4 étel, ami semlegesíti a túlevés káros hatásait

2021. szeptember 16.
Mindannyiunkkal megesik, hogy túl sokat eszünk néha. Ilyenkor nem feltétlenül jut eszünk még többet enni, pedig vannak olyan ételek, melyek segíthetnek, hogy a testünk könnyebben regenerálódjon és visszatérjen az emésztésünk a rendes kerékvágásba.

Még egy szelet torta (vagy kettő) nagyon csábító, nem is tudunk mindig ellenállni. A pluszkalóriák azonban arra kényszerítik a testünket, hogy próbáljon még magasabb fokozatba kapcsolni az emésztés melléktermékeként termelődő szabad gyökök semlegesítésére. A szabad gyökök ugyanis megtámadják a sejteket és krónikus betegségekhez vezethetnek, nagy szerepet játszanak például a szívbetegségek, diabétesz és a rák kialakulásában.

„Önmagában az egyes ételek emésztése, különösen a zsíros és szénhidrátban gazdag fogásoké, szabad gyökök termelődésével jár – mondta dr. Ronald L. Prior, az Arkansasi Gyermek Tápanyagkutató Központ kémikusa és tápanyagkutatója. – Ebből következik, hogy minél többet eszünk, annál több termelődik a szervezetünkben.” A jó hír: a tudósok szerint van egy rendkívül finom módja annak, hogy csökkentsük a szabad gyökök által okozott károkat, ha nem tudtunk ellenállni a kényeztető falatoknak.

tuleves-szabadgyok-antioxidans

1. Együnk gyümölcsöt

A nagy lakomákat fejezzük be gyümölcsevéssel. Az antioxidánsban gazdag gyümölcsök, mint például a bogyós gyümölcsök, szőlő, kivi és cseresznye segítenek minimalizálni a veszélyes hatást, ami a szabadgyökök miatt keletkezik. Készítsünk egy látványos gyümölcstálat, vagy másnap együnk túlnyomórészt gyümölcsöket. Készítsünk turmixot vagy müzlit friss gyümölcsökkel, de ebédnél is állhat a köret gyümölcsökből, nassolnivalóként pedig tökéletes a joghurt megszórva friss, zamatos szilvával például.

2. Segít az ecet

Ha egy evőkanál ecetet locsolunk a salátánkra például, segíthet, hogy a vércukorszintünk egyensúlyban maradjon a szénhidrátban gazdag étkezések után is. A vércukorszint ugrásszerű emelkedése azért nem szerencsés még az egészséges embereknél sem, mert utána törvényszerű a zuhanásszerű csökkenés, amit erős éhségérzet követ. Ez a hatalmas kilengés még nagyobb probléma a diabéteszben szenvedők számára, hiszen az ő szervezetük nem tudja a glükózt tökéletes hatékonysággal elbontani, a szervezetben maradó felesleges cukor pedig idővel károsítja az ereket. 

3. Igyunk bort

Bár ellenkezhet az alkohol káros hatásait taglaló kutatások eredményeivel, de néha jól jön egy pohár vörösbor az antioxidáns-tartalma miatt. A zsíros ételek fogyasztásának negatív következményeit segíthet csökkenteni, így ha mértékkel fogyasztjuk, a szívbetegségek megelőzésében lehet szerepe.

4. Használjunk fűszereket

A túlevés kellemetlen és káros következményeit csökkenthetik a fűszerek. Egy 2011-es kisebb tanulmány eredményei szerint azok a kutatásban részt vevő önként jelentkezők, akiknek az ételei tartalmaztak 2 evőkanál rozmaringból, oregánóból, fahéjból, kurkumából, fekete borsból, szegfűszegből, fokhagyma porból és pirospaprikából álló fűszerkeveréket, alacsonyabb rossz koleszterin- és inzulinszinttel rendelkeztek, sőt, az antioxidánsok szintje is magasabb volt a szervezetükben a zsíros, kalóriában gazdag ételek fogyasztása után. A kutatók szerint a fűszerek lassítják a zsír felszívódását, az antioxidánsok pedig hatástalanítják a szabadgyököket a szervezetben, amikor valaki túl sokat eszik. 

Ha egyszer-egyszer többet eszünk a kelleténél, nem teszi tönkre az egyébként egészséges étrendünket. Az a fontos, hogy nem hibáztassuk magunkat, ha nem tudtunk ellenállni egy születésnapi ünnepségen vagy évfordulós vacsorán még egy szelet desszertnek. Törekedjünk a hétköznapokon a friss gyümölcsök, zöldségek fogyasztására, igyunk elegendő vizet és próbáljunk minden nap mozogni egy keveset. Ha felvértezzük magunkat ezekkel is a szabad gyökök ellen, sokat teszünk az egészségünkért.

Forrás: Eating Well Fotó: Unsplash

Olvass tovább!