A megérzéseidre épít a legújabb diétatrend

2022. május 21.
Egyre többen ismerik fel az úgynevezett diétakultúra negatív hatásait, és keresik a módját, hogy szigorú szabályrendszerek követése vagy önmaguk sanyargatása helyett szorongás és bűntudat nélkül étkezhessenek. Az intuitív étkezés arra ösztönöz minket, hogy bízzunk a saját testünk jelzéseiben, és alakítsunk ki egy tudatosabb, örömtelibb és egészségesebb kapcsolatot az étellel.

Tiltólistás ételek, éhesen lefekvés, mindennapi edzések. Az extrém diétázás jelensége nem volt ismeretlen Kurucz Salome életében. Az intuitív étkezés filozófiájával, amelynek ma már a szakértője, még az előtt találkozott, hogy megkezdte volna a posztgraduális tanulmányait Londonban. Tekintve, hogy személyesen is érintett volt, a módszer üzenete rögtön célba ért. „Az intuitív étkezés metódusa azt hivatott segíteni, hogy helyreálljon a kapcsolatunk az ételekkel és a testünkkel, amely a diétakultúra hatására elromlott. Azt vallja, hogy az egészségi állapotunk nem pusztán a testméretünktől függ, illetve hogy legalább olyan fontos az ételekhez való viszonyunk, mint az, hogy mi kerül a tányérunkra” – meséli Salome, aki szép lassan elkezdte alkalmazni a tanultakat, változtatott a gondolkodásmódján és a szokásain. Mint mondja, nem volt egyszerű, nagy adag tudatosság, önismeret, bátorság és kíváncsiság kellett hozzá. Mire megszerezte a táplálkozástudományi diplomáját, már nem volt kérdés, hogy milyen irányban szakosodjon tovább. Azóta megszerezte a hivatalos intuitív étkezés tanácsadó oklevelet is. „Az intuitív étkezés az elme, az étel és a test egészséges kapcsolatának ápolásáról szól, ahhoz azonban, hogy tisztában legyünk vele, mi zajlik az elménkben, a testünkben, jól jön a mindfulness felfogás – vagyis az egyik nincs meg a másik nélkül.”

intuitiv-etkezes-etrend-fogyokura-taplalkozas

„A mai, modern világban nagyon nagy kihívás intuitív módon étkezni” – vallja Krajcsó Nelli akkreditált mindfulness meditációs és MBSR (tudatosjelenlét-alapú stresszcsökkentő terápia) tréner, a Slow Budapest alapítója. „Körbe vagyunk véve étellel, minden sarkon van egy bolt, egy étterem, a hűtő egy karnyújtásnyira van tőlünk – mindez eleve megnehezíti, hogy csak akkor együnk, amikor tényleg éhesek vagyunk, vagy hogy ne fogyasszunk többet a kelleténél. Sokszor ráadásul inkább lelki oka van annak, hogy az ételhez nyúlunk. Amikor szorongunk vagy fáradtak vagyunk, egy tábla csoki vagy egy csésze kávé segíthet abban, hogy rövid távon jobban érezzük magunkat, valójában azonban csak rontanak a helyzeten. Nehéz a testünk bölcsességére hagyatkozni, hiszen a külső tényezők – a szülői minták és ráhatások, a divatos fogyókúrák – sokszor egész életünkben felülírják a belső üzeneteket. Elsőként tehát a szorongással, a stresszel kellene kezdenünk valamit, az csak tünet, ha túl sokat eszünk vagy egészségtelenül táplálkozunk. A belső figyelem fejlesztése folyamatos gyakorlást igényel, hosszú távú folyamat. Meg kell tanulnunk megfigyelni a nehéz érzéseket, és megengedni magunknak, hogy átérezzük ezeket – ahelyett, hogy elnyomnánk vagy elhessegetnénk őket.”

„Amikor diétázunk, akkor tudatosan figyelmen kívül hagyjuk a testünk jelzéseit – magyarázza Kurucz Salome. – Olyankor felülírjuk, és megpróbáljuk elnyomni az éhségünket, nem tudomásul venni, hogy milyen ételre vágyunk. A kellemes teltségérzetet nem is élvezhetjük, mert diétázáskor vagy mindig kevesebbet eszünk, mint amennyi jólesne, vagy éppenséggel túlesszük magunkat a szigorú korlátozások hatására. Testünk jelzései egy idő után elhalkulnak, így mind nehezebb észrevenni őket. 

Az intuitív étkezés tíz alappillérén végigmenve többféle problémát ki lehet bogozni, legyenek azok helytelen étkezési szokások vagy gondolatok, örökölt hiedelmek, a testünkhöz, a testmozgáshoz fűződő viszonyunk. Az első és legfontosabb lépés az a diétamentalitás elvetése, vagyis belátni, hogy a fogyókúra hosszú távon nem szolgálja az egészségünket, sőt károkat képes okozni az életünkben. Ennek felismerése után tud elkezdődni a »gyógyulás«. Hogy mik a folyókúrázás negatív következményei? Lelassulhat az anyagcserénk, falásrohamok törhetnek ránk, folyamatos fáradtságot, testsúlyingadozást tapasztalhatunk, nőknél kimaradhat a menstruáció. Közben a gondolataink folyamatosan az evés körül forognak, konkrét ételekre sóvárgunk, felerősödött testképzavarral, hangulatingadozással vagy az ételekkel kapcsolatos szorongással küzdhetünk.”

Szerző: Balázs Laura Fotó: GettyImages

A cikk folytatását keresd a Marie Claire Mindfulness különszámában!

Olvass tovább!