A kemény nevelés csökkentheti a gyerekek agyméretét

2021. március 26.
Egy friss kutatás szerint, ha a szülők túl keményen bánnak a gyerekkel, annak hosszú távú hatásai vannak a gyermek agyfejlődésére, kisebb méretű lesz a gyermekek agya.

Ha a szülők rendszeresen kiabálnak a gyerekeikkel, megütik, megrázzák vagy rajtuk vezetik le az idegességüket, az csökkentheti a gyermekek agyméretét egy friss kutatás szerint, amelyet a Montreali Egyetem kutatói végeztek dr. Sabrina Suffren neurológus vezetésével, a Stanford Egyetem kutatóival együttműködésben. 

szulo-szigor-gyerek-agyfejlodes

A kemény nevelési módszerek, amelyeket a kutatás vizsgált, még mindig általánosak és valamilyen szinten elfogadottak a nyugati társadalmakban. „A következmények változásokat okoznak az agyban. Úgy vélem, a szülők és a társadalom számára is fontos, hogy megértsük, a szülők rendszeres kemény megnyilvánulásai a gyerekekkel szemben veszélyezteti a gyermekek fejlődését – mondta Suffren. – A társadalmi és érzelmi fejlődésükről, illetve az agyi fejlődésükről egyaránt szó van.”

Érzelmek és az agy anatómiája

A súlyos gyermekbántalmazás (szexuális, fizikai és érzelmi abúzus), az elhanyagolás és az intézményesítés is kapcsolatba hozható az élet későbbi szakaszában kialakuló szorongással és depresszióval. Korábbi tanulmányok is rámutattak már, hogy azoknak a gyermekeknek, akik súlyos bántalmazás áldozatai voltak, kisebb az agyuk prefrontális kéreg és amigdala nevű része. Ezek az agyterületek kulcsszerepet játszanak az érzelmek szabályozásában, és megjelennek a szorongás és depresszió esetén.

Olvastad már?

A friss kutatásban azt figyelték meg a tudósok, hogy ugyanezek az agyi területek voltak kisebbek azoknál a gyerekeknél, akik kemény nevelésben részesültek. Még akkor is, ha nem szenvedtek el semmilyen komolyabb bántalmazást, egyszerűen csak keményen nevelték őket. „A felfedezéseink egyszerre jelentősek és újak. Ez az első alkalom, hogy a kemény nevelési módszerekről tényszerűen kiderült: pont ott okoz károkat az agyban, ahol a súlyos bántalmazás, csökkentve az agy méretét” – mondta Suffren. 

Születéstől a felnőttkorig

A tanulmány egyik legnagyobb erénye, hogy az adatokat egészen a 2000-es évek elejétől gyűjtötték. Az ekkoriban, a CHU Saint-Justine nevű montreali kórházban született gyermekek fejlődését vizsgálták egészen a fiatal felnőttkorig. A kutatás részeként folyamatosan vizsgálták a szülői gyakorlatot és a gyerekek szorongási szintjét. Az adatok alapján sorolták a gyerekeket különböző csoportokba aszerint, hogyan bántak velük a szüleik, majd 12 és 16 éves korukban MRI vizsgálattal is megnézték az agy struktúrájának alakulását. „A képalkotó vizsgálatok kézzel fogható bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a rendszeres kiabálás és dühkitörések hatással vannak az agy anatómiájára és a felnőttkorban jelentkező mentális problémák kialakulására” – mondta a kutatás vezetője. 

Forrás: Science Daily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!