Mi a feladata egy intimitáskoordinátornak a forgatásokon?

2021. február 08.
Az intim jelenetek koordinátorai már szinte minden olyan tévés vagy mozis produkciónál jelen vannak, amelyekben szexjelenetek szerepelnek. Ám a női rendezőknek és a színésznőknek még így is nehéz lehet néha a munka.

Amikor Keira Knightley közleményben szögezte le nemrég, hogy soha többé nem forgat szexjelenetet férfi rendezővel, ő is beállt azon színésznők sorába, akik próbálják felhívni a figyelmet egy létező problémára, amelyet a 2017-ben indult #MeToo mozgalom égisze alatt szintén muszáj lenne alaposabban megvizsgálni. 

szexjelenet-intim-koordinator-filmforgatas

Az utóbbi években nem véletlenül kezdtek a nagy stúdiók úgynevezett intimitáskoordinátorokkal dolgozni. Ők azok a coachok, akik felügyelik a szexjeleneteket, hogy a színészek kényelmesebben érezzék magukat közben. Ám a Radio Timesnak adott interjújában egy intimitáskoordinátor pont arra mutatott rá, hogy éppen a színésznők és női rendezők részéről tapasztalt nagyobb ellenállást a munkájával kapcsolatban.

Fájó emlékek törnek felszínre

„A feladatom hálátlan része, hogy a jelenlétem sok színésznőnek eszébe juttatja a múltbeli rossz tapasztalatait, amikor intimkoordinátor nélkül kellett dolgoznia” – mondta Mia Schacter, a Grace klinika és az HBO olyan produkcióinak intimitáskoordinátora, mint a Bizonytalan és az Eufória

2020 januárjában az amerikai színészek szövetsége, a SAG bemutatta azokat az új protokollokat, amelyekben leírták, milyen képességekkel és képzettséggel kell rendelkeznie az intimitáskoordinátornak, és arra biztatta a produkciókat, hogy alkalmazzanak ilyen szakembereket. Még mindig nem általános azonban, hogy jelen vannak az intimitáskoordinátorok a filmeknél, sorozatoknál, bár számos színész, például a Normal People két főszereplője, Paul Mescal és Daisy Edgar-Jones is kiemelte, mennyivel jobb volt úgy forgatni, hogy jelen volt a szexjeleneteknél egy coach.

A Bridgerton főszereplője, Phoebe Dynevor szintén köszönetet mondott a sorozat intimitáskoordinátorának, Lizzy Talbotnak, hogy felvilágosultan közelítette meg a szexjeleneteket, és segített, hogy a Regé-Jean Page által alakított herceggel inkább szórakozás volt a forgatásuk.

Olvastad már?

Még mindig túl maszkulin a filmipar

Sonya Barnett, Guillermo del Toro új filmjének, a Nightmare Alley-nek az intimitáskoordinátora (a két főszereplő Cate Blanchett és Bradley Cooper) azt is elmondta, miért van szükség a coachokra a színfalak mögött. „Ez az iparág még mindig nagyon maszkulin. Ezt értem arra is, hogy amíg nem teszik kötelezővé az intimitáskoordinátorok alkalmazását, addig mindig lesznek olyan emberek, akik azt mondják, hogy rájuk nem vonatkoznak az intimitáskoordinátorok szabályai, nem követik azokat. Mindezt olyan jeleneteknél, amelyekben a színészek nem biztos, hogy kényelmesen érzik magukat. Ha valaki fiatal, és még a pályája elején jár, ez a nyomás olyan dolgokra kényszerítheti a szerepben, amit nem tenne meg. Ez pedig trauma.

Az intimitáskoordinátor emlékeztet például Emilia Clarke-ra, aki nyíltan vallott szörnyű élményeiről a Trónok harca forgatásán. „Sokként érte, hogy Daenerys Targaryen szerepe ilyen sok meztelenséggel jár. Most, ha előre tudja, mi vár rá, felkészülten vállal ilyen szerepeket is.”

Hogyan dolgoznak az intimitáskoordinátorok?

Amellett, hogy mind a férfi, mind a női színészek kényelmesen érezzék magukat a szexjelenetekben, az is a feladataik közé tartozik, hogy megtervezzék ezeket a helyzeteket, melyik színész mit tesz, mit mutat meg. Emellett olyan maszkolási és blokkoló technikákat is bevetnek, illetve javasolnak olyan kameraállást, szöget, amellyel a színészek szégyenlősségét tiszteletben tarthatják.

De hatalmas készlete van az intimitáskoordinátoroknak olyan tárgyi eszközökből is, amik segíthetnek, hogy kényelmesebb legyen egy szexjelenet: ál szeméremszőrzet, orvosi műpénisz és élénk zöld ragasztószalag is van a tarsolyukban, amellyel arra hívják fel az operatőrök figyelmét, hogy mit ne filmezzenek le.

Az intimitáskoordinátorok tehát független harmadik félként vannak jelen a szexjeleneteknél, akik kommunikálják a színészek kétségeit a rendező felé. „Ideális esetben nem azért vagyok ott, hogy viszályt szítsak, hanem azért, hogy mindenki beszéljen a másikkal, és jól érezze magát” – tette hozzá Schachter.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!