5 tanács a felpörgetett anyagcseréért

2021. január 03.
Következik öt atombiztos, dietetikusok által összeállított tipp, amelyekkel csúcsra járathatod az anyagcserédet, és elősegítheted a fogyást is.


Fotó: Tyler Nix – Unsplash

1. MOZOGJ SOKAT
Ülés közben rázogatod a lábaidat? Netán a hajad csavargatod, vagy az ujjaid között forgatod a tollakat? Ezek a kis apró mozzanatok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy gyorsabb legyen az anyagcseréd: egy felmérés szerint így például 500 kalóriát is elégethetsz naponta – úgy, hogy észre sem veszed!

2. FOGYASSZ KÁVÉT
A koffein segítségével az átlagosnál 5-8%-kal jobban felpörgetheted az anyagcserédet, mert egyből a központi idegrendszerre hat. Bár ez a pár százalék csekélynek tűnhet, igazából plusz 98-174 kalóriától is segíthet megszabadulni – naponta.

3. RELAXÁLJ RENDSZERESEN
Várjunk csak: a semmittevéstől is gyorsulhat az anyagcserénk? Igen, ha jól csináljuk! Pihenő állapotban csökken az anyagcserét kedvezőtlenül befolyásoló kortizol (stresszhormon) szintje, ezért minden nap szánj magadra egy kis „énidőt”: menj le a parkba egy sétára, sziesztázz egy kicsit vagy olvass a kedvenc könyvedből!

4. TEDD LE AZ ITALT
Már napi egy pohár alkohol is negatív hatással lehet a szervezetedre: többek között lassítja az anyagcserét, növeli a túlsúlyra, a diabéteszre, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre való hajlamot, ráadásul az immunrendszert is gyengíti! A legjobb, ha teljesen lemondasz a szeszes italokról.

5. NEVEZZ BE EGY GYÓGYTEÁRA
Ha gyors anyagcserére vágysz, az alkoholok tiltólistásak – a gyógyteák ezzel szemben csodákat tesznek az egészségeddel! A kamillatea például nemcsak megfázás és gyulladásos betegségek esetén jó, de gyomorsav ellen is kiváló, akárcsak a zöld tea, amely a fogyókúrázók első számú kedvenc itala.

Kíváncsi vagy még további 4 tippre? Kattints a WellnesCafé oldalára a cikkért!