Hogyan ne váljunk el idén januárban – vagy bármikor máskor 2021-ben?

2021. január 06.
Minden korábbinál nagyobb nyomás nehezedik a házastársakra a koronavírus-járvány kirobbanása óta. Jól mutatják ezt a járvány alatt készített válási statisztikák a világ minden olyan pontján, ahol lezárásokat és karantént vezettek be a pandémia miatt. A szakértők megosztottak hat olyan technikát, amelyek segíthetnek együtt maradni 2021-ben is.

A válóperes ügyvédek és a hivatalos statisztikák szerint a január a legforgalmasabb hónap a bíróságokon. Mintha a karácsonyi asztaltól felállva mindennél sürgetőbbnek éreznék az emberek, akik már régóta gondolkodtak rajta, hogy beadják a válókeresetüket. A 2020-as karácsonyi szezon pedig valószínűleg minden korábbinál stresszesebb volt a legtöbbünk számára, így a szakemberek hatalmas rohamra számítanak a tárgyalóteremben.

valas-2021-parkapcsolat

Ha az eddigi lezárások alatt nem fordult még meg a fejünkben, hogy válóperes ügyvédért kiáltsunk, mit tehetünk azért, hogy a védőoltásig és a korlátozások feloldásáig is így maradjon a helyzet?

1. Dolgozzon értünk a séta

Kevés örömünk (és mozgáslehetőségünk) maradt a járvány miatt, ám a rendszeres napi sétát a szabad levegőn nem vették el tőlünk. A pszichológusok hosszú ideje sulykolják a pácienseikbe, hogy a közösen végzett fizikai aktivitásnak, mint az együtt sétálás, futás, remek lehetőség a beszélgetésekre a párunkkal. Akik gyakran együtt haladnak fizikailag azonos irányba (tehát együtt sétálnak, futnak), azoknak a tevékenységét az érzelmeik is követik. Ha nem tartozunk azok közé, akiknek a nap végén az egyetlen vágya és igénye, hogy egyedül merüljenek egy podcastba fülhallgatóval a fülükön, kizárva a külvilágot, akkor jó, ha közösen vesszük nyakunkba a várost időnként.

2. Hagyjuk a szekrényben a láthatatlanná tevő melegítőt

Carol Bruess kommunkációs szakember TED-előadásában hangzott el a láthatatlanná tevő melegítő kifejezés. Azt javasolta a párok számára, hogy válasszanak mindketten egy-egy olyan felsőt, ami azt jelzi a másik számára, hogy láthatlanná válnak, ha felveszik. „Ez kreatív módja annak, hogy megteremtsük az egyedüllét feltételeit, ha igényeljük – anélkül, hogy szavakkal kérnünk kellene” – mondta Bruess. 

Jóból is megárt azonban a sok. Ha 2020-ban túl sokat hordtuk ezt a láthatatlanná tévő ruhadarabot, könnyen előfordulhat, hogy a párunk szemében egyre halványulunk. Legalább vacsora vagy ebéd előtt öltözzünk fel szép ruhába, vagy jelöljük ki a randiszombatot, amikor mindketten megadjuk a módját az otthon töltött időnek, ha már máshol nem rúghatunk ki a hámból úgysem még jó darabig.

Olvastad már?

3. Csendesítsük el a Zoom-zajt

Sokan panaszkodnak arra, hogy fogalmuk sem volt róla, mennyire hangosan beszél a párjuk – egészen addig, míg közös home office-ban nem ragadtak. Nagyon zavaró és lelombozó lehet, ha az egész ház zeng az apró-cseprő szakmai és irodai történetektől, így mindenki hálás lesz, ha beszerzünk a másiknak egy fejhallgatót beépített mikrofonnal. Nemcsak csendesebb lesz a ház, de valószínűleg lesz még kedvünk beszélgetni azután, ha véget ért a munka aznapra. 

4. Egy hónapos alkoholtilalom

Sokan vannak, akik az év végi bulizások után egy hónapnyi absztinenciával indítják az újévet. Mindenki saját maga tudja, hogy az alkohol hajtóerőként hat-e a vágyra a kapcsolatában vagy sem, így ha úgy döntünk, kipróbáljuk, milyen teljesen józanul tölteni egy hónapot, izgalmas felismerésekre juthatunk.

5. Kerüljük az összehasonlítást

Valószínűleg ugyanúgy, ahogy a tavasszal, az első kijárási korlátozások idején, most sem tudjuk távol tartani magunkat az Instagramtól és a Facebooktól, és muszáj végignéznünk, ahogy mások tökéletes kenyeret sütnek és a tökéletes párjuk tökéletesen asszisztál a gyerekneveléshez. Fontos, hogy emlékeztessük magunkat: mások külvilág felé közvetített képét ne hasonlítsuk a saját, belülről ismert világunkhoz. Könnyen lehet, hogy a márciusban még #myhusbandisbetterthanyours és #mosthandsome hashtaggel posztolók épp egy válás közepén vannak mostanra. 

6. Mindenki szebb gyertyafénynél

Az otthonok mára irodák, edzőtermek, óvodák és iskolák lettek egyszerre, így nagyobb erőfeszítésre van szükségünk, hogy megteremtsük a romantikus étterem hangulatát. Ha nem akarunk, és főként már erőnk sincs hozzá, hogy komplett gyertyafényes-pezsgős étteremhangulatot varázsoljunk, annyit tegyünk csupán, hogy a kutya szuszogását és a sarokban felhalmozott ásványvizes palackokról tudomást sem véve egy terítőt teszünk az asztalra, meggyújtunk egy gyertyát, és hetente kétszer-háromszor így iszunk meg este kényelmesen egy bögre teát, kakaót vagy koktélt, ahogy az ízlésünk és kedvünk tartja.

Olvass tovább!

Forrás: The Telegraph
Fotó: Unsplash