Meglepően sokáig tarthat a szülés utáni depresszió

2020. november 05.
Már maga a név is megtévesztő lehet, mivel nem feltétlenül röviddel a szülés után jelentkezik a szülés utáni depresszió. Egy friss kutatás szerint az anyák jelentős részénél a tünetek évek múlva jelentkeznek csak.

Klasszikus esetben – és ahogy legtöbben elképzeljük – röviddel a kisbaba világra jövetele után jelentkeznek a szülés utáni depresszió tünetei: mintha az agyat áthuzaloznák, a tünetek pedig az idővel egyre rosszabbá válnak. „Mintha valami gyökeret vert volna bennem, és elkezdett volna növekedni – mondta a 47 éves anya. – Öngyilkos gondolataim voltak. Ezeknek a gondolatoknak önálló élete volt.”

szules-utani-depresszio-gyermekagy

Ahogy teltek a hónapok a szülés után, az akkor 37 éves nő azon kapta magát, hogy egyre pontosabb terveket készít arról, hogyan vessen véget a saját életének. „Amikor a fiam 3 éves volt, rámutattam egy felüljáróra, amiről könnyen levethetném magam, miközben a fiammal és a férjemmel sétálok. Majd azonnal visszakoztam. Nem magától a gondolattól, hanem a ténytől, hogy majdnem kikotyogtam a titkomat” – idézett fel egy konkrét esetet.

Nem múlik magától

Még egy évnek el kellett telnie ahhoz, hogy felismerje, segítségre van szüksége. A gyógyszeres kezelés és a terápia hatására az öngyilkos gondolatai megszűntek. Ám annak ellenére, hogy évek teltek el a szülése óta, a depressziójának gyökerei nyilvánvalóak voltak. „A napnál is világosabb volt számomra, hogy gyermekágyi depresszióban szenvedek – mondta el az anya, hozzátéve, hogy gyakran aggódott amiatt, hogy őrültnek tűnhet emiatt, hiszen imádja a fiát. – Úgy éreztem, mintha az agyamat áthuzalozták volna a terhesség alatt.”

A Pediatrics című orvosi szaklapban megjelent friss tanulmány a hasonló cipőben járó szülőket segíti a kutatók reményei szerint, ugyanakkor azokat az egészségügyi szakembereket, akik régóta gyanítják: a gyermekágyi depresszió nem csak hetekkel, hónapokkal a szülés után sújtja az anyákat. Évekig tarthat, és az idő múlásával egyre rosszabb lehet.

Olvastad már?

A kutatásban ötezer New York-i nőt vizsgáltak több éven keresztül. A nők negyede tapasztalt depressziós tüneteket a szülés utáni három évben. Természetes jelenség, és a nők 80 százalékánál jelentkezik a baby blues a szülés utáni hetekben. Szomorúságot, szorongást érezhetnek, és sokat sírnak. A kedélyállapot viharos változásokat produkál a hormonális ingadozások miatt, ugyanakkor megtapasztalják, milyen egy apró csecsemőről gondoskodni extrém módon kevés alvással.

A szülés utáni depresszió azonban ennél súlyosabb (nem feltétlenül és mindig), tovább tart. Átlagosan egy évig is elhúzódhat, ám ahogy a már említett friss kutatásból is kiderült, akár tovább is.

Fontos a szűrés

Az Amerikai Gyermekorvosok és Szülész-Nőgyógyászok Szakkolégiuma legalább egy szűrést javasol az újdonsült anyáknál, hogy megállapítsák, mekkora kockázata van a gyermekágyi depresszió kialakulásának az első hat hónapban egy újdonsült anyánál. Ám a legfrissebb kutatások szerint ez az idősáv nem feltétlenül elegendő ahhoz, hogy felismerjék a problémát, különösen azért, mert sok gyermekágyi depresszióban szenvedő nő szégyell beszélni arról, mit tapasztal, attól tartva, hogy tüneteik miatt rossz szülőnek tartják majd.

Ezért javasolják azt a tanulmány szerzői, hogy a gyermek születése utáni első két évben lenne szükség a gyermekágyi depresszió szűrésére. „Tudjuk, hogy ha kezelés nélkül marad a szülés utáni hangulatzavar, nem múlik el csak úgy magától. A tünetek rosszabbodhatnak, és sok nő tovább is viszi ezeket az újabb terhességbe” – értett egyet Paige Bellenbaum pszichoterapeuta, aki szerint nagyon gyakran előfordul, hogy pont azok az anyák szenvednek legjobban a gyermekágyi depressziótól, akik a legösszeszedettebbnek látszanak, és akik a leginkább próbálják kielégíteni gyermekeik igényeit.

Hasonló volt a helyzet azzal az anyával is, aki évekig őrizgette magában a depressziót és az öngyilkos gondolatokat, még akkor is, amikor barátai kérdezték arról, hogy érzi magát. Képtelen volt megnyílni. „A titkommá vált, mélyen az agyamban gyökerezett. Arra vártam, hogy egyszer csak elmúlik. Úgy gondoltam, el fog. Amikor nem ment, hosszú idő után, elfogadtam, hogy a részem. És együtt kell élnem vele.”

Olvass tovább!

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash