Kanye West nyilvánosan zaklatja a volt feleségét, a világ pedig csak nevet rajta

2022. február 21.
Ha követed az amerikai sztárhíreket, az elmúlt hetekben biztosan te is szembe találtad már magad a Kardashian-West válás részleteivel. Kim Kardashian próbál ugyan diszkrét maradni, az exférje viszont a legkevésbé sem, aminek az az eredménye, hogy a bulvársajtó nap mint nap szállítani tudja a „szórakoztató” részleteket a pár huzavonájáról. A probléma pedig pontosan ez: Kanye West agresszív, manipulatív és kontrolláló nyilvános viselkedését a média úgy tálalja, mintha az tényleg szórakoztató lenne. Az olvasók csak nevetnek rajta vagy legyintenek rá, és közben senkinek nem tűnik fel, hogy itt és most egy bántalmazó férfi viselkedéséből kapunk ijesztő ízelítőt.

Hét évnyi együttlét után Kim Kardashian tavaly januárban jelentette be, hogy véget ért a házassága a rapper Kanye Westtel, és ezzel együtt beadta a válókeresetet is. Kanye West nyilvános viselkedése az azóta eltelt hónapokban hol bizarr volt, hol kifejezetten ijesztő, a média viszont úgy csinál, mintha ezzel az égvilágon semmi probléma nem lenne.

kanye-west

Kim Kardashiant sok mindenért lehet utálni vagy éppen imádni, de tény, hogy a válását – a házasságával ellentétben – megpróbálta zárt ajtók mögött intézni, ügyvédek és mediátorok segítségével. A férjének, Kanye Westnek azonban egészen más tervei voltak. A rapper az elmúlt hónapokban nyilvános ámokfutásba kezdett, amibe nemcsak a feleségét, de a közös gyerekeiket és még Kardashian új pasiját is belerángatta. Nem fogom most felsorolni West minden egyes húzását, csak ízelőtő gyanánt hozok néhányat a legproblémásabbak közül.

Kezdte azzal, hogy egy Instagramra feltöltött videóban vádolta meg (mint később kiderül, hamisan) a feleségét és annak egész családját, azt állítva, hogy nem hívták meg az egyik gyereke szülinapi zsúrjára, majd nem sokkal később arról írt egy számot, hogy hogyan akarja megverni Kardashian új barátját, Pete Davidsont. Az egyik koncertjén nyilvánosan kezdett könyörögni Kim Kardashiannek, hogy jöjjön vissza hozzá, Valentin-nap alkalmából pedig a nő otthonába küldetett egy virágokkal teli terepjárót „Mindent kristálytisztán látok” felirattal. Több alkalommal is paparazzi fotókat tett közzé, majd törölt Kardashianről és Davidsonról, miközben ismét megfenyegette a férfit, majd legutóbb a feleségével folytatott privát chatelésekről osztott meg képernyőfelvételeket. De ezeken kívül is minden alkalmat megragad, hogy nyilvánosan a felbomló házasságáról beszéljen: próbálja a kezében tartani a narratívát, irányítani és manipulálni, saját magát beállítva az áldozatnak.

Kanye West viselkedése se nem normális, se nem szórakoztató – és még véletlenül sem romantikus. Igaz ugyan, hogy a bulvárújságok az egészet úgy kezelik, mintha csak a jól megszokott Kardashian-dráma része lenne, fontos lenne látni, hogy Kanye West viselkedésében valójában a bántalmazó attitűd egyes formái nyilvánulnak meg. Annie Seifullah ügyvéd a rapper viselkedésével kapcsolatban a Jezebelnek elmondta, hogy mivel a pályája során rengeteg hasonló esettel találkozott már, Kanye West nyilvános ámokfutásában is rögtön felfedezte az ismerős red flageket. „Ezekben az eseteketben a nők hiába szeparálják el magukat fizikailag a bántalmazótól, továbbra is a volt partner megszállotságának célpontjai maradnak. És ha a távolság miatt a bántalmazó már nem tudja érzelmileg és fizikailag kontrollálni a célpontját, akkor úgy próbálja megőrizni a hatalmat és az irányítást, hogy a volt partner körül végez pusztítást” – magyarázta az ügyvéd, majd hozzátette, hogy attól, hogy a zaklatás nem személyesen, hanem a közösségi médián és a klasszikus médián keresztül zajlik, még ugyanolyan veszélyes tud lenni, és ugyanúgy komolyan kellene venni.

„Csak azért, mert a bántalmazó valamilyen technológiát használ, vagy más embereket használ fel ahhoz, hogy kapcsolatba lépjen a célponttal, és fenyegesse, idegesítse, zaklassa, attól még nem lesz kevésbé ijesztő vagy tolakodó a dolog – mondta Seifullah. – Sőt, az online tér sokszor még ijesztőbbé és tolakodóbbá teszi a helyzetet, mert az áldozat ugyan fizikailag el tudott menekülni a bántalmazó elől, de a modern technológiák miatt mégis beleragad abba a zűrzavarba, drámába vagy nem kívánt kapcsolattartásba, amelyeket a bántalmazó arra próbál felhasználni, hogy fenntartsa felette az irányítást.”

Múlt hét kedden úgy tűnt, mintha a rapper gyakorolt volna egy kis önvizsgálatot, és reménykedni lehetett benne, hogy talán felhagy végre a hónapok óta tartó beteges viselkedésével – az öröm azonban korainak bizonyult. Kanye West egy Instagram-posztban elismerte, hogy a viselkedése „akár zaklatásnak is tűnhetett”, amiért, mint fogalmazott, vállalja a felelősséget, majd néhány óra múlva, még aznap este ismét régi fotókat kezdett el posztolni Kardashianről. 

Kim Kardashiant tényleg sok mindenért lehet utálni vagy megvetni, fel lehet háborodni azon, ahogy él, amit képvisel, de ezeknek a véleményeknek egy ilyen helyzetben nincs jelentősége. Lényegtelen, hogy ki mit gondol a Kardashian családról, itt és most valójában az a fontos, hogy mit gondolunk a kapcsolati erőszakról – aminek a Kanye West által folytatott zaklatási hadjárat a szerves részét képezi. Elfogadhatatlan, hogy egy férfi üldözni és stalkingolni kezdje a párkapcsolatból kilépni próbáló partnerét, hogy fenyegetni kezdje annak új szerelmét, vagy hogy nem kívánt love bombingolással próbálja felhívni magára a figyelmet.

Kanye West nyilvánosan zaklatja Kim Kardashiant, miközben az új pasijának életveszélyes fenyegetéseket küld. A média pedig úgy tálalja mindezt, mintha csak egy újabb epizódot látnánk a Keeping Up With The Kardashiansből.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!