Ezért töröld mindig az exed a közösségi oldalakon

2021. január 31.
A Facebook és Instagram korában nem könnyű szakítás után továbblépni. Ám a szakértők figyelmeztetnek, hogy amikor egy kapcsolat véget ér, érdemes törölni az expárunkat a közösségi oldalakon – a saját érdekünkben.

Valószínűleg rengeteg közös képünk, emlékünk van a párunkkal Facebookon, Instagramon, amelyek akkor is ott maradnak, ha szakítunk. Ha pedig nem töröljük ismerőseink közül az exünket, időről időre megjelennek ezek a képek a hírfolyamunkban, a lehető legrosszabb időpontban. Emiatt javasolja Amy Chan párkapcsolati tanácsadó, aki több mint tíz éve tanulmányozza a szakítás dinamikáját, hogy szakítsuk meg a volt párunkkal a közösségi oldalakon is a kapcsolatot, ha úgy döntünk, az útjaink szétválnak.

szakitas-kozossegi-oldal-torles-ex

„Száz százalékig méregtelenítsük magunkat az exünktől – mondta Chan, akivel a pszichológusok és idegtudósok is egyetértenének, figyelembe véve az agyunk és testünk szakításra adott reakcióit. – Nem azért töröljük, mert rossz emberek vagyunk és bosszúállók. Ez nem jelenti azt, hogy gyűlöljük a volt párunkat vagy haraggal válunk el. Ahogy azt sem jelenti, hogy a távolabbi jövőben ne lehetnénk barátok ismét, ám szükségünk van némi időre ahhoz, hogy a lelkünk, testünk, szívünk és elménk feldolgozza a történteket, és a kapcsolat, ami egykor egy romantikus, intim kötelék volt, valami mássá alakulhasson.”

Átlendülhet az agyunk a traumán

Még akkor is sokkot jelent az embernek a szakítás, ha már régóta tudtuk, hogy ez a kapcsolat véget ér. Ha a közösségi oldalak nem tolják az arcunkba a volt párunk hétköznapjait, az agyunk könnyebben továbblép, hamarabb feldolgozza, hogy már nem közös az életünk.

Olvastad már?

Amikor baráti, romantikus vagy bármely más kapcsolatban vagyunk valakivel, az agyunk olyan idegpályákat alakít ki, amelyek ezzel az emberrel kapcsolatos emlékekhez vezetnek. Amikor szakítás után ez az ember eltűnik az életünkből, az agyunk az elválásra szívfájdalommal, szomorúsággal, gyásszal reagál, derült ki a Nature című tudományos szaklapban 2015-ben megjelent tanulmányból.

Amikor a közösségi oldalakon képek, videók vagy más emlékek bukkannak fel, amelyek az egykor szeretett személyre emlékeztetnek, sokkal nehezebbé teszik az említett idegpályák megritkítását.

Ha töröljük az ismerőseink közül a szakítás után azt az embert, akivel már nem találkozunk, megteremtjük annak lehetőségét, hogy az agyunk új idegpályákat építsen ki, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy felépüljünk a szakításból. A szakember szerint legalább harminc napig célszerű fenntartanunk a tiltást, ám ha 60 napig nem látjuk sem az életben, sem a közösségi oldalakon az exünket, az még optimálisabb a felépülésünk szempontjából.

Udvariatlanságra nincs szükség

Ha amiatt aggódunk, hogy az expárunk rájön, hogy letiltottuk, Chan azt javasolta, hogy beszéljük meg vele előtte a döntésünket. Mondhatunk valami ilyesmit a párkapcsolati tanácsadó szerint: „Figyelj, nem azért teszem ezt, mert nem érdekel, mi van veled, vagy mert még mindig érzek irántad valamit, ám szükségem van időre a gyógyuláshoz, hogy magammal törődjek, és a saját jóllétemre koncentráljak. Az elkövetkező hatvan napban letiltalak a közösségi oldalaimon, és semmilyen formában nem lépünk kapcsolatba egymással. Kérlek, tartsd tiszteletben a döntésemet.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!