Emily Ratajkowski tagadja, hogy a tökéletes testéért egy percet is dolgoznia kellett – de mi ezzel a baj?

2022. november 07.
Amikor az Instagramon az edzési rutinjáról kérdezték, Ratajkowski így válaszolt: „Csak jókat eszem! Nem hagyok ki egy étkezést sem.”

Néhány napja, a hollywoodi halloweeni őrület közepette Emily Ratajkowski is megosztotta az idei dögös jelmezét. A modell szexi cowboynak öltözött: egy bőr lábszárvédőt, fekete bugyit, egy crop topot és egy kihagyhatatlan cowboykalapot öltött magára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés

Az Instagramra kiposztolt videó alá özönlöttek a kommentek, a rajongóktól és más celebektől egyaránt – köztük például az énekesnő Halsey-től is, aki látva Ratajkowski tökéletes alakját, megkérdezte a modellt, milyen edzésnek köszönhetően lett ilyen formás a feneke. Ratajkowski készségesen válaszolt neki és kertelés nélkül elárulta a titkát: „Csak jókat eszem! Nem hagyok ki egy étkezést sem. Boldog lány vagyok.”

Ratajkowski válasza, ha nem is teljesen hihető, de aligha meglepő. A modell évek óta hajthatatlanul tagadja, hogy valaha is edzőteremben járt volna, és azt állítja, mindössze hosszú sétákat szokott tenni a a természetben. „Nincs edzőm, és nem igazán járok konditerembe. Hosszú sétákat és túrákat teszek a barátnőimmel – nyilatkozta 2015-ben a The New York Timesnak. – Nagyjából ennyi. Egyszerűen nem vagyok egy őrült fitneszmániás. Határozottan kilógok a sorból Hollwoodban.”

Tavaly novemberben Ratajkowski gyakorlatilag megveregette a saját vállát, amiért volt bátorsága fotót posztolni a lenyűgöző, fitneszmodelleket megszégyenítő hasizmairól néhány hónappal az első gyereke születése után. „Majdnem nem posztoltam ki ezt, mert tudtam, milyen vitát váltana ki. De hé, ez az én testem, és nem fogom hagyni, hogy megszégyenítsenek!” – írta a modell a kép mellé, utalva arra, hogy félt, a tökéletes teste miatt támadásoknak lesz kitéve. (Olyan testszégyenítő kommenteket várt tehát a képe alá, amilyeneket általában a túlsúlyos nők/hírességek szoktak kapni. A várakozásával ellentétben végül a legtöbb hozzászólás nagyon is dicsérő volt.)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Emily Ratajkowski (@emrata) által megosztott bejegyzés

Hogy tisztázzuk: kifejezetten pozitív, hogy Ratajkowski nem akarja glamurizálni a fitnesz- és diétakultúrát, és nem osztogat szigorú fogyókúrás tanácsokat a követőinek. De nem vagyok biztos benne, hogy ezzel – a hírességekre egyébként nagyon is jellemző – gaslightingoló hozzáállással sokkal jobbat tenne a rajongóinak. Ratajkowski úgy tesz, mintha ultragazdag modellként nem lenne nagyon is privilegizált helyzetben: soha egy szót sem ejt azokról a luxusszolgáltatásokról (személyi edzőkről, privát séfekről, drága szépészeti beavatkozásokról… stb), amikhez neki igenis hozzáférése van – és amik nagyban hozzá tudnak járulni a kinézetéhez.

Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy Ratajkowski imád enni, és soha nem hagyna ki egyetlen étkezést sem. De ezek vajon milyen étkezések? Ratajkowski nem egy átlagos 31 éves anyuka, aki örül, ha két altatás között van ideje lezuhanyozni, és betolni egy szalámis szendvicset. Privát séfek, bejárónők, babysitterek, étkezési tanácsadók, és ki tudja, még milyen szakemberek és alkalmazottak veszik körül 0–24 órában, akik nemcsak a mindennapjait segítenek menedzselni, de a többi között arról is gondoskodnak, hogy mindig tápláló és megfelelő kalóriaértékű ételek kerüljenek a tányérjára. Mintha maga Ratajkowski sem értené, hogy az ő sajátos helyzete olyan kiváltságokat biztosít a számára, amelyekkel a nők nagy többsége nem rendelkezik. Egy hétköznapi nőnek valószínűleg nagyon is sokat kellene edzeni, és jó néhány étkezést kihagynia, hogy egyáltalán esélye legyen elérni egy Ratajkowskiéhoz hasonló testet. Mennyivel egészségesebb lenne – és ő is mennyivel szimpatikusabb lehetne –, ha hagyná az álszenteskedést, tudomást venne a kiváltságaikról, és nem próbálná meg valamiféle földre pottyant tökéletes isteni teremtménynek beállítani magát.

De még véletlenül sem gondolom, hogy a hírességeknek – vagy bárki másnak – állandóan a testükről kellene beszélniük, és hogy kötelességük lenne megválaszolni az úja és újra nekik szegezett kérdéseket. Jonah Hill és Rebel Wilson például egyértelműen világossá tették, hogy nem kérnek több kérdést, sőt még bókot sem a testükkel kapcsolatban. (Sokan nem is gondolnák, de a fogyással vagy soványsággal kapcsolatos bókok is könnyen kiválthatnak olyan negatív érzéseket az érintettekben, mint a testszégyenítés.) Talán mindenkinek az lenne a legjobb, ha – követve Hill és Wilson példáját – egyszerűen nem tennénk tolakodó megjegyzéseket senki testére.

Az egyik friss interjújában Ratajkowski azt mondta, szeretné, ha az emberek és a média kevesebbet foglalkozna a testével azokban a diskurzusokban, amikor ő az egyéb projektjeiről, például a podcastjéről vagy a memoárjának a népszerűsítéséről szeretne beszélgetni. És bár a modell kérése teljesen jogos, ettől függetlenül továbbra is fontos lenne, ha Ratajkowski a saját felelősségéről is tudomást venne. Ha megértené, milyen óriási hatása van a szavainak – főként fiatal – nők millióinak testképére és önbizalmára.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!