Te is leköveted a párod telefonját?

2023. március 11.
Praktikus vagy bizalomgyilkos funkció a telefonos helyzetmegosztás egy párkapcsolatban? Kinek jelent biztonságot, és lehet-e messzemenő következtetést levonni abból, ha valaki nem szeretné, hogy a partnere minden pillanatát nyomon követhesse? Legalább annyiféle válasz adható, mint ahány helymeghatározó applikáció közül válogathatunk.
Te is leköveted a párod telefonját?

Becslések szerint a tartózkodási hely valós idejű megosztása a tinédzserek és a húszas-harmincas éveiben járó fiatalok nyolcvan-kilencven százalékánál merült már fel egy új párkapcsolat létrejöttekor. Nem csoda, hiszen egyre több eszközfüggő gesztus létezik, amellyel fenntarthatjuk a kapcsolatainkat – a szerelmit is beleértve. Ilyen például a FaceTime, a különféle chatprogramok, de még a Netflix-jelszó megosztása is. Kutatások bizonyítják, hogy ha ezeket egy potenciális partnerrel együtt használjuk, az jelentős szerotoninszint-emelkedést okozhat. A szerotonin fontos szerepet játszik a hangulat, a nemi vágy, az alvás, illetve az étvágy szabályozásában, jelenlétében sokkal jobban érezzük magunkat a közös digitális létünkben is. Ugyanez mondható el a tartózkodási hely megosztásáról is: többen egyfajta szeretetnyelvként tekintenek rá, és úgy érzik, növeli a kapcsolatuk intimitását. Természetesen van, aki éppen ez ellenkezőjét gondolja, miszerint a helyzetmegosztás már-már a személyes szabadság megsértésének a határát súrolja.

A legnépszerűbb helyzetmegosztó alkalmazások:

• Google Térkép: okostelefonon és asztali térképalkalmazásban is működik • Find my iPhone: az iPhone készülékek helyzetét mutatja meg • Glympse: GPS-adatokat vesz alapul • Life360: Android és iPhone (iOS) készülékre is letölthető

Biztonságot ad

Gabcsa és Tomi hét éve használja a Google Térkép helyzetmegosztás funkcióját, amelyet minden 18. életévét betöltött személy használhat, a fiatalabbnak a Family Link alkalmazás áll rendelkezésükre. „Mi 2016-ban töltöttük le, amikor Tomi elindult az Ultrabalatonon. Nem akartam közben hívogatni, de szerettem volna tudni, merre jár, hol tart. Aztán valahogy bekapcsolva maradt, nem foglalkozunk vele, majd később megint hasznát vettük. A férjem az új munkája miatt szinte állandóan az autóban ült. Rengeteget vezetett vidékre, külföldre, és biztonságérzetet adott, hogy látom, merre jár, és kiszámolhattam, nagyjából mikor ér haza” – meséli a 47 éves Gabcsa, akitől Tomi (47) veszi át a szót. „Sokat járok futni, biciklizni, egyáltalán nem baj, ha a feleségem látja, hol vagyok éppen. Ez engem is megnyugtat.” A házaspárnak van egy kisiskolás és egy nyolcadikos lánya, az idősebbik pont most kapott előfizetéses telefont. Idén ősszel már valamelyik budapesti középiskolába fog járni, ami lehet, hogy a város másik végében is lesz, így nála is beüzemelik majd a helyzetmegosztást. Amikor azt kérdezzük, nem hozta-e már őket kellemetlen helyzetbe a funkció, egyértelmű nemmel válaszolnak. „Nincsenek egymás előtt titkaink, maximálisan megbízunk egymásban. Talán egyszer-kétszer fordult elő az elmúlt évek alatt, hogy a rendszer pár kilométerre az otthonunktól lőtte be Tomi tartózkodási helyét, pedig akkor már a lépcsőházban volt.”

Szerző: Sinkó Edit, Fotó: Getty Images

A teljes cikket olvasd el a Marie Claire 2023/2. lapszámában!