2 dolog, amit soha ne mondj egy barátnak szakítás után

2021. január 02. |

Amikor összetörik egy barátunk szívét, teljesen normális, hogy mindent megtennénk, amit csak tudunk, hogy jobban érezze magát. Ám vannak olyan gyakran elhangzó mondatok, amikkel ahelyett, hogy javítanánk, inkább rontunk a helyzeten. A pszichológus elárulta, mit mondjunk inkább ezek helyett.

Egy igaz barát mindig a másik mellett áll, ami szakítás után ez gyakran abban nyilvánul meg, hogy epés megjegyzéseket teszünk a barátunk volt párjára. Ezzel csak azt szeretnénk megmutatni barátunknak, hogy jobb lesz neki az expárja nélkül, ám a gyűlölködés és az indulatok szítása nem a legjobb módja annak, hogy segítsünk túllépni az illetőnek a volt párján – állítja Amy Chan párkapcsolati tanácsadó. „Nagyon könnyű kapcsolódni a fájdalomban, ám ez hosszú távon nem segít. Ez olyan, mint a gyorséttermi étel. Jobban érezzük magunkat abban a pillanatban, amikor elfogyasztjuk – kimondjuk –, de valójában hátráltatja a traumafeldolgozás folyamatát” – mondta Chan.

baratsag-szakitas-vigasztalas-mondat

A figyelemelterelés hatásosabb

„Az áskálódás egy barátunk volt párjáról sohasem produktív” – figyelmeztetett a párkapcsolati tanácsadó. A támogatásunkat sokkal előremutatóbb módon is kifejezhetjük a szakítás után. Például segíthetünk elterelni a figyelmét a szétválásról. 

„Amikor valaki szakításon megy keresztül, úgy érezheti, hogy képtelen olyan dolgokra, amelyek természetes biológiai szükségletek az életben. Például be akar zárkózni. Nem eszik – mondta Chan. – Ha észrevesszük, hogy egy barátunk képtelen arra, hogy szakítás után gondoskodjon magáról, álljunk mellette, és erősítsük az előrehaladásban.”

Olvastad már?

A mérgező barátság 10 biztos jele

A mérgező barátság 10 biztos jele

Nemcsak a párkapcsolatokról, hanem barátságokról is kiderülhet, hogy azok ahelyett, hogy építő, támogató, oda-vissza működő kapcsolatok lennének, inkább romboló, bántalmazó, mérgező hatással vannak az életünkre.

Akár erőteljesebb rábeszélést is alkalmazhatunk, hogy kimozdítsuk a barátunkat, sétáljunk egyet a környéken. Ha az ismerősünk nem a közelünkben él, álljunk mellette virtuálisan, szervezzünk neki online eseményeket olyan témákban, amelyekről tudjuk, hogy közel állnak hozzá, a hobbijai. Írjunk leveleket, üzeneteket, amelyekben kitérünk azokra a tulajdonságokra, amelyket nagyra becsülünk benne, és amiért szeretjük.

Amikor valaki a szakítás utáni gyász periódusában van, szinte ellenállhatatlan vágyat érezhet arra, hogy kapcsolatba lépjen a volt párjával, gyakran nézi a másik közösségi oldalának profilját. Szinte a függőjévé válhat. Abban segíthetünk a legtöbbet, ha a dopamin örömhormont, amit a kapcsolat adott, segítünk máshonnan pótolni a barátunknak” – mondta Chen.

Hallgassuk meg a panaszt

Ahelyett, hogy azt mondjuk: minden okkal történik az életünkben, hallgassuk meg inkább a barátunk fájdalmát, panaszát. Nehéz megindokolni, milyen értelmes oka lehet az életben egy szakításnak. Ez a mondat egyszerűen értelmezhetetlen egy újonnan egyedülállóvá váló személy számára, aki még javában gyászolja veszteségét. 

Ahelyett, hogy azt próbálnánk boncolgatni, miért történt a szakítás, egyszerűen tudassuk a barátunkkal, hogy mindig ott vagyunk, meghallgatjuk, mit érez és gondol, akár jó, akár rossz.A legfontosabb az, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül, biztonságban vagyunk, látnak, hallanak, és nem ítélkeznek felettünk. Jobb, ha a család és a barátok későbbre tartogatják a véleményüket, tanácsaikat, mert a szakítás után ezek egyszerűen nem segítenek.”

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Lélek