Menő talptapaszok mezítlábas futáshoz

2015. július 27.
Vannak olyanok, akik több száz kilómétert is lefutnak mezítláb, de persze rengetegen esküsznek a trendi és drága futócipőkre. A vita a mezítlábas futás körül még mindig nem ült el, de akik a cipő nélküli kilóméterekre esküsznek, most igazán örülhetnek a Nike legújabb találmányának!

Nem régiben horgadt fel az emberiségben az a vágy, hogy cipőben is mezítláb érezhessük magunkat. Ezért a legnagyobb sportcipő gyártók gyorsan piacra is dobtak egy rakás méregdrága cipőt, amikben járni olyan, mintha nem is lenne a lábunkon semmi. Kérdés persze, hogy akkor miért nem rúgjuk le egyszerűen a cipőt, de akiknek ez túlságosan keményvonalas hippiség lenne, most nagyon örülhet a talpra tehető tapaszoknak.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

A Frieke Severs alkotta Nike talptapaszok tulajdonképpen olyan talpra tehető matricák, amelyek mintegy második bőrként védik meg a talp futás közben leginkább használatos területeit. A szabadon hagyott részek pedig könnyedén mozoghatnak, levegőzhetnek, hajlonghatnak futás közben. A mezítlábas sportolásnak állítólag számos előnye van: erősíti a lábfejet, jobban tudjuk kontrollálni mozgásunkat, jobban érezzük a talajt, ügyesebben mozgunk. Persze mindemellett nagyobb az esélye a sérülésnek is. 

A különböző kialakítású „talpmatricákat” különféle mozgásformákhoz használhatjuk. Van olyan, amit jógához, futáshoz vagy kardió edzéshez lehet használni. Sajnos a tapasz egyelőre még fejlesztés alatt áll, és csak prototípusként létezik, szóval addig is, amíg el nem árasztják a sportboltokat, inkább rúgjuk le a cipőnket, ha mezítlábas sportolásra vágynánk.