A méhekkel suttogó puszta kézzel menti a méheket

2021. május 02.
Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a méhek a világ legfontosabb rovarai. Nemcsak mézet adnak, de ők porozzák be a virágokat is, hogy a gyümölcsfáink és más növényeink termést hozzanak. Ám legalább ilyen fontos a méhmentők munkája is, akik mindent megtesznek azért, hogy egyetlen kaptár méhnek se kelljen elpusztulnia. Akár puszta kézzel is.

A Texas Beeworks munkatársa, Erika Thompson, akit csak a méhekkel suttogónak neveznek a közösségi oldalakon, inspiráló videókon és képeken mutatja meg, hogyan lehet békében együtt élni a méhekkel, és hogyan védhetjük meg az apró, ám annál hasznosabb rovarok életét. Hiszen nélkülük már nem sokáig teremnének a fák és növények. 

Thompson akkor mentett meg puszta kézzel egy kaptárnyi méhet, amikor egy család hívta ki, mert a melléképület padlója alatt méhcsaládot találtak. A tulajdonos rovarirtókat akart hívni, ám a család meg akarta menteni a méheket. Ekkor fordultak segítségért Erika Thompsonhoz. A texasi méhész áttelepítette a méheket, a lenyűgöző videó pedig körbejárta a közösségi oldalakat. 

A felvételen Thompson két padlódeszka eltávolítása után kezdi el a méhek kimentését. Kesztyű nélkül emel ki két lépet és egy maroknyi méhet, majd teszi át őket az új, erre a célra épített méhkaptárba. A méhmentő arra is ügyel, hogy ugyanolyan sorrendben helyezze a lépeket a méhek új otthonába, hogy ne veszítsék el az irányérzéküket a rovarok. 

A füstöt azért használja a mentés közben, hogy a méheket a jó irányba terelje. Ez nem árt a méheknek, ám arra ösztönzi őket, hogy a füsttől távolodjanak, illetve a feromonok kibocsátásával egymásnak is közvetítik az üzenetet. Thompson rátalál a királynőre is, akit egy műanyag eszközzel kiemel a méhek közül, majd a kaptárba telepíti. Ezután a dolgozók boldogan indulnak meg az új otthonukba. „Ha a királynő az új kaptárban van, a méhek jeleznek, hogy merre kell követniük – magyarázta Thompson. – Egy éjszakára otthagytam a kaptárt, következő nap már az egész kolónia az új otthonában volt.”

Thompson természetesen nem mindig dolgozik védőruha nélkül, ám általában bízik a méhekben, amik úgy tűnik, megbíznak benne. „Rovarimádóként imádom a kezemben tartani a méheket – mondta Thompson. – Ezért születtem erre a bolygóra, és ha megtalálod az életcélodat, az természetes nyugalommal tölt el. Ezt érzik a méhek is.”

Forrás: My Modern Met Fotó: Instagram

Olvass tovább!