A méhekkel suttogó puszta kézzel menti a méheket

2021. május 02. |

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a méhek a világ legfontosabb rovarai. Nemcsak mézet adnak, de ők porozzák be a virágokat is, hogy a gyümölcsfáink és más növényeink termést hozzanak. Ám legalább ilyen fontos a méhmentők munkája is, akik mindent megtesznek azért, hogy egyetlen kaptár méhnek se kelljen elpusztulnia. Akár puszta kézzel is.

A Texas Beeworks munkatársa, Erika Thompson, akit csak a méhekkel suttogónak neveznek a közösségi oldalakon, inspiráló videókon és képeken mutatja meg, hogyan lehet békében együtt élni a méhekkel, és hogyan védhetjük meg az apró, ám annál hasznosabb rovarok életét. Hiszen nélkülük már nem sokáig teremnének a fák és növények. 

Thompson akkor mentett meg puszta kézzel egy kaptárnyi méhet, amikor egy család hívta ki, mert a melléképület padlója alatt méhcsaládot találtak. A tulajdonos rovarirtókat akart hívni, ám a család meg akarta menteni a méheket. Ekkor fordultak segítségért Erika Thompsonhoz. A texasi méhész áttelepítette a méheket, a lenyűgöző videó pedig körbejárta a közösségi oldalakat. 

A felvételen Thompson két padlódeszka eltávolítása után kezdi el a méhek kimentését. Kesztyű nélkül emel ki két lépet és egy maroknyi méhet, majd teszi át őket az új, erre a célra épített méhkaptárba. A méhmentő arra is ügyel, hogy ugyanolyan sorrendben helyezze a lépeket a méhek új otthonába, hogy ne veszítsék el az irányérzéküket a rovarok. 

A füstöt azért használja a mentés közben, hogy a méheket a jó irányba terelje. Ez nem árt a méheknek, ám arra ösztönzi őket, hogy a füsttől távolodjanak, illetve a feromonok kibocsátásával egymásnak is közvetítik az üzenetet. Thompson rátalál a királynőre is, akit egy műanyag eszközzel kiemel a méhek közül, majd a kaptárba telepíti. Ezután a dolgozók boldogan indulnak meg az új otthonukba. „Ha a királynő az új kaptárban van, a méhek jeleznek, hogy merre kell követniük – magyarázta Thompson. – Egy éjszakára otthagytam a kaptárt, következő nap már az egész kolónia az új otthonában volt.”

Thompson természetesen nem mindig dolgozik védőruha nélkül, ám általában bízik a méhekben, amik úgy tűnik, megbíznak benne. „Rovarimádóként imádom a kezemben tartani a méheket – mondta Thompson. – Ezért születtem erre a bolygóra, és ha megtalálod az életcélodat, az természetes nyugalommal tölt el. Ezt érzik a méhek is.”

Forrás: My Modern Met Fotó: Instagram

Olvass tovább!

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték gyász

Ha kórházban hal meg egy csecsemő, mindent megtettek érte, ha otthon, megérdemelték