Véget érhet a mellbimbótilalom a Facebookon és az Instagramon

2023. január 18.
A Meta tanácsadó testülete szerint a mellbimbótilalom gátolja a nők, a transz- és nem bináris emberek véleménynyilvánítási jogát.

A Facebook és az Instagram anyacége, a Meta hamarosan felszabadíthatja a nőket a melltartóviselés kötelezettsége alól. Több mint egy évtizeddel azután, hogy a szoptató anyák először tiltakoztak a Facebook főhadiszállásán a női mellek ábrázolásának betiltása ellen, a cég felügyelő bizottsága felszólította a vállalatot a meztelen női mellekről készült képeket tiltó szabályok felülvizsgálatára. Ez a lépés azért is különösen időszerű volt, mert míg ezeket a képeket törölték, a férfiak fedetlen mellkasát szabadon nézegethették a felhasználók.

Január 17-én kelt határozatában az akadémikusokból, politikusokból és újságírókból álló felügyelő bizottság azt javasolta, hogy a Meta változtassa meg a felnőtt meztelenséggel és szexuális tevékenységgel kapcsolatos közösségi politikáját, miközben tiszteletben tartják a nemzetközi emberi jogi normákat is. A testület megállapította, hogy a felület jelenlegi irányelvei a nemek binaritásán, valamint a férfi és női test megkülönböztetésén alapulnak, ezek szerint viszont nem egyértelműek az interszexuális, nem bináris és transznemű felhasználók melleinek ábrázolására vonatkozó irányelvek.

A felügyelő bizottság döntése azután született, hogy a Facebook cenzúrázott egy transznemű és nem bináris házaspár fiókjából származó két bejegyzést, amelyen félmeztelenül, eltakart mellbimbókkal pózoltak, hogy felhívják a figyelmet a transznemű emberek egészségügyi ellátására és gyűjtést indítsanak emlőeltávolító műtéthez. Miután a pár fellebbezett a döntés ellen, a Meta visszaállította a posztot.

Az aktivisták a 2000-es években sokat dolgoztak azon, hogy megpróbáljanak változtatni a mellek szexualizálásán alapuló berögzült gondolkodásmódon, és elindították a #freethenipple (magyarul #szabadmellbimbók) kampányt. A kifejezés azután került be a mainstream szóhasználatba, hogy 2013-ban a Facebook korlátozta Lina Esco színész-rendező filmjét, a Free the Nipple-t. A kampánynak végül akkora sikere lett, hogy nemcsak olyan hírességek támogatták, mint Rihanna, Miley Cyrus vagy Lena Dunham, hanem főiskolai kampuszok is kiálltak mellette.

Noha az irányelvek felülvizsgálatának gondolata előrelépést jelent, továbbra is kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a Meta automatizált moderátorrendszerei hogyan tudják majd érvényesíteni a mellbimbókra vonatkozó új irányelveket. Egy automatizált technológia számára például nem könnyű döntést hozni arról, hogy egy képen szereplő félmeztelen ember felnőtt-e vagy gyerek: amíg különbséget tud tenni egy 9 és egy 26 éves személy között, addig egy 17 és egy 18 éves fiatal között már nem biztos. A Metának 60 napja van arra, hogy nyilvánosan válaszoljon a testület ajánlásaira.

Forrás: Guardian, Fotó: Getty Images