5 emlékezetes feminista pillanat a cannes-i filmfesztiválról

2022. május 28.
Akik figyelemmel követi a fesztiválókat és díjátadókat, azoknak már jó néhány emlékezetes pillanatnak lehettek tanúi. Gyakran ugyanis itt emelik fel a hangjukat a nemzetközi művészvilág képviselői az elnyomás, az igazságtalanság, az erőszak vagy éppen a szexizmus ellen – volt, amikor éppen azok védelmében beszéltek, akik pont ezen a fesztiválon sérültek valamilyen módon. A cannes-i filmfesztivál legizgalmasabb feminista felszólalásai közül válogattunk.

Julia Roberts mezítláb a vörös szőnyegen

A Micsoda nő! sztárjának igazán emlékezetes húzása volt, amikor 2016-ban, első nemzetközi filmfesztiválján cipő nélkül sétált fel a Palais des Festivals legendás lépcsőin. A színésznő ugyanis így tiltakozott a cannes-i rendezvény dresscode-ja ellen, amely éppen az előző évben tiltotta meg a vörös szőnyegre való belépést azoknak a nőknek, akik nem viseltek magas sarkú cipőt.

feminista-pillanat-cannes-filmfesztival

Nem Julia Roberts az egyetlen, akinél kiverte a biztosítékot az új szabály: 2015-ben Emily Blunt is megragadta az alkalmat egy sajtótájékoztatón, hogy elmondja, mennyire megdöbbentette az előírás: „Hogy őszinte legyek, azt hiszem, hogy mindenkinek lapos cipőt kellene viselnie. Nem szabad magas sarkút hordani. Valójában nagyon kiábrándító. Azt gondolnánk, hogy újabb előrelépés történt az esélyegyenlőség terén és az emberek már nem tekintik a nőket a bűvölet tárgyának, amiket érdekes nézni…”

Monica Bellucci, aki felteszi a pontot az i-re

2017-ben ünnepelte a cannes-i filmfesztivál a hetvenedik évfordulóját. Monica Bellucci a záróünnepségen elhangzott beszédének zárásaként felidézte, hogy a női rendezők rendszeresen és túlságosan is ritkaságszámba mennek a fesztivál a díjazottjai között. „Szerencsére 70 évesen még nagyon fiatal ember vagy, sok a tanulnivalód – utalt viccesen a fesztiválra az olasz színésznő. – Ezért remélhetőleg a jövőben sokkal több női rendező kerül majd az őt megillető helyre” – tette hozzá.

„A szerepem nőként és a ceremónia háziasszonyaként arra kötelez, hogy emlékeztesselek titeket: Vigyázzatok azzal, ha egy nőt megsirattok, mert Isten számolja el a könnyeit. De azt is mondhatnám, hogy ha egy nő puccsot tervez, az ördög az íróasztalánál ül, és jegyzetel” – zárta beszédét a színésznő.

Cate Blanchett és Agnès Varda 80 nőt egyesített

2018-ban Cate Blanchett volt a ceremónia háziasszonya, és meg is ragadta az alkalmat arra, hogy felemelje a hangját a filmszakma női képviseletének (vagyis éppen hiányának) védelmében – a fesztivál történetében ugyanis eléggé híján van a női reprezentációnak.

Szavai súlyát vizuálisan is illusztrálta: az esemény egyik fő helyszínén, a lépcsőn 82 nőt sorakoztatott fel egymás mellé.  A 82 soknak tűnhet, de valójában igen csekély szám, már ami az 1946-os cannes-i filmfesztivál első kiadása óta hivatalos versenyre meghívott, nők által készített filmek számát illeti, „ugyanakkor 1688 férfi mászhatta meg ugyanezeket a lépcsőket” – fogalmazott a színésznő.

„A világhírű fesztivál 71 éve alatt mindössze 12 női elnöke volt a zsűrinek” – emlékezett vissza az Arany Pálma-díjas Agnès Varda filmrendező, a feminista új hullám egyik úttörője. A filmművész egész karrierje során először a következő évben, néhány héttel halála után szerepelt először a fesztivál hivatalos plakátján.

„Nőként saját egyedi kihívásainkkal kell szembenéznünk. De ma együtt állunk ezeken a lépcsőkön, eltökéltségünk és a haladás iránti elkötelezettségünk szimbólumaként” – mondta Cate Blanchett, mielőtt a körülötte összegyűlt művészek nevében egyenlő bérezést követelt.

Jane Campion felháborodott, mert ő volt egyetlen nő, aki Arany Pálmát kapott

Az első Arany Pálma-díjas nő, Jane Campion 1993-ban vehette át a fesztivál fődíját. Az új-zélandi rendező és forgatókönyvíró A zongoralecke című filmjéért részesült az elismerésben, 2014-ben pedig még a cannes-i filmfesztivál zsűrijének elnöke is volt – és minden egyes alkalommal felháborodott azon, hogy milyen kevés női rendező képviseltetheti magát az eseményen.

„Elnézést uraim, de a férfiak kapják az összes tortát. Nem hibáztatom a férfi rendezőket, mindannyiukat szeretem, de vannak dolgok, amiket a nők szívesen csinálnának, és amelyek továbbra is túlságosan bizalmasak maradnak. És mindig meglepi a világot, ha a női rendezők kiadnak valamit…” – mondta Champion. 2009-ben egy sajtótájékoztatón is hasonlóan nyilatkozott: „Szeretnék több női rendezőt látni, mert ugye ők a lakosság felét képviselik, és ők szülték az egész világot!”

„Cannes a miénk” – Houda Benyamina

A Divines című dráma rendezője, Houda Benyamina 2016-ban kicsattant az örömtől, amikor első játékfilmjéért elnyerte a cannes-i filmfesztivál Arany Kamera-díját. „Folyamatosan azt mondom a produceremnek, hogy nem érdekel Cannes, hogy nem Cannes-nak csinálok filmet. De ma már örülök, hogy itt lehetek, mert ez a mi helyünk is. Cannes a miénk, Cannes a miénk! Itt vagyunk, lehetséges” – kiáltott fel, a közönség pedig kitörő ovációval fogadta.

„Ahhoz, hogy a dolgok megváltozzanak, sokkal több döntéshozónak kell nőnek lennie. A kiválasztási bizottságoknak ugyanannyi nőből kellene állniuk, mint férfiből” – fogalmazott Houda.

Asia Argento elmondja az igazságot Harvey Weinsteinről

„1997-ben Harvey Weinstein megerőszakolt, itt, Cannes-ban. 21 éves voltam. Ez a fesztivál az ő területe volt” – kezdte beszédét Asia Argento a néma tömeg előtt a 2018-as fesztivál záróünnepségén, közvetlenül a legjobb női főszereplő díjának kihirdetése előtt. „Szeretnék valamit megjósolni: Harvey Weinsteint soha többé nem látják itt szívesen. Ez szégyen. Egy egész közösség hátat fordított neki, még azok is, akik soha nem cáfolták ezeket a tényeket” – mondta az olasz színész-rendező a #MeToo kirobbanása utáni első cannes-i eseményen.

„És köztetek – folytatta – vannak olyanok, akiknek fel kell hívni a figyelmét a nőkkel szembeni viselkedése miatt, amely méltatlan ehhez az iparághoz, méltatlan bármelyik iparághoz. Tudjátok, kik vagytok. Ennél is fontosabb, hogy mi tudjuk, kik vagytok, és nem fogjuk megengedni, hogy büntetlenül éljetek.”

Olvass tovább!

Forrás: Marie Claire France, Fotó: Getty Images