A sportmelltartó megalkotói a Hírességek Csarnokába kerültek

2020. január 12.
Illusztris társaságba kerültek a sportmelltartó kitalálói és megalkotói. Végre elismerték találmányuk fontosságát, és felvették őket is a legfontosabb feltalálókat felvonultató Híressége Csarnokába a telefon feltalálója, Alexander Graham Bell vagy a golyóstoll megalkotója, Bíró László mellé.

1977-ben Lisa Lindahl, Hinda Miller és Polly Smith azon gondolkodott, hogyan tehetnék kényelmesebbé a nők számára a testmozgást. Ezért összevartak két szuszpenzort, így alkották meg annak a ruhadarabnak a prototípusát, melyet ma már mindenki sportmelltartóként ismer, ezáltal forradalmasították a fitneszruházat iparágát. Az olyan nagy márkák, mint a Nike, Champion és Under Armour mind a három nő találmánya alapján készítették el a piacra dobott sportmelltartóikat. Azáltal pedig, hogy felvették a feltalálókat a Nemzet Feltalálóinak Hírességek Csarnokába, bebetonozták magukat a történelembe, mint olyan személyek, akik nagy hatással voltak a nők testi-lelki egészségére.


A három vermonti nő először Jogbra-nak (futómelltartó) nevezte el kreációját. Az ötlet először Lindahl fejéből pattant ki, mivel rendszeresen járt futni lakóhelyén, a Vermont államban található Burlingtonban. Úgy érezte, a hagyományos melltartók nem biztosítanak elég tartást mozgás közben, vagy éppen a szabás okozott neki fizikai fájdalmat és kényelmetlenséget. Olyan melltartót akart, amely stabil pántokkal, légáteresztő anyaggal és megfelelő tartással rendelkezik. Ehhez hívta segítségül gyermekkori barátját, Polly Smith-t, aki jelmeztervezőként dolgozott.

Smith összevart két férfi szuszpenzort, melyet amerikai focisták használtak, ebben indult tesztfutásra Lindahl. Később láthatatlan varrással és rugalmas pántokkal módosították a melltartót a jobb tartásért. Lindahl a Jogbra cég megalapításához társult Millerrel 1977-ben, és két év múlva piacra dobták sportmelltartójukat. A sportmelltartó-piac mára dollármilliárdos üzletté növekedett, találmányuk pedig nők millióinak segített, hogy kényelmesebben és egészségesebben sportolhassanak.

Lindahl 1990-ig volt a Jogbra vezérigazgatója, míg el nem adták a céget a Playtexnek. Miller 1997-ig még a cégnél maradt, majd később Vermont állam szenátora lett. Smith a Jim Henson Company tervezője lett, és három Emmy-díjat zsebelt be eddig az általa tervezett jelmezekért. 


Forrás: Mental Floss
Fotó: Unsplash