Ha szintet lépnél a hálószobában: melyik szexuális nyelvet beszéled

2022. december 11.
Ha már régóta ugyanaz a forgatókönyv az ágyban, és mindkét félben van nyitottság az újításra, akkor több izgalmas irányba is el lehet indulni. De először azonosítsuk be a saját szexuális stílusunkat.

Lynette és Tom küszködnek az ágyban. A nő a kemoterápia miatt hőhullámokkal küzd, és viszket a fejbőre a paróka alatt, ezért megszabadul tőle. A férfi napközben erején felül teljesít a munkahelyen, és neveli a gyerekeket, amíg a felesége a kezeléseken van. Fáradt, és lankasztja Lynett kopasz fejének a látványa szeretkezés közben. Szeretne egy kis izgalmat csempészni a küzdelmes hétköznapokba, és csak egy szeretkezés erejéig kilépni az aktuális élthelyzetből. Elmondja a feleségének, hogy nagyon izgatná őt, ha egy este diáklánynak öltözve várná haza. Lynette felháborodik, és kikéri magának, van neki elég baja, még a férje igényeit is ki kell elégítenie. Még lepörög néhány jelenet a Született feleségek című sorozatból (amelyet a Disney+-on most újranézhetünk), mire Mrs. Scavo fehér térdzokniban, miniszoknyában, fekete parókában várja haza Tomot, akivel az epizód végén egy estére belefeledkeznek egy képzelt erotikus szituációba.

szexualis-stilus-tanacs

„Nagyon fontos, hogy a partnerek őszintén, nyíltan, de ne bántóan kommunikáljanak a szexről, és ki tudják fejezni a vágyaikat – mondja szakértőnk, Rozs Erika szexuálpszichológus. – Minden ott kezdődik, hogy beazonosítjuk, melyik szexuális típusba tartozunk. Ezek a típusok teljesen egyenrangúak, egyik sem jobb vagy előbbre való a másiknál, és egy személyiségen belül több is érvényesülhet. A szeretetnyelvekhez hasonlóan a szexuális kultúrában a típusok azt a formát jelzik, amelyen keresztül a felek kifejezik a szeretetüket, megélik az intimitást. Azzal, hogy nevén nevezzük, melyik szexuális nyelvet beszéljük, jelentősen megkönnyíthetjük a kapcsolódást, és lehetőséget kaphatunk arra, hogy alkalomadtán belekóstoljunk a partnerünk által kedvelt stílusba is, így színesítve a palettát, kompromisszumokra törekedve a közös nyelv, stílus megtalálásában. Azonban óva intenék mindenkit attól, hogy erőltesse a különféle stílusok megtapasztalását. Ezt lépésről lépésre, szakértői vagy internetes edukációs tartalmak fogyasztásával, egymás legapróbb mozzanataira figyelve érdemes megtapasztalni.”

Szexuális stílusok és a kinky

„Öt stílust különböztetünk meg. Az energikus stílus képviselői örömüket lelik az egymásra hangolódásban. Az elnyújtott előjáték része a hosszas ölelés, az együtt lélegzés, a szemezés. Ez a stílus leginkább a tantrikus szexszel köthető össze. A második az érzéki stílus, az ebbe a csoportba tartozó nők és férfiak az összes érzékszervüket kényeztetik a szeretkezések alkalmával: finomakat esznek, előkészítik a szobát, zenét kapcsolnak. A harmadik, a szexuális stílusba tartozó embereket a meztelenség, a genitáliák látványa hozza izgalomba. A következő a kinky, vagyis a tabudöntögető, szexuális játékszereket bevonó, változatos szituációkat kedvelő stílus. Ide tartozik minden, ami egy kis pluszt jelent a »normál«, vagyis az érzéki szeretkezésen túl: lehet az egy harisnyakötő, egy erotikus fehérnemű, egy játékszer, de akár egy szemkötő vagy egy kikötözéshez használható eszköz is. És természetesen ide tartoznak a mindenféle ruhadarabok, szerepjátékok, jelmezek is. A kinky képviselői mindig arra törekszenek, hogy egy plusz érzést társítsanak az aktushoz, amely nem feltétlenül kapcsolódik a szexhez: például kiszolgáltatottságot, meglepettséget, enyhe félelmet. Ezek két dimenzióban mozognak: vagy fizikailag akarnak a partnernek okozni valamit, amely különleges, vagy pszichésen kívánnak hatást gyakorolni. Az utolsó stílus a BDSM.

szexualis-stilus-tanacs

A BDSM egy életforma, olyan embereké, akik már túl vannak az egyszerűbb játékokon, és annyira megtetszett nekik ez a világ, hogy a kötözés-fegyelmezés, a dominancia-alávetettség és a szadizmus-mazochizmus a mindennapi szexualitásuk nagyobb részét jelenti. A betűszó is innen ered. Ez egy nagyon erősen szabályozott szexuális viselkedésformát jelent. A legtöbb ember A szürke ötven árnyalatára asszociál a BDSM kapcsán. A filmbeli jelenetek szélsőségesen ábrázolják az életformát, és a női szereplő, akit nem megfelelően visz bele a férfi a BDSM világába, abúzusnak éli meg a helyzetet. Fontos, hogy minden szexuális játék – legyen az egy szerepjáték vagy egy új szituáció felépítése a kapcsolatban – esetében vegyük figyelembe a partner szexuális típusát, preferenciáit, és apró lépésekben vezessünk be új impulzusokat. Emellett mindig figyeljük a társunk reakcióit, és szigorúan ragaszkodjunk a játékszabályokhoz, amelyeket az aktus előtt meghatározunk: mindig legyen egy szó, amely ha elhangzik, a játék azonnali végét jelenti.”

Játszunk, de miért?

„Egyrészt a változatosság iránti igény, ami behívja a szexualitásba a különböző tárgyakat, öltözékeket és helyzeteket, azonban előfordulhat, hogy a BDSM világába menekülnek azok a férfiak és nők, akik nehezen élik meg az intimitást. Gyakran nem egyezik a partnerek igénye az új izgalmakat illetően.

Szöveg: Zeke Lilla Fotó: Getty Images

A cikk folytatását megtalálod a friss Marie Claire-ben!