Jólesne egy délutáni szunyókálás? Inkább maszturbálj helyette!

2022. december 09.
Sokaknak szüksége van rövid délutáni alvásra ahhoz, hogy megfelelően tudjanak koncentrálni a nap további részében – erre viszont felnőttként sajnos nem mindig van elegendő időnk. Ilyenkor sokat segít egy pohár kávé vagy magas koffeintartalmú tea, vagy, ami még jobb, egy orgazmus!

A délutáni szunyókálásnak bizonyítottan komoly kognitív hatásai vannak. Egy 2003-as tanulmány kimutatta, hogy az emberek egy órányi ebéd utáni alvás után ugyanolyan jól teljesítenek a logikai teszteken, mint egy pihentető éjszaka után. A maszturbáció és az agyműködés összefüggéseiről azonban kevés hasonló tanulmány készült, amik viszont mégis, azok többnyire idősebb férfiakra és sportolókra épültek.

delutani-szunyokalas-helyett-maszturbalj

„A modern kutatások azt mutatják, hogy a maszturbáció mind a fiziológiai, mind a pszichológiai jóllétet javítja” – mondja Carlos Cavazos pszichoterapeuta és szexcoach, aki hozzáteszi, hogy az örömszerzéssel felszabadítjuk agyunk prolaktin hormonjait is, ami segít kevésbé feszélyezettnek, elégedettnek érezni magunkat. Amellett, hogy a maszturbáció javítja a reakcióidőt és az alvást, csökkenti a stresszt, enyhíti a menstruációs görcsöket, valamint növeli a nők szexuális vágyát és érzékenységét – a férfiaknál pedig csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát, viszont növeli az élettartamot. A depresszió néhány tünetét is enyhítheti, mivel az orgazmus felszabadítja a jó közérzetért felelős dopamint és oxitocint, amelyek fokozzák az elégedettséget, és aktiválják az agy jutalomközpontját, ezt már Gloria Brame szexkutató mondta a Psychology Todaynek.

Egy 2015-ös felmérés szerint a válaszadók 39 százaléka számolt be arról, hogy munka közben önkielégítést végzett. Tehát ha a szokásosnál vidámabb munkatársakkal dolgozunk együtt, jogosan merül fel bennünk a gondolat, hogy ők bizony nem is olyan régen megajándékozták magukat. Legközelebb, ha délutáni alvásra lenne szükségünk, érdemes tennünk egy próbát, és inkább maszturbálnunk helyette. De ha nem tudjuk eldönteni, hogy a 30 perces ebédszünetünket egy pihentető szundira vagy önszeretetre szánjuk, akkor próbáljuk ki mindkettőt, és meglátjuk, hogy melyik esik jobban.

Forrás: MIC, Psichology Today, Fotó: Getty Images

Olvass tovább!