy keresztül, úgy érezheti, hogy képtelen olyan dolgokra, amelyek természetes biológiai szükségletek az életben. Például be akar zárkózni. Nem eszik – mondta Chan. – Ha észrevesszük, hogy egy barátunk képtelen arra, hogy szakítás után gondoskodjon magáról, álljunk mellette, és erősítsük az előrehaladásban.”

Olvastad már?

Akár erőteljesebb rábeszélést is alkalmazhatunk, hogy kimozdítsuk a barátunkat, sétáljunk egyet a környéken. Ha az ismerősünk nem a közelünkben él, álljunk mellette virtuálisan, szervezzünk neki online eseményeket olyan témákban, amelyekről tudjuk, hogy közel állnak hozzá, a hobbijai. Írjunk leveleket, üzeneteket, amelyekben kitérünk azokra a tulajdonságokra, amelyket nagyra becsülünk benne, és amiért szeretjük.

Amikor valaki a szakítás utáni gyász periódusában van, szinte ellenállhatatlan vágyat érezhet arra, hogy kapcsolatba lépjen a volt párjával, gyakran nézi a másik közösségi oldalának profilját. Szinte a függőjévé válhat. Abban segíthetünk a legtöbbet, ha a dopamin örömhormont, amit a kapcsolat adott, segítünk máshonnan pótolni a barátunknak” – mondta Chen.

Hallgassuk meg a panaszt

Ahelyett, hogy azt mondjuk: minden okkal történik az életünkben, hallgassuk meg inkább a barátunk fájdalmát, panaszát. Nehéz megindokolni, milyen értelmes oka lehet az életben egy szakításnak. Ez a mondat egyszerűen értelmezhetetlen egy újonnan egyedülállóvá váló személy számára, aki még javában gyászolja veszteségét. 

Ahelyett, hogy azt próbálnánk boncolgatni, miért történt a szakítás, egyszerűen tudassuk a barátunkkal, hogy mindig ott vagyunk, meghallgatjuk, mit érez és gondol, akár jó, akár rossz.A legfontosabb az, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül, biztonságban vagyunk, látnak, hallanak, és nem ítélkeznek felettünk. Jobb, ha a család és a barátok későbbre tartogatják a véleményüket, tanácsaikat, mert a szakítás után ezek egyszerűen nem segítenek.”

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash