Ráncfelvarrást kap 100. születésnapjára a Hollywood felirat

2022. szeptember 23. |

Amikor elhelyezték a betűket, még Hollywoodland volt a felirat. Most a nap 24 órájában webkamera közvetíti majd az újrafestést és felújítást az ikonikus felirat 100. születésnapja alkalmából.

Mintegy nyolc hétig tart majd az óriási betűk megtisztítása és újrafestése. A 13 méter magas betűk felújításához úgy saccolják, hogy közel ezer liter festékre és alapozóra lesz szükség. A festést és a száradást bárki, aki kíváncsi rá, webkamerán követheti a nap 24 órájában.

Legutóbb több mint egy évtizeddel ezelőtt festették át a Hollywood feliratot, szintén a jeles évfordulóra, a 90. születésnapra. Ezúttal is az ohiói Sherwin-Williams festékgyár biztosítja az időjárásnak is ellenálló festéket a Hollywood Sign Trust által kiírt munkálatokhoz. A festékcég extra fehér színt választott a Hollywood ráncfelvarrásához, ahogy ők nevezik. 

hollywood-felirat-100-eves

1923-ban állították fel a Hollywood feliratot.

A hatalmas betűket 1923-ban helyezték el a dombon, eredetileg hosszabb volt a felirat: Hollywoodland volt a teljes betűsor. Nem a filmkészítés fellegvárára utalt, hanem a dél-kaliforniai gazdaság egyik motorjára, a luxusingatlanokkal való kereskedelemre. Nem meglepő, hogy a férfi, aki a Hollywoodland feliratot állíttatta, Harry Chandler, a Los Angeles Times című napilap tulajdonosa is volt.

Eredetileg úgy tervezték, csak 18 hónapig marad kint a Hollywoodland felirat, ehelyett lassan száz éve a helyén maradt. Bár 1978-ban újjá kellett építeni teljesen, miután az eredeti betűk szétporladtak az évtizedek alatt. A Hollywoodra való rövidítés azonban már korábban, 1949-ban megtörtént.

A Hollywood felirat nem csak a dicsőséget hirdeti, sokan nyerészkedtek is rajta. Az 1978-as újjáépítés alatt például Hugh Hefner tartott partit a Playboy-villában, ahol a régi betűket 35 ezer dollár kikiáltási áron árverezték el. A hegyoldal három hónapig állt üresen, mielőtt felhúzták volna az új betűket, derült ki a Vanity Fairből. 

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!

10 bámulatos fotó Amerikáról

10 bámulatos fotó Amerikáról

Most összegyűjtöttünk 10 különleges fotót, melyet a Camp Leaders nyári amerikai diákmunkáján résztvevő fiatalok lőttek tavalyi útjukon és küldtek be a cég által minden évben megrendezett fotópályázatra.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

Jeffrey Dahmer és a többiek: mindannyiunkban ott szunnyad egy gyilkos? Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer és a többiek: mindannyiunkban ott szunnyad egy gyilkos?