Már a gyerek születése előtt megjósolható, milyen apa lesz egy férfi

2021. július 18.
A szeretethormonnak is nevezett oxitocion szintje és az agy bizonyos területeinek aktivitása megmutatja egy férfinél, milyen apa válik belőle, derült ki egy friss kutatás eredményeiből.

Sokat tanulmányozzák az anya-gyerek kötődést, mellette kevesebb szó esik az apákról. Egy friss kutatásban azonban végre azt is megvizsgálták, hogy alakul az apák viszonya a kisbabákkal. Ehhez közel negyven férfit követtek párjuk terhessége alatt és három hónappal a gyermekük megszületése után. 

apasag-kotodes-elore-tudni

Az egyik vizsgálatban azt kérték a kutatás résztvevitől, mondják el, hogyan és miért kell bizonyos dolgokat elvégezni. Eközben MRI-vel figyelték az agy különböző területeinek aktivitását a kispapáknál. A férfiaknak emellett vérmintákat is kellett adniuk, hogy megnézhessék az oxitocinszintjüket. Ez a hormon váltja ki az anyáknál a vajúdást, az anyatej termelődését, férfiaknál pedig a spermiumok mozgásában játszik szerepet. Emelett az oxitocint tartják a bizalom, az empátia és a kötődés kialakulásáért felelős hormonnak is. Három hónappal a baba megszületése után pedig a férfiaknak a szülőséggel kapcsolatos kérdőívet kellett kitölteniük. 

A tudósok azt figyelték meg, hogy azok a férfiak, akiknek agyában sokkal erősebb volt az aktivitás az elvont gondolkodásért felelős agyterületeken, sokkal empatikusabbak szülővé váltak. Ezek az agyterületek működtetik a társas kapcsolatokat, segítenek mások szükségleteinek felismerésében és mások viselkedésének értelmezésében. Ezek a képességek pedig kulcsfontosságúak, amikor egy újszülöttről kell gondoskodni. 

Az is kiderült, hogy azoknak az apáknak, akiknek aktívabb volt az elvont gondolkodásért felelős agyterülete, magasabb volt az oxitocinszintje is a vérében. Sokkal inkább hagyták, hogy a baba szükségletei alakítsák szülői stílusukat, figyelték az újszülött szükségleteit és több fizikai kontaktus volt gyermekeik és köztük. 

A kutatók szerint a férfiak agyának elemzéséből kiderülhet, később milyen szülő válik belőlük, hogyan viszonyulnak majd a babához. „Még mindig nem értjük teljesen, hogyan készül fel a férfiak agya az apaságra, ám közelebb jutottunk hozzá egy lépéssel – mondta Darby Saxbe, a Kalifornia Egyetem pszichológusa, a kutatás vezető szerzője. – Ugyanakkor abban is segít a tanulmányunk, hogy újraértelmezzük, amit eddig arról gondoltunk, hogy az apák nem tudnak ugyanúgy kötődni gyermekeikhez, mint az anyák.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!