Eltűnt az öt iráni tinilány, akik Selena Gomez számára táncoltak fejkendő nélkül

2023. március 30.
Az interneten rohamosan kezdett terjedni a lányok videója, szinte már az egész világ találkozott a róluk készült felvétellel.

Itthon a Telex számolt be róla először, hogy eltűnt az öt fiatal iráni lány, akik március 8-án, a nemzetközi nőnap alkalmából készítették el az azóta a szabadság és az iráni rezsim elleni tiltakozás szimbólumává vált videójukat, amelyen Selena Gomez Rema Calm című számára táncolnak.

A tinédzserek a nyugat-teheráni Ekbatan egyik lakótelepén, haspólóban, bő nadrágban, tornacipőben táncoltak, így tiltakozva az elnyomó iráni vezetés ellen, amely többek között a táncot és a nyilvános szórakozást is tiltja. Ekbatan városa a tavaly szeptemberben kirobbant iráni tüntetéssorozat egyik kiindulópontja volt, miután meghalt a 22 éves Mahsza Amini, akit azért tartóztattak le, mert nem megfelelően viselte hidzsábját.

A lányokat a videó megjelenése után pár nappal őrizetbe vették és börtönbe zárták. Kihallgatták a koreográfusukat, majd az iráni rendőrség nyilvános bocsánatkérésre (erről a TikTokra is felkerült egy felvétel) és hidzsáb viselésére is kötelezte őket. A letartóztatásról maga Selena Gomez is hírt adott egy Instagram-történetben. 

Az NDTV szerint azonban tíz napja azonban semmit nem tudni a videón táncoló lányokról: azt sem, hogy kiengedték-e őket a börtönből, illetve, hogy hol vannak és az sem, hogy vannak.