Gyermekbénulás-mentesnek nyilvánították Afrikát

2020. augusztus 28.
Senki sem tudja majd, ki az a több ezer afrikai gyermek, aki megmenekült attól, hogy belehaljon vagy maradandó károsodást szenvedjen idén a járványos gyermekbénulástól. Ahogy idén, úgy tavaly és tavalyelőtt sem jelentettek megbetegedést Afrikában, így az Egészségügyi Szervezet most gyermekbénulás-mentesnek nyilvánította a kontinenst.

2016-ban történt legutóbb tömegesen járványos gyermekbénulás megbetegedés Afrikában, akkor Nigériában jelent meg a vírus. Ezzel Afrika 54 országa közül az utolsó volt, ahol járványosan megjelent a gyermekbénulás. Ezután több évnyi esetmentesség kellett ahhoz, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) poliomentessé nyilváníthassa Afrikát.

Az 1980-as évek vége óta a világ 125 országában mintegy 350 ezer gyermeket betegített évente a poliovírus. Ma már csak két olyan ország maradt azután, hogy az afrikai kontinensen is sikerült felszámolni a betegséget, ahol még 2020-ban is 102 esetet regisztráltak. Ez a 102 nem tűnik túl soknak, ám ahhoz képest, hogy milyen régóta van hatásos védőoltás ellene, mégis hatalmas szám. 

„Az, hogy Afrikát gyermekbénulás-mentesnek nyilváníthatjuk, annak a bizonyítéka, mire képes, amikor különböző területek összefognak egy nagy egészségügyi cél érdekében – mondta John Hewko, a Nemzetközi Rotary Club vezetője. – Ez az, ami lendületet és inspirációt adhat a világnak a mostani, nehéz időkben.”

A poliovírus teljes eltörléséhez még fel kell számolni az olyan makacs gócpontokat Afganisztánban és Pakisztánban, ahol még fel-fellángolnak gyermekbénulás-járványok. „Mindkét országnak megvannak a saját kihívásai, amelyekkel meg kell küzdeniük a poliovírus elleni harcban, de megvolt Afrikában és Nigériában is. Nem tudunk határidőt mondani, mikorra sikerül felszámolni a fertőzést Afganisztánban és Pakisztánban is, ám Nigéria és Afrika esetéből okulva tudjuk, hogy a vírus teljes eltörlése csak globális összefogással sikerülhet.”

„Annyit tudunk biztosan, hogy ha Nigériában sikerült felszámolni a gyermekbénulást, akkor bármelyik országban sikerülhet” – mondta az összefogás vezetője. Ha ez megtörténik, a járványos gyermekbénulás lesz a himlő után a második olyan betegség, amelyet sikerül teljesen eltörölni a Föld színéről.

Olvastad már?

Forrás: Time
Fotó: Unsplash