Mit tanulhatunk a terapeuta szerint Meghan Markle bátor interjújából?

2021. március 22.
Chevonna Gaylor terapeuta elemezte a sokkoló beszélgetést, és összeszedte, milyen pszichológiai tanulságok vonhatók le a volt hercegnő történetéből.

Még mindig nehéz túltenni magunkat azokon a sokkoló információkon, amiket Meghan Markle és Harry osztott meg Oprah-val. Meghan a mentális egészségének hanyatlásáról, magányról, öngyilkos gondolatairól és a királyi család által megtagadott segítségnyújtásról is beszélt. Chevonna Gaylor mentálhigiénés szakértő 7 pontba gyűjtötte, hogyan használhatjuk fel Markle bátorságát ahhoz, hogy javítsunk mások, vagy épp saját magunk mentális egészségén.

  1. meghan-markleA történetek megosztásának fontossága

Különösen sok erő kell ahhoz, hogy hosszú hallgatás után nyilvánosan osszuk meg a lelki sérüléseket okozó történetünket. Ez, az úgynevezett „narratív terápiás megközelítés” gyógyulást és önbizalomnövekedést eredményez a számunkra nehéz tapasztalatok szavakba öntésével. Az interjúban Markle azt mondta Oprah-nak, hogy most áll készen a megszólalásra, ez a mondat pedig különösen fontos a terapeuta szerint: mi érezzük, hogy mikor jött el az ideje elmesélni (és a szavakba öntés által elemezni) a velünk történteket. A megosztásra való készen állás egyben azt is jelenti, hogy úgy érezzük, készek vagyunk tovább lépni.

Fontos megjegyezni, hogy a személyes tapasztalatok narrálása során kiszolgáltatottnak érezhetjük magunkat, ezért elengedhetetlen, hogy az igazság kimondása támogató és megbízható közegben történjen – jelentsen ez egy közeli baráttal vagy szakemberrel folytatott beszélgetést.

  1. A depresszió olyan, mintha egy sötét alagútban lennénk

Gaylor több olyan állítást is észrevett az interjúban, ami alátámasztja, hogy Meghant öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok gyötörték. Erre lehet példa a magány érzése, a depresszív gondolatok alól fellélegzést jelentő barátokkal töltött idő hiánya, a magáról hitt kép (erős, szókimondó, független nő) megingása, és a csendes, alárendelt szerepben töltött mindennapok. „Komoly szorongás alakulhat ki, amikor úgy érezzük, nem vagyunk azonosak azzal a képpel, amit kialakítottunk magunkról” – mondta Gaylor a Popsugarnak. Amikor Markle azt mondta, hogy a női jogok szószólója, mégis elhallgattatva érezte magát, érzelmi szorongásának adott hangot.

„A depresszió olyan, mint egy sötét alagút – mondta Gaylor. – Kívülről a legcsodásabb napnak tűnhet az, ami egy depressziós számára belülről egy hosszú és végeláthatatlan sötét alagút.” Markle esetében ez egyértelműen látszik: híres hercegnő és sikeres színésznő volt, és szerető férje is mellette állt. De amikor az ember úgy érzi, hogy egy végtelen alagútban rekedt, nem számít, hogy milyen fényesen süt a nap az alagúton kívül. Ennek megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyén kezeljük a depressziót.

Ezt olvastad már?

  1. A segítség megtagadása hatalmas károkat okozhat

A depresszió spiráljából való kikerülés egyik legegyszerűbbnek tűnő módja a segítségkérés – pedig az hatalmas bátorságra vall. Hiába tekintik még mindig sokan gyengeségnek a mentálhigiéniás segítség igénylését, azt általában sok önelemzés, átgondolás, bizonytalanság, és végül minden bátorságunk összegyűjtése előzi meg. Markle elmondta, hogy a palotában segélykéréseit többször is elutasították, ez pedig hatalmas fájdalom annak, aki ennyit küzdött magával, mielőtt felvállalta az érzéseit. Az ignorálás érzése miatt az alagút még sötétebbnek érződik, amiből az egyetlen kiútnak az öngyilkosság tűnik. Ahogy Meghan is elmondta, ezek a gondolatok nem azt jelentették, hogy nem szerette a férjét vagy a születendő gyermekét, hanem azt, hogy úgy érezte, ez egy egyszerű megoldás lenne egy megoldhatatlannak tűnő problémára.

  1. Az és szó fontossága

Az életben úgy tűnhet, hogy minden kérdésre csak egy jó válasz létezik, mindig választanunk kell az opciók közül – de ez egyáltalán nincs így. Meghan is említette, hogy ahhoz, hogy a nézők vele együtt érezzenek, nem kell kritizálniuk Kate Middletont, ezzel pedig Gaylor is egyetért: „az élet nem vagy-vagy helyzetekre épül. Meghan Markle és Kate Middleton is lehet jó ember. Érdemes a vagy helyett az és szó felkarolása a mindennapjainkban.”

Ez vonatkozhat azokra az emberekre is, akik kételkedtek Markle öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai, vagy a királyi család körében megesett traumatizáló élmények valóságtartalmában azért, mert úgy tűnt, hogy neki mindene megvan: pénz, hírnév, siker, boldog házasság. Sosem tudhatjuk, hogy min megy keresztül a másik ember, és a boldogság sem azon áll, hogy vagy gazdag vagy szegény valaki.

  1. meghan-markleA határok meghúzásának fontossága

Gaylor megjegyezte, hogy Markle és Harry herceg több lépést tett annak érdekében, hogy megbirkózzanak és kiszabaduljanak a királyi családon belüli mérgező helyzetből, különösen akkor, amikor kiderült, milyen mélyen befolyásolja ez Markle egészségét.

„Nagyon fontos az, hogy képesek legyünk határvonalat húzni azokkal az emberekkel szemben, akik már nem szolgálják a boldogságunkat”– mutatott rá Gaylor. Figyeljünk arra, hogy hogyan érezzük magunkat, amikor időt töltünk valakivel, és hogy az egyes kapcsolataink milyen hatással vannak a mentális egészségünkre. A tudatos figyelem segíthet abban, hogy észrevegyük, ha a negatív tapasztalatok meghaladják a pozitívak mennyiségét: ez a határhúzás szükségességének jele. Fontos észben tartanunk azt is, hogy a határok meghúzása nem rossz dolog, „néha pont az menti meg a kapcsolatot, hogy képesek vagyunk jelezni, hogy hol vannak a határaink”. Ha a határok kommunikálása sem hoz változás, akkor a következő lépés az, amit Meghan és Harry tett: ki kell vonnunk magunkat a mérgező helyzetből.

  1. Szembe kell néznünk a rasszizmus jelenlétével

Az interjú egyik legsúlyosabb állítása az, miszerint a királyi család egyes tagjai aggódtak Harry és Meghan gyerekének esetlegesen sötét bőrszíne miatt. A média Markle-ellenes kommunikációja, amely gyakran kitért bőrszínére is, a rasszizmus jelenlétét bizonyítja nemcsak a királyi családban, hanem az általuk befolyásolt médiumokban is. „A családba érkező Meghan Markle megrázta a famíliát. Olyan alapvető, és sokszor nem tudatos előítéleteket hozott a felszínre, amik rengeteg konfliktust eredményeztek – mondta Gaylor, majd hozzátette: – Ez egy nagyon fontos felismerés, hiszen amíg nem azonosítjuk a problémát, nem változtathatunk rajta. Ez az eset ismét felhívja a figyelmet a rasszizmus jelenlétére és annak káros hatásaira.”

  1. Meghan története erőt adhat másoknak

Az interjú Markle gyógyulásának elősegítése mellett sok hasonló helyzetben lévő, depressziós tünetekkel küzdő embernek jelenhet segítséget. „Az a történet szépsége, hogy amikor az emberek elég erősek ahhoz, hogy tiszteljék és felvállalják az érzéseiket, olyan falakat döntenek le, amik között nem csak ők küszködnek. Mindenki, aki eddig tagadta vagy magában tartotta a traumáit, azt mondhatja, én is ezen megyek keresztül, végre úgy érzem, hogy megértenek. Talán én is kérhetek segítséget, én is megfogalmazhatom a saját történetem.”

Forrás: Popsugar

Olvass tovább!