A gyönyör szégyen nélküli megélésére tanítja a nőket a Netflix új sorozata

2022. április 06.
A Netlfix három részes dokusorozata fejest ugrik a női szexualitásba, hogy a nézőket egy úttörő és rendkívül izgalmas ismeretterjesztő utazásra invitálja.
The-Principles-of-Pleasure

A szex, főleg a jó szex egészen mást jelent a férfiak és mást és nők számára. A Nemzetközi Szexkutató Akadémia legfrissebb tanulmánya szerint míg a heteroszexuális és homoszexuális férfiak körülbelül 85 százaléka él át orgazmust szex közben, addig ez a szám a nők esetében jóval alacsonyabb. A leszbikusok egy kicsit jobb helyzetben vannak, az ő együttléteik nagyjából 75 százaléka szokott orgazmussal végződni. A heteroszexuális nők viszont a sor végén kullognak: a felmérés szerint mindössze 63 százalékuk tud szex közben eljutni a csúcsra. Még szomorúbbá teszi a helyzetet, hogy ez a 63 százalék valójában már egy előrelépésnek számít: egy új partnerrel történő első szex alkalmával ugyanis a nők alig 40 százaléka szokott elélvezni, szemben a férfiak 80 százalékával. Ezt a szexuális egyenlőtlenséget szokták „orgazmusszakadéknak” vagy „örömszakadéknak” nevezni.

Az orgazmusszakadék jelensége adja a Netflix The Principles of Pleasure magyarul A gyönyör alapelvei című új és izgalmas dokusorozatának a kiindulási pontját. A mindössze három részes sorozatban Michelle Buteau narrátor és humorista vezetésével egy, a női szexualitást feltáró, igazán úttörő ismeretterjesztő utazásba csöppenhetünk bele.

Ahogy arra a sorozatban is felhívták a figyelmet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szex az emberek életminőségénék igen fontos részét képezi, így azoknak, akiknek ritkábban van részük szexuális örömökben, az életminőségük is alacsonyabb. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a párkapcsolatban élő nők és férfiak között – függetlenül attól, mennyire szeretik egymást – nagy valószínűséggel szexuális egyenlőtlenségek állnak fenn. A kutatók szerint az egyenlőség a szexuális beleegyezéssel is elválaszthatatlanul összefügg, és azt mondják, hogy egyenlőtlenség esetén a nők nagyobb valószínűséggel kényszerülnek nem kívánt szexre. A The Principles of Pleasure az első mainstream tévéműsor, ami ezekre a fontos, de fájdalmasan ritkán tárgyalt összefüggésekre rámutatott.

A sorozat három epizódja a szexualitás három különböző területét járta körbe: az első rész középpontjába a női test és a női orgazmus került, valamint az utóbbit évszázadok óta körbelengő tabuk és félreértések. A második részből megtudhatjuk, hogy mennyire nagyon fontos szerepe van az elménknek a gyönyör átélésében, míg a harmadik kifejezetten a párkapcsolatokra koncentrál.

A műsor a többi között arra is rávilágított, milyen nagyon le van maradva a tudomány a szexualitás kutatásával kapcsolatban. Az egyik legmeghökkentőbb kijelentést az első epizód legelején dobták be az készítők, amikor dr. Emily Nagoski, a Come As You Are című könyv szerzője elmondta, hogy a modern szexuális tudományok a mai napig nincsenek tisztában azzal, hogyan is működik a szexuális élvezet. „Alapvető ismereteink sincsenek arról a rendszerről, amelyben részt akarunk venni” – mondta ki őszintén. De rajta kívül más szakértők is megszólaltak a témában: Dr. Lori Brotto pszichológus és dr. Nicole Prause szexuális pszichofiziológus például arról beszéltek, hogyan utasítja rendszeresen vissza a tudományos közösség a szexualitással – főleg a női szexualitással – kapcsolatos kutatási témajavaslatokat – köztük Prause sajátjait is –, csak azért, mert a férfi tudósok kényelmetlenül érzik magukat ezektől kérdésköröktől. Évtizedekkel azután, hogy Sigmund Freud leminősítette a csiklót, és vele együtt a klitorális orgazmust, valamint minden szexuális problémával küzdő nőre rásütötte a „hisztériás” bélyeget, a női élvezet fogalmát továbbra is a férfiak határozzák meg. Persze a tudományos módszerek ma már kevésbé kegyetlenek (nem akarják például gyógyítás címszó alatt eltávolítani a nők csiklóját), de a női szexualitás témája a mai napig egy lesajnált, alulkutatott területnek számít.

„Képzeld el, ha visszamehetnél az időben, és tanulhatnál a testedről, a szexről és arról, hogyan éld meg a vágyaidat félelem nélkül. Miben lenne más most az életed?”

– teszi fel a kérdést a narrátor.

A Principles of Pleasure másik fontos küldetése, hogy megpróbál a szexualitás terén hatalmat adni a nők kezébe. Még véletlenül sem helyezi a felelősséget kizárólag a nőkre, nem azt mondja, hogy csakis rajtuk áll vagy bukik a jó szexhez vezető út kitaposása – helyette egy rögtönzött szex edukációs leckét tart a saját testünk és örömforrásaink felfedezéséhez. Szokatlan, de igazán üdítő volt látni, mennyire fesztelenül és tabuk nélkül vitatta meg a műsor például a maszturbáció témáját. Dirty Lola, a szexjátékok szakértője egy saját szegmenst is kapott, ahol különféle szexuális segédeszközök részletes bemutatásával próbált minél személyre szabottabb tanácsokat adni önkielégítés terén. De Emily Nagoski tanácsai is nagyon hasznosak voltak, aki arra adott tippeket, hogyan növelhetjük saját szexuális önbizalmunkat. Nagoski azt javasolta, hogy minden nap álljunk a tükör elé (ha lehet minél kevesebb ruhában), és kezdjük el dicsérni azokat részeinket, amiket szeretünk.

A sorozat egy kiemelten fontos témát is körbejárt: a beleegyezés kérdését. A szakértők és interjúalanyok szépelgés és félremagyarázás nélkül vezették végig a nőket azon, hogyan kellene helyesen szexuális beleegyezést kérni és adni. Elmagyarázták, mikként torzítják a szexről alkotott felfogásunkat a korábban átélt traumák, és hogy mindez hogyan vezethet oda, hogy felnőve problémáink legyenek a beleegyezés megadásával, elutasításával vagy elfogadásával. A műsor ezen fejezete már csak azért is különösen fontos, mivel felmérések szerint az Európai Unió országaiban 15 éves kora után minden harmadik nő élt már át fizikai vagy szexuális erőszakot. „Olyan világban élünk, ahol a nők vagy azt érzik, hogy mindenre igent kell mondaniuk, vagy azt, hogy mindenre nemet kell mondaniuk. A nagyszerű szex nem ebből születik. A nagyszerű szexhez olyan egyértelmű kommunikáció szükséges, amely mindenkinek engedélyt ad arra, hogy azt kérje, amire tényleg szüksége van” – mondta Nagoski, aki szerint gyakran pont az egyértelmű kommunkáció hiánya eredményezi, hogy a nők olyan szexbe is „beleegyeznek”, amit egyébként nem szeretnének.

A Principles of Pleasure egyik kulcsfontosságú gondolata sokak számára meglepő lehet. A sorozat második epizódja kifejezetten az elménk működése körül forog, nem véletlenül: a legnagyobb, legösszetetteb nemi szervünknek ugyanis nem a konkrét nemi szerveink, hanem az agyunk számít. Az agyunknak rendkívül fontos szerepe van a szexualitásunk kialakulásában és megélésében, ezért is fordulhat elő, hogy az elnyomó struktúrák, hiedelmek és politikák a pszichénkbe befurakodva közvetlenül is képesek befolyásolni a szexuális életünket – még úgy is, ha egyébként nem hisszük el ezeket. És ugyancsak az agyunk az oka annak, hogy testi kontaktus nélkül, egyszerűen a másik ember személyiségétől, vagy akár hangjától is képesek vagyunk felizgulni.

A műsor azt tanácsolja, hogy ahelyett, hogy a jobb szex reményében kizárólag a testi érintésekre, a behatolásra és az orgazmus fizikai hajszolására koncentrálnánk, fordítsunk minél több figyelmet az elménkre – a gondolataink, vágyaink, félelmeink megértésére. Ahogy a narrátor is mondja a sorozat harmadik epizódjának legvégén: „Legközelebb, ha elérhetetlennek tűnik a gyönyör, állj meg egy pillanatra! Próbálj meg igazán elcsendesedni! Mert a válaszok ott vannak benned.”

 

Ha szexről van szó, lehetetlen nem érinteni a pornó témakörét – és ez volt az a pont, ahol ez az egyébként tényleg izgalmas és hasznos műsor talpa alól kicsit mintha kicsúszott volna a talaj. A készítők a pornóról mint egy szimpla szórakoztató műsortípusról beszéltek, tudomást sem véve a pornóipar valóságáról. A pornó egy alapjaiban patriarchális, szexista és erőszakos műfaj, ami nem elég, hogy a nők tárgyiasításából és testének árusításából termel profitot, de szorosan összefonódik a prostitúcióval és az emberkereskedelemmel. Egy kifejezetten nőkről/nőknek szóló műsorban ezek mellett a nem elhanyagolható részletek mellett egyszerűen nem szabadott volna szó nélkül elmenni.

Fotó: Netflix