Egészséges és még diétázni is segít a kókuszvíz

2014. november 03.
A kókusztejet már régóta szeretjük, sokaknál pedig már a kókuszzsír is állandó szereplője a menünek,  de a kókuszdió olyan csodásan sokoldalú gyümölcs, hogy még mindig tud újat muatni! Ezúttal a zsírbontó hatású és hihetetlenül egészséges kókuszvizet.

A kókuszvíz – nem összekeverendő a kókusztejjel, ami csak később lesz belőle – a még zöld, éretlen kókuszdióból származó, édes-sós ízű folyadék. A trópusokon már régóta előszeretettel fogyasztják, azonban áldásos hatásait még csak nem régiben fedezte fel magának a nagyvilág. A kókuszvíz ugyanis nem elég, hogy tele van ásványi anyagokkal, de zsírbontó hatása miatt állítólag még a diétázásban is segít! Nem meglepő hát, hogy a kereskedelem világa is akart magának egy szeletet ebből a tortából: Nagy-Britanniában a kókuszvizet árusító Vita Coco a négy évvel ezelőtti startolása óta minden évben megduplázta bevételeit.   

A kókuszvíz csodája elsősorban abban rejlik, hogy nagyon magas a folyadékban a káliumszint, ezért például kíválóan alkalmas sportolás közbeni fogyasztásra, ráadásul az ijesztően rikító színű, émelyítően cukros izotóniás italokkal ellentétben még természetes is! Zsírbontó hatásáért pedig a rengeteg antioxidáns és magnézium felel, és persze az sem utolsó, hogy kókuszvizet kortyolgatva szinte teljesen kalória -és zsírmentes italt fogyaszthatunk. Azt persze senki ne várja, hogy pusztán a kókuszvíz literszámra való ivásától a kilók varázslatos módon leolvadnak majd. Ha ez ilyen egyszerű lenne, akkor már kókuszpálma-erdő lenne minden kertben. Viszont – ha hihetünk az új hóbortnak – a kókuszvíz remek barátunk lehet edzéshez, sportoláshoz, és úgy egyáltalán az egészséges élethez.