Hogyan figyeljünk a testünk jelzéseire az ünnepek alatt? – Interjú Kurucz Salome táplálkozástudományi szakemberrel

2022. december 23.
A karácsonyi időszak erősen összekapcsolódik az evéssel. Bejgliktől roskadozó asztalok, zsíros főételek és szeretetüket etetéssel kifejező családtagok között kell lavíroznunk, az ünnepek után pedig elkerülhetetlen „megtorlás” és fogyókúra következik. Ez a stratégia azonban sokszor újra csak túlevéshez vezet. Vajon ki lehet szabadulni ebből az ördögi körből és lehetséges bűntudat nélkül megélni a karácsonyi étkezéseket? Kurucz Salome táplálkozástudományi szakember, intuitívétkezés-szakértő szerint igen, azonban nagy adag kíváncsiság és kedvesség szükséges hozzá.
  • A karácsony és az étkezés szorosan összefügg, sokaknak viszont problémát jelenhet az ünnepi étkezést bűntudatmentesen megélni a diétakultúra elvárásai miatt.
  • Kurucz Salome táplálkozástudományi szakember interjúnkban nemcsak az intuitív táplálkozástudomány alapjaiba vezet be minket, de praktikus tippeket is ad az ünnepekre.
  • A karácsonyi családi, baráti étkezések után az újévi fogadalmak világa is terítékre kerül. Salomét arról is kérdeztük, hogyan érdemes változást hozni az étkezéssel, testmozgással kapcsolatos szokásainkba.

A mai világban, amikor virágzik a wellnesskultúra és a különböző csodadiéták, és mindennap tökéletes testeket látunk Instagramon, szerinted tényleg meg lehet élni bűntudatmentesen egy ilyen stresszes időszakot, mint a karácsony?

Igen, de ehhez némi tudatosságot érdemes gyakorolni. Ha ki vagyunk békülve önmagunkkal, a kinézetünkkel és azzal, ahol az életben tartunk, könnyebb elutasítani a folyamatos külső nyomást, ami a társadalomból vagy a médiából érkezik. Ez viszont nem egyik napról a másikra történik. Nem arról van szó, hogy én holnaptól eldöntöm, hogy szeretem magam, és nem érdekel a modern kor testideálja. Ez egy „gyógyulási folyamat”, egy önismereti utazás.

Sokak számára okoz bűntudatot az evés, főleg amikor „tiltólistás” ételről van szó. Emiatt a karácsony is feszült lehet, pláne, hogy utána rögtön az újévi fogadalmak ideje és a felszaladt kilók leadása következik. Hogyan lehet megtalálni az egyensúlyt egy ilyen nehéz időszakban?

Jól lefestetted a kérdésben azt a frusztrációt, ami ilyenkor lejátszódik az emberekben. Az előző válaszomra utalnék vissza. Az lesz itt is a kulcs, hogy ellen kell tudnunk tartani a külső nyomásnak. Ezt nem úgy értem, hogy egyáltalán ne foglalkozzunk az egészségünkkel, hanem olyan értelemben, hogy ne olyan drasztikus módon csináljuk, mint amit a média mutat.

Ami a kilókat illeti, érdemes olyan egészségmegőrző szokásokra fókuszálni, amelyek nem testsúlyközpontúak. A statisztikák azt mutatják, hogyha valaki drasztikus fogyást tűz ki célul, rövid távon sikeres lesz, de hosszútávon bukásra van ítélve.

Azt javaslom azoknak, akik szeretnének odafigyelni az egészségükre, hogy próbáljanak meg hosszú távon gondolkodni, és ne kezdjenek bele olyan diétákba vagy edzésprogramokba, amik hosszú távon nem tarthatóak. Azt is fontos még megjegyezni, hogy ezeket az új egészségmegőrző szokásokat nem csak januártól lehet elkezdeni.

karacsony-intuitiv-etkezes

Az étel fontos része a mindennapjainknak, ezért fontos, hogy megteremtsük a békét köztünk és az energiát adó táplálkozás között.

Egy családi vacsora sokkal többről szól, mint egyszerűen arról, hogy eszünk, mert éppen éhesek vagyunk. Egyszerre közösségi esemény is, ráadásul az ízek élvezete is bejön a képbe. Szerinted ezek fontos tényezők, amikor táplálkozásról beszélünk?

Abszolút! Az étel része az életünknek, mindig is része volt és lesz is, mivel ebből nyerünk energiát. Éppen ezért fontos, hogy az embernek jó viszonya legyen az étkezéssel és az ételekkel. Nincs abban semmi rossz, ha az étel élvezetet nyújt. Az pedig, ha ezt az örömöt meg tudjuk osztani a szeretteinkkel és együtt élvezhetjük a lakomát, még csodálatosabb élmény lehet.

Mit tehetünk karácsonykor családtagjaink tipikus „diétás” kommentjeivel?

Érdemes előre felkészülni, hogy tiszteletteljesen meg tudjuk védeni határainkat és kifejezhessük szeretteink felé, hogy ha valami, amit mondtak, nincs rendben. Elmagyarázhatjuk, hogy bennünk egy ilyen, a külsőnkre tett megjegyzés rossz érzéseket vált ki, és ezért szeretnénk, ha a jövőben kerülnék őket.

Mit tehetünk, ha az ünnepek alatt túlettük magunkat, és emiatt bűntudatot érzünk?

Fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy a túlevés miatt kialakult diszkomfort csak egy pillanatnyi érzés, és el fog múlni. Legyünk kedvesek magunkhoz. Ne állítsunk irreális elvárásokat és ne gondoljuk, hogy akaratgyengék lennénk, amiért megint túlettük magunkat.

Teljesen természetes, hogy amikor valaki olyan ételekkel van körülvéve, amelyekkel évente egyszer, maximum kétszer találkozik, ráadásul finom ételekről van szó, akkor túl fogja enni magát belőlük.

És hogyan vészelhetjük át a túlevés okozta kellemetlen fizikai tüneteket?

Pihenés, sétálás és idő. A szervezet működik, és idővel szépen feldolgoz mindent, amit belepakoltunk. Ha sok minden kerül bele egyszerre, valószínűleg lelassulunk, mert több energiát fog az emésztésre összpontosítani, mint más funkciókra. Ezekre érdemes emlékeztetni magunkat, mert amikor már kialakult a rossz közérzet, nehezebb ezekre emlékezni, és elkezdenek ömleni a katasztrofizáló gondolatok, mint, hogy „Rögtön felszedtem 5 kilót”, „Én mindig ekkora fogok maradni”, „Utálom a testem”, és így tovább…

Sokan félnek attól, hogy ha elkezdenek hallgatni testük jelzéseire, akkor automatikusan egészségtelenül fognak táplálkozni és elhíznak. A testünk tényleg csak azt kívánja meg, ami éppen „jót tesz neki”?

Nem, ez így nem teljesen igaz. Azt gondolom, hogy a szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége és jelzi is ezt számunkra, de ez nem azt jelenti, hogy amit kívánunk, az mindig az, „amire a szervezetünknek szüksége van”. Számtalan impulzus ér minket a környezetünkből, a médiából, amelyek befolyásolhatják azt, hogy mire vágyunk, mit kívánunk, és hogy végül mit az, amit választunk.

Szerinted hogyan lehet visszaállítani az elveszett bizalmat a testünkkel szemben?

Gyakorlással, amihez egy nagy adag bátorságra van szükség. Kétirányú a folyamat, mert a testünknek is bizalmat kell kiépítenie bennünk, tudnia kell, hogy nem fogjuk újra „éheztetni” és mindig biztosítjuk számára a szükséges energiát. Illetve fordítva is, bizalomnak kell kiépülnie az elménk és a testünk között, hogy biztosak legyünk abban, hogy ha jelez valamit a szervezet, akkor arra hallgathatunk, és nem a semmiért jelez.

Hogyan figyelhetünk oda jobban testünk jelzéseire az ünnepek alatt? Jó alkalom ez egyáltalán ennek elkezdésére?

A diétamentalitás elhagyása nem egy-két nap alatt történik. Szerintem bármikor bele lehet vágni, de érdemes minél több ismeretet szerezni a módszerről vagy szakember segítség kérni, mert sokrétű a folyamat és frusztráló lehet rajta egyedül végigmenni. Nagy adag kíváncsiságra és kedvességre van szüksége annak, aki eldönti, hogy az évtizedes diétázást maga mögött hagyja és helyreállítja a kapcsolatát az ételekkel és a testével.

Gyakran, amikor sportra gondolunk, csak az esztétikai és egészségügyi haszna jut eszünkbe, ilyenkor egyfajta büntetéssé változhat a mozgás. Hogyan tudjuk ezt a hozzáállást megváltoztatni?

Az Intuitív Étkezés módszerének az egyik alappillére kitér külön a testmozgáshoz való viszonyunkra is. A hozzáállásunkat elsősorban a gondolataink megvizsgálásával, majd átfogalmazásával tudjuk befolyásolni. Ha ezt elég ideig gyakoroljuk, a szokásaink már az új mentalitásból fognak gyökerezni, és idővel a testmozgással való kapcsolatunk is új szintekre emelkedik.

Mit tanácsolnál azoknak, akik az újév alkalmából fogyni szeretnének, de ugyanakkor javítani akarják kapcsolatukat az étkezéssel, illetve a testükkel? Lehetséges egyáltalán ezt a két dolgot egyszerre csinálni?

Az sehol nincs megírva, hogy nem fog a súlyunk változni, ha elindulunk ezen az utazáson. Viszont: amíg az ételekkel való kapcsolatunkra fókuszálunk, addig a testsúlyunkra nem tudunk. Ebben az esetben a kettő kiüti egymást. Ez nem jelenti azt, hogy fel kell adni az erre való vágyunkat, de ahhoz, hogy új alapokra építsük az egészségmegőrző szokásokat, egy picit el kell engedni mindent, amit régen gondoltunk és csináltunk, hogy legyen hely az újnak. Miután már helyreállt kapcsolatunk az ételekkel, illetve a testünkkel, és még mindig vágyunk a testsúlyunk csökkentésére, belekezdhetünk. Így a fogyás már egy sokkal egészségesebb mentális állapotból fog történni, és a diétakultúrának nem lesz olyan káros hatása ránk nézve.

Szerző: Dávid Kamilla, az ELTE BTK Kommunikáció és Média Tanszékének alapszakos hallgatója, Kiemelt fotó: Hajdu Réka Szonja, Illusztráció: Getty Images

Ezt már olvastad?