A 71 éves fürdőruhamodell: „Csak egy tested van, légy büszke rá!”

2021. június 11.
Az ausztrál divathét kifutóján először sétált végig a veterán modellnek számító Sarah Grant, aki azt is elmondta, hogyan vélekedik az életkor miatti hátrányos megkülönböztetésről, és mi változott a divatiparban azóta, hogy legutóbb részt vett egy bemutatón.

71 éves korában debütált az ausztrál divathéten Sarah Grant modell, rögtön egy fürdőruhában. Az Aqua Blu show-ján sétált végig a kifutón egy fekete V-kivágású egyrészes darabban, fölötte virágos inget viselve. „Biztos vagyok benne, hogy jó érzés az idősebb nőknek egy hasonló korú személyen látni ezeket az öltözékeket, mert ők is el tudják képzelni magukon. És ez jó az üzletnek is, hiszen a boomer generáció az egyik legnagyobb társadalmi csoport, melynek van pénze a divatra költeni – mondta Grant. – Nem volt probléma számomra fürdőruhát viselni, mivel a hetven az új ötven. Egészségesebbek vagyunk és tovább élünk. És csak egy testünk van, így büszkének kell lennünk rá. Ez az egész arról szól, hogy erősítsük magunkat, akármilyen is az alakunk, méretünk vagy korunk.”

71-eves-furdoruha-modell

Bár az ausztrál divathét történetében újonc, valójában Sarah Grant igazi régi motoros a nemzetközi modellszakmában. Először 16 éves korában sétált végig a kifutón Új-Zélandon egy Pierre Cardin bemutatón. „Beosontam megnézni egy ruhapróbát, meglátott, és azt akarta, hogy én is részt vegyek a show-n  –mesélte Grant. – Sokkal magasabb voltam, mint a többi lány, így ki kellett venni az újságpapírtömést a cipőkből nekem.”

A siker útja

Innen már nem volt visszaút, Európa és Amerika következett, Grant dolgozott a Vogue-nak Párizsban, Olaszországban és Londonban is, ahol a királyi család fotósa, Norman Parkinson és Helmut Newton is készített vele sorozatot. „Azt akarta, hogy pózoljak meztelenül egy motoron, de nemet mondtam”– emlékezett vissza a Newtonnal való munkára a modell.

Valentino, Karl Lagerfeld és Zandra Rhodes – csupán néhány azok közül a nagy nevek közül, akiknek a bemutatóján megfordult Párizsban, Milánóban és Londonban, mielőtt visszatért volna Ausztráliába, hogy a Playboy borítóján tűnjön fel egy elektromos gitárral a hetvenes években. „Fekete nadrágot, fekete bőrdzsekit viseltem, és megkérdezték, levenném-e a nadrágot – mesélte Grant. – Azt válaszoltam, persze, de az lábanként plusz pénzbe kerül majd nektek. Kifizették.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Grant (@sarahgrant232)

Más volt a modellek világa

Sarah Grant szerint nagyot fordult a modellek világa, mióta a hatvanas években először tört be a kifutókra. „Nem volt még haj- és sminkmester, amikor én kezdtem. Mindannyian hatalmas táskákkal érkeztünk, vittük a saját parókáinkat, cipőket és sminkfelszerelést, hogy megcsináljuk magunknak.” 

“„normál méretű volt – 10-es vagy 12-es (ez az S és M méretnek felel meg) –, így nem volt különösebb nyomás rajtunk azért, hogy minél vékonyabbak legyünk. Amikor a szupervékony kinézet divatba jött, tragikus hatással volt az egész divatiparra. Rengeteg lánynak lettek étkezési zavarai, önértékelési problémái.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sarah Grant (@sarahgrant232)

„Ha ma nincs nagy követőtáborod az Instagramon, senkit sem érdekelsz. Szégyen, hogy az emberek mennyire függnek a közösségi oldalaktól, ám pozitív, hogy a modellek használhatják ezt arra, hogy a saját maguk ügynökei legyenek és megtalálják a saját hangjukat.”

Az öregedéssel kapcsolatban Grant azt is bevallotta, hogy amikor betöltötte a harmincat, megrémült. „Ám utána elengedtem ezt a kérdést, mert nem lehet tenni ellene. Sokkal több öröm van az életemben ma, mint bármikor, a gyermeki énem kiengedhetem. Túlságosan félnék a ráncfelvarrástól, akkor már inkább retusáltatok, ha azt akarom.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!