A járvány nyomán egyre többen keresik meg igazi szüleiket, rég elveszett rokonaikat

2020. szeptember 22.
Ugrásszerűen megnőtt azoknak az eseteknek a száma a koronavírus-járvány kitörése óta, amikor valaki a vér szerinti szüleit szeretné megtalálni, vagy olyan rokonait, akiknek rég elveszítette a nyomát. Egyszerűen szeretnének kapcsolatba lépni velük, és kitölteni a múltjukban tátongó üres foltokat, de gyakran azért is, hogy többet tudjanak meg egészségügyi előtörténetükről.

A BirthParentFinder egy olyan online oldal, amelyen keresztül elindíthatják vér szerinti szüleik megtalálását azok, akiket örökbe fogadtak, vagy más rokonaik nyomait is kereshetik. Az oldal információi szerint március közepe óta megduplázódott az oldalukon keresztül elindított keresések száma az elmúlt év hasonló időszakához képest. „Az emberek úgy gondolják, hogy most már nincs vesztenivalójuk –monta Jay Rosenzweig, a cég kitalálója és vezetője. – Az emberek sokkal elszántabbak lettek a járvány kitörése óta” – tette hozzá. 

Megváltozott perspektíva

„Ha valami megváltozott, az az emberek nézőpontja. Az izoláció, az új kapcsolatok kialakításának nehézségei, egyszerűen az, hogy nehezebbé vált kontaktusba lépni más emberekkel” – mondta Joel Chambers, a SearchAngels nonprofit vállalat alapítója. A SearchAngels eddig idén több mint ezer esetben segített családtagoknak egymásra találni. Ez jóval több, mint amennyi ügyük átlagosan egy egész év alatt volt korábban. 

Szintén a megnövekedett igények hívták életre egy másik weboldal, az Adopted.com új lehetőségét még tavasszal: az egyre több feliratkozó számára létrehoztak egy közösséget, ahol

ötször annyian jelentkeztek, és ötször annyian találtak egymásra szülők és örökbe adott gyermekek, mint az előző év hasonló időszakában

– mondta Katherine Wall alapító. Ezzel párhuzamosan az Ancestry, amely DNS-egyezéssel és családfakutatással segíti az élő rokonok találkozását, szintén 37 százalékos növekedést tapasztalt a koronavírus-járvány kitörése óta a feliratkozók számában az oldal szóvivője, Gina Spatafore elmondása szerint. 

„Ennek részben az lehet a magyarázata hogy sokkal több időt töltenek az emberek otthon, és keresik, mivel foglalhatják el magukat – mondta Crista Cowan, az Ancestry családfakutatója. – Emellett árulkodik az embereknek arról a szükségletéről, hogy valódi, jelentőségteljes kapcsolatokat találjanak egy olyan időszakban, amikor nehezebb ismerkedni” – tette hozzá.

Sikersztori happy enddel

Krystal Myers márciusban karanténban feküdt az ágyában, szenvedett a nehézlégzéstől, és csak egyetlen dologra tudott gondolni, miközben magas láza volt: megtalálni az apját. „Egyáltalán nem volt biztató az esélyem. Nem tudhattam, egyáltalán él-e még” – mondta a 34 éves Long Islanden élő nő. Myersnek 8 éves korában árulta el édesanyja az apja nevét, egy nagyon átlagos nevet, ám mást nem nagyon, és Myers sohasem faggatta ezután. Férjhez ment, született három gyermeke, nyitott egy szépségstúdiót, és mindene megvolt, amit csak kívánhatott az életben. „Egyetlen dolgot kivéve, nem tudtam, ki az apám” – mondta. Ám ahogy a koronavírus végigsöpört a világon és ledöntötte őt is a lábáról, erős késztetést érzett rá, hogy megtalálja. 

Olvastad már?

Myers a BirthParentFinder segítségével fogott bele a nyomozásba, és a cég azt mondta, kevesebb mint egy órányira lakik tőle az édesapja, Manhattanben. „Amikor először beszélhettem vele, fantasztikus volt, már maga az, hogy hallhattam a hangját – mondta. – Tárt karokkal fogadott.”

A virtuális találkozó előnyei

Pár héttel ezelőttig a megtalált családtagok először csak online találkozhattak. Ám ezek a virtuális találkozók sokkal előnyösebbnek bizonyultak, mint azt korábban gondolták. Az internetes beszélgetés sokkal kevésbé lehet rémisztő, mint a személyes találkozás, nem csak a koronavírus miatt. „A technológia új lehetőséget teremtett. Lehet gyakorolni a jövőbeni találkozásokra. Megteremtheti az alapokat egy sokkal gördülékenyebb személyes találkozóhoz” – magyarázta Charles Johnson, a Nemzeti Örökbefogadási Hivatal elnöke. 

„A keresés folyamatára nincs hatással a pandémia. Ám az örökbe fogadottak számára ez egy bonyolult érzelmi, pszichológiai és spirituális kihívás arról, hogy kik ők, és honnan jöttek. Sokuk érez bűntudatot a keresés miatt. Aggódnak, hogy ezzel megbántják a szüleiket, akik vér szerinti szüleik helyett szerették és felnevelték őket, a családjukat” – mondta Debbie B. Riley, az Örökbefogadási Támogató és Oktatási Központ vezetője. 

Krystal Myers számára az erőfeszítései csodás eredménnyel zárultak. Nyáron a férje és a vér szerinti apja együtt szervezett születésnapi partit számára, ahol találkozhatott féltestvérével és apja feleségével. „Megtaláltam a járványban az egyetlen jó dolgot. Egy álom vált valóra.”

Olvass tovább!

Forrás: Washington Post
Fotó: Unsplash