Ismerjük meg Afganisztán első női rajzfilmanimátorát, aki a Pixarról álmodik

2021. március 06.
A talibán törvényei alatt született, ám Sara Barackzay külföldön tanult, és most azzal a reménnyel tért vissza, hogy elindíthassa saját iskoláját.

Egy nő tradicionális ruhában szétfeszíti egy börtön rácsait. Egy fiatal gyermek táncol, háttérben egy tankkal és robbanással. Afganisztán első professzionális női animációs művészének, Sara Barackzaynak a rajzai ezek, amelyek fiatal életének szenvedéseire reflektálnak. 

Barackzay gyermekként veszítette el a hallását, elhagyta Afganisztánt, hogy Törökországban tanuljon, ám visszatért szülőhazájába azzal a reménnyel, hogy speciális iskolát indítson azoknak, akik az animáció művészetében szeretnének elmélyedni. Épp saját képregénysorozatán dolgozik, ruhákat tervez, művészetet tanít és számos díjat nyert.

Fő témái a béke, háború, női jogok és azok az állatok, amelyek fontosak voltak számára gyermekkorában. „A család macskái, nyulai, csirkéi és még a békák is” – mondta Barackzay. 

„Az afgán nők nagyon keményen próbálkoznak, még keményebben, mint mások, hogy elérjék céljaikat. Ez az egyik üzenet, amit művészetemmel kommunikálni akarok – tette hozzá. – Mindig nagy álmaim voltak, ám nem mindig volt könnyű harcolni értük. Az afgán nők folyamatosan rengeteg korláttal találják szembe magukat, így a saját szabadságom kivívása a lehető legnagyobb kihívás, amivel megküzdöttem. És ez a küzdelem folyamatos. Még keresem az utam.”

„A másik célom, hogy megváltoztassam az afgán nőkről élő sztereotípiákat: az országom tele van kedves emberekkel, csodás ételekkel és az ősi kultúrával. Ezt akarom megmutatni a világnak” – mondta a művész. 

Sara Barackzay az ország észak-nyugati részén, Herat környékén nőtt fel. Ez az ősi város a történelmi Kék mecset és az ősi citadella otthona – Barackzay is ezek rajzolásával kezdte pályafutását négyéves kora körül. A szülei egy időre a városon kívül, egy faluba költöztek Sara születése után, hogy a talibán törvényei elől meneküljenek. 2001-ben, az amerikai beavatkozás után tértek vissza apró téglaházukba a városba. 

„A háború a gyermekkorom valósága volt. Az édesapám tanított meg arra, hogyan beszéljek a hallás képessége nélkül. De nagyon nehéz volt.” Barackzay élete azután változott meg, amikor először kapott hallókészüléket nyolcéves korában. Ekkor járhatott először iskolába nővéreivel. „Egy világ nyílt ki előttem” – mondta a fiatal művész, aki 15 évesen fejezte be az iskolát, majd felvételizett az egyetemre. Egy ösztöndíjra jelentkezett Törökországba animációs művészetek szakra. „A Hupikék törpikékből tanultam meg törökül gyerekként. Néztem tévéműsorokat németül, arabul és angolul is, ezeket a nyelveket is beszélem.”

Most ő tanít fiatal afgán lányokat a művészetekre. „Folyamatosan kapok fenyegetéseket azért, amit csinálok, de visszatértem Afganisztánba, hogy animációra tanítsam a fiatal lányokat, és egy napon szeretnék felsőoktatási intézményt is nyitni” – mondta Barackzay. 

A jó egészségügyi ellátás hiánya és a csökkenő biztonság az ő életére is hatással volt. A harcok Afganisztánban több mint háromezer életet követeltek az ENSZ számításai szerint 2020-ban. 

„Az az álmom, hogy a jövőt könnyebbé tegyem – legalább az afgán lányok számára –, és hogy dolgozhassak a Disney-nek vagy a Pixarnak mint animációs művész. De az első számú álmom az országomé: végre legyen béke.”

Forrás: The Guardian Fotó: Instagram

Olvastad már?