Miért fogja az egész internet Johnny Depp pártját?

2022. április 28.
Hiába várható csak hetek múlva ítélet a Johnny Depp és Amber Heard között zajló perben, a nézők jelentős része már most meghozta a saját döntését. A szemükben egyértelműen Depp az áldozat.

Bizonyíték gyanánt több SMS-t is felolvastak az elmúlt hetekben Johnny Depp tárgyalása alatt. Köztük volt az az üzenet is, amit Depp néhány éve az egyik jó barátjának, Isaac Baruchnak küldött, és amelyben a következőt írta exnejéről: „Remélem, hogy annak a kurvának a rothadó hullája egy Honda Civic kibaszott csomagtartójában oszladozik.” A tárgyalást a YouTube-on élőben is követni lehetett, ahol a kommentelők láthatóan remekül szórakoztak a fenti SMS felolvasása közben. A hozzászólásokból úgy tűnt, hogy az üzenet tartalma senkit nem háborított fel igazán. „LOL Honda Civic” – írta az egyik netező a kommentfolyamban.

A videó alatti megjegyzésekben a többség Johnny Depp pártját fogta és Amber Heard-ellenes volt. A felhasználók olyan mantrákat ismételgettek, mint hogy „Igazságot Johnny Deppnek”, vagy hogy „Szabadítsuk ki Johnny Deppet”.

johnny-depp-targyalas

Johnny Depp és Amber Heard 2015 és 2017 között voltak házasok, a válást a színésznő kezdeményezte 2016-ban, amivel párhuzamosan távoltartási végzést is kért a férje ellen. A színésznő azt állította, hogy Depp a házasságuk alatt érzelmileg, verbálisan és fizikailag is bántalmazta. A bíró elrendelte ugyan a távoltartást, de mindenki legnagyobb meglepetésére pár órával később a házaspár a következő közös nyilatkozatot adta ki: „A kapcsolatunk nagyon intenzív és szenvedélyes, és néha kiszámíthatatlan, de mindig összeköt minket a szerelem. Nem volt semmilyen fizikai vagy érzelmi veszély egyikünk részről sem.”

Az egykori házaspár közti béke végül nem bizonyult hosszú életűnek.

Heard 2018-ban ismét megszólalt, és a The Washington Post hasábján vallott a férje által állítólag elkövetett bántalmazásokról. Ez az írás indította el azt a botránycunamit, ami jelenleg is tart. A vádak hallatán Deppet szinte azonnal kivetette magából Hollywood: kirúgták az aktuálisan futó filmjeiből, és az elmúlt években új szerepeket sem igen kapott. Depp a kezdetektől fogva tiltakozott a vádak ellen, és azt állította – valamint állítja jelenleg is –, hogy a kapcsolatuk alatt valójában a neje volt az erőszakos. Elmondás szerint Heard volt az, aki fizikailag, verbálisan és érzelmileg is bántalmazta. A jelenleg Virginiában zajló, 50 millió dolláros rágalmazási pert is Depp indított el a volt felesége ellen. Az esküdtszéknek a tárgyalás befejeztével azt kell majd eldönteni, hogy mondhat-e Amber Heard olyat Deppről, hogy családon belüli erőszakot követett el.

Az ügy tehát folyamatban van, ítéletet pedig várhatóan csak hetek múlva fognak hozni. Mindez azonban egy percig sem zavarja az internet népét. A nézők jelentős része már most meghozta a saját döntését: a szemükben egyértelműen Johnny Depp az áldozat.

„Szeretném megölelni, és elmondani neki, hogy minden rendben lesz”

– mondta a videójában egy TikTok-felhasználó.

johnny-depp

Nagy-Britanniában, 2020-ban Johnny Depp egyszer már elvesztett egy hasonló rágalmazási pert,  melyet akkor a The Sun ellen indított, miután a bulvárlap feleségverőnek nevezte a cikkeiben. A bíróság kimondta, hogy a lap állításai „lényegében igazak” voltak. 2020-ban a The Guardiannak adott interjújában egy Mark Stephens nevű ügyvéd arról számolt be, hogy fenyegető üzenetek tömegét kapta, miután el merte mondani nyilvánosan a véleményét az akkor még folyamatban lévő üggyel kapcsolatba: „Láttam már néhány nagy horderejű esetet, de ehhez hasonló reakciókkal még sosem találkoztam. Az emberek úgy viselkednek, mintha személyesen is érintettek lennének az ügyben, mintha Johnny Depp legalábbis egy családtagjuk lenne” – nyilatkozta. Az elmúlt hetek történései egyértelműen azt mutatják, hogy a rajongók vehemenciája az elmúlt két évben sem hagyott alább, sőt: a jelenleg zajló tárgyalás, ha lehet még a korábbinál is hevesebb érzelmeket vált ki a nézőkből.

A korábban említett bírósági közvetítés alatt írt megjegyzésekben volt, aki egyszerűen „szörnynek” nevezte Heardöt, mások manipulatívnak, számítónak és szélhámosnak titulálták, valamint azzal vádolták meg, hogy a tárgyaláson álsírással próbálja befolyásolni az esküdtszéket. Volt, aki szerint a színésznő nyilvánulóan bipoláris, és rendszeresen tettek bántó megjegyzéseket a ruhájára és összességében a kinézetére is. De nem csak a YouTube-közvetítés alatt lehetett ilyen és hasonló véleményeket olvasni: tele van velük a Twitter, az Instagram és a TikTok is, a közösségi médiát gyakorlatilag elárasztották az Amber Heardöt kigúnyoló,vagy éppen fenyegető mémek. „Meg is ölhette volna Heardöt, minden joga megvolt hozzá” – mondja az egyik virálissá vált videóban egy TikTok-felhasználó.

„Egy olyan helyzet alakult ki, amely el tudja terelni a figyelmet arról, hogy miként is működik a bántalmazás” – nyilatkozta Farrah Khan nemek közötti egyenlőségért küzdő aktivista, a kanadai Ryerson Egyetem munkatársa, akit a VICE újságírója keresett meg a témában. Farrah Khan véleménye szerint Amber Heard és Johnny Depp esete tökéletesen bizonyítja, mennyire másként viszonyulnak az emberek a nőkhöz és a férfiakhoz családi belüli erőszak kapcsán. Egy férfi bántalmazót az emberek jó része még akkor is hajlamos mentegetni, ha egyértelmű bizonyítékok támasztják alá a bűnösségét, miközben a női áldozatokkal szemben azonnal beindul az áldozathibáztatás. Depp-pel kapcsolatban gyakorlatilag egyetlen olyan kommentet sem lehet olvasni, amiben őt mint az (állítólagos) áldozatot tennék felelőssé a történtekért – Heardöt azonban rögtön az első pillanatban, jóval a bíróság döntése előtt bűnösnek könyvelték el. Egészen úgy tűnik, mintha egy nőt akkor is hazugnak, illetve manipulatívnak tartanának az emberek, ha elszenvedi az erőszakot, és akkor is, ha elköveti. A férfiak ezzel szemben így is, úgy is felmentést kapnak a társadalomtól.

Ezzel természetesen a szakértő sem azt akarja mondani, hogy egy női elkövetőt mentegetni kellene a tette alól. Amennyiben Amber Heardről bebizonyosodik, hogy bántalmazta Deppet, fontos, hogy a tettei ne maradjanak következmények nélkül. Johnny Depp és Amber Heard esete leginkább arra világított rá, hogy még mindig mennyire mélyen áthatja a nőgyűlölet a társadalmunkat.

A Heardnek, a családjának és a barátainak írt korábbi üzenetiből egy függőségekkel küszködő, gyerekkori abúzuson átesett férfi képe rajzolódott ki Deppről a bíróságon. Ő maga is elismerte az egyik vallomásában, hogy a droghasználata hatással volt a házasságára, amiért időnként bűntudata is volt.

„Nem egy ilyen esetet láttam már. Az emberek felmentést adtak a bántalmazónak arra hivatkozva, hogy a művészek, különcök már csak ilyenek, vagy hogy egyszerűen a drog- és alkoholproblémák hatására tette azt, amit. Előszeretettel bocsájtunk meg azoknak a bántalmazóknak, akiknek megvannak a saját traumáik. Miközben Heard számára nincs bocsánat. Ő egy »kurva«, maga az ördög az emberek szemében” – magyarázta Khan, aki szerint az emberek hajlamosak azt várni a bántalmazások túlélőitől, hogy azok „tökéletes áldozatok” legyenek. Amber Heard viszont nyilvánvalóan nem tökéletes.

„Az az elképzelés él az emberek fejében, hogy az áldozatok soha nem torolják meg a velük történteket. Elviselik az ütéseket, és soha nem szólnak vissza. De azt is várják el tőlük, hogy viseljék el a bántalmazást, és ne üssenek vissza – legfeljebb azzal szabad védeniük magukat, hogy feljelentést tesznek. Ideális áldozatnak általában azokat a fehér, heteroszexuális nőket tekintik, akik kizárólag a férjükkel szexelnek. A kötelességtudó feleségeket” – mondta Khan.

Khan szerint az a legnagyobb probléma, hogy a Depp–Heard narratíva az online térben gyakorlatilag saját életre kelt, a monitor előtt ülve pedig az emberek kevésbé képesek az árnyalt gondolkodásra. Mindent feketében vagy fehérben látnak, a szemükben az egyik fél kizárólag áldozat, míg a másik kizárólag elkövető lehet. Mindennek pedig a szakértő szerint súlyos következményei is lehetnek: véleménye szerint félő, hogy az Amber Heardre zúduló gyűlöletcunami a későbbiekben akár el is riaszthatja a családon belüli bántalmazás túlélőit attól, hogy fel merjenek szólalni, és el merjék mondani a saját történeteiket.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!