A legjobb tanácsok a boldogságról, egyenesen a terapeutáktól

2021. október 25.
A boldogsághoz vezető út nem mindig könnyű, és nincs is végállomása. A boldogság és öröm széles skálán mozog, és köszönhetően a munkánknak, életünknek és kapcsolati problémáinknak – nem is beszélve a minket körülvevő, cseppet sem nyugodt és stresszmentes világról – könnyű az alsó felén ragadni ennek a spektrumnak. Tegyük el a pszichoterapeuták jótanácsait ezekre a rosszabb időkre, így amikor szükségünk lesz rájuk, megadhatják a kellő lökést ahhoz, hogy kilendüljünk a mélypontról.

Természetesen az a legjobb és legcélravezetőbb, ha személyre szabott tanácsokkal lát el minket a pszichológusunk. Ám az is hatásos lehet egy-egy csüggedtebb pillanatunkban, ha látjuk, hogyan segített másoknak a terápia hasonló esetben. Hat ember elmondta, mi volt élete legjobb tanácsa, amit a boldogsággal kapcsolatban kapott a pszichológusától

boldogsag-pszichologus-tanacs

Nem kell mindig jól lennünk.

A pszichológusok is járnak pszichológushoz, így van ezzel a 31 éves Amber Robinson is. Bár ő maga is számos páciensének segít a mentális egészségével kapcsolatban, sokat tanult a saját terápiája során a boldogságról. „A legjobb tanács, amit kaptam, az volt, hogy rendben van, ha nem vagyunk mindig rendben. Ez számomra azért hatalmas felismerés, mert rengeteg időt és energiát emésztett fel bennem, hogy próbáltam elnyomni a negatív érzelmeket és érzéseket, egyszerűen azért, mert azt gondoltam, folyamatosan boldognak kell lennem. Valójában a szomorúság vagy harag teljesen normális és helyénvaló érzés bizonyos élethelyzetekben. Azzal, hogy ezt elfogadtam, megértettem, a dolgok előbb-utóbb rendben lesznek. Ez a felismerés pedig segít, hogy a negatív érzelmek ugyan jelen legyenek, de ne nyomják rá az általános közérzetemre a bélyegüket.”

Bízzunk magunkban!

Van, amikor a folyamatos döntéshelyzetek juttatják el az ember a teljes szellemi kifáradás állapotába. „A legemlékezetesebb tanács, amit a terapeutámtól kaptam az volt, hogy bármilyen döntést is hozzak, csak menjek végig az úton – mondta Valerie Dauphin mentálhigiénés szakember, akinek ez a hozzáállás segített, hogy ne érezzen stresszt minden egyes döntéshelyzetben, és elégedett legyen a saját indokai mentén hozott választásaival. – Mindig erre gondolok, ahányszor csak döntést hozok, különösen a legfontosabb helyzetekben. Kialakult bennem egy egészséges önbizalom, és már nyugodtan állok a döntések elé.”

Fogadjuk el, hogy néha hibázunk.

Ravi Davda 32 éves marketing szakember, akinek az önelfogadás segített a boldogság megtalálásában. „Ez nagyon nehéz volt számomra, mindig megkérdőjeleztem a saját tetteimet. Biztosan jól csinálom? Máshogy kellene? Melyik lehet a helyes módszer? Rosszul csináltam valamit? – magyarázta Davda, akinek a terapeutája segített megérteni, hogy emberek vagyunk, próbáljuk a lehető legjobbat nyújtani, ám el kell fogadnunk, hogy néha hibázunk, és olyankor nem érezzük magunkat a legjobban. – Ez nagyon a szívembe talált, mivel egész életemben úgy gondoltam, sosem csinálom elég jól, amit csinálok. Mindig úgy éreztem, máshogy kellene, még ha nem is akartam. Emiatt gyakran éreztem rosszul magam, kedvetlennek, erőtlennek. Ez a tanács segített, hogy bízzak magamban és a döntéseimben, hogy a tőlem telhető lehető legjobbat nyújtom.”

Ne ítélkezzünk és ne tartsunk haragot.

A pszichiátereknek is megvannak a saját hibái. A 44 éves Amelia Alvin egész életében küzdött azzal, hogy túlságosan gyorsan ítélkezik. „Az életem felében ítélkeztem az emberek felett egészen apró dolgokban, és elhamarkodottan alkottam véleményt. Az élet azonban túl rövid ahhoz, hogy haragtartók legyünk és utáljunk másokat. Egészen addig tele voltam keserűséggel, míg a terapeutám segítségével rá nem jöttem, nem éri meg őrizgetni magamban a sok negatív gondolatot.”

Kérdezzük meg magunktól: miért?

Nagyon fontos, hogy tegyünk fel magunknak kérdéseket, különösen azzal kapcsolatban, ami zavar minket. „Sok ember egyszerűen azért repked egyik dologról a másikra, mert negatív érzéseik keletkeznek, így továbbállnak anélkül, hogy egyáltalán feltennék maguknak a kérdést, miért alakult így? – mondta a 31 éves Claire Westbrook vállalkozó. – Ha megkérdezzük magunktól, miért lettünk szomorúak, csalódottak, mérgesek vagy egyszerűen érezzük magunkat kényelmetlenül valamitől, jobban megérthetjük magunkat és gyengítjük a negatív érzések hatalmát. Ez segít elvágni a probléma gyökerét, megoldani, és sokkal boldogabbak leszünk utána, mintha belefognánk valami másba.”

Vegyük komolyan a saját boldogságunkat.

„Bár nyilvánvaló lenne törődni vele, mégis könnyedén háttérbe szorítjuk a saját boldogságunkat a külső stresszforrások, például a munka, a kapcsolatok vagy csak az élet egésze mellett. Nagyon könnyű azt mondani, hogy majd később aggódok magamért. Ám ha komolyan vesszük a saját boldogságunkat, rájövünk, mit is jelent valóban aggódni saját magunkért – mondta Jeanine Duval online szakember. – Azt is megtanultam, hogy sok ember azt gondolja, irányíthatja mások érzéseit, pedig az igazán fontos dolog, ha az elengedés képességének birtokában vagyunk. Csak a saját érzéseinket irányíthatjuk, ami azt jelenti, arra is mi vagyunk hatással, ami kiváltja ezeket az érzéseket. Beleértve a boldogságot is.”

Forrás: The Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!