Egy feladatod van, tökéletesnek lenni, mire hazaér a párod – így élnek a háztartásbeli barátnők

2023. május 22.
Ellepték a TikTokot a Stay-At-Home-Girlfriendek, azaz a 'háztartásbeli barátnők'. A többnyire fehér, fiatal, gyermektelen nők nem házasodtak még össze párjukkal, mégis a háztartásbeli feleségek életét élik. Félreértés ne essék, a házimunka és a gyereknevelés is munka, a háztartásbeli lét is lehet kihívásokkal, örömmel teli, teljes élet. Ha mindkét félnek kényelmes és kielégítő az egykeresős családmodell, akkor erről nincs mit beszélni. A TikTokon hajmeresztő nézettségi számot generáló háztartásbeli barátnőknek viszont mindössze egy feladatuk van: hogy a lehető legtökéletesebb formába hozzák magukat addigra, míg hazaér a barátjuk.

Ha nincs gyereknevelés, nincs komolyabb háztartásvezetési munka, bárminemű továbbképzés vagy iskola, akkor mi a fenével töltik az idejüket egész nap a TikTok új sztárjai, a háztartásbeli barátnők?

Kollagénpor, fényterápia, jáderoller

Azok kedvéért, akik az addiktív appon még nem futottak bele a trendbe, összefoglalom egy háztartásbeli barátnő napját: a nagyon fiatal, nagyon vékony, nagyon trendi barátnő egy óriási franciaágyban egyedül ébredezik, majd készít magának valami napindító detox turmixot, esetleg kollagénitalt. Ezt követően kezdődhet a szuperbonyolult, szuperdrága termékekből álló arc- és testápolási rutinja: szigorúan jáderoller és rózsakvarc gua sha masszírozó társaságában.

Majd kezdődhet a nap! Pilates vagy jóga kezdésnek, majd hosszú zuhanyzás, naplóírás (esetleg hálanapló vagy érzelemmonitorozás). Utána hiperegészséges „főzés”: többnyire avokádótoast vagy csirkemellsaláta quinoával. Közben belefér egy kis ledlámpás arcmaszkozás, infrafényfürdő egy erre kitalált speciális ágyban, online shopping luxusmárkák oldalain, és készülés az esti randira. A készülődés során természetesen bemutatásra kerülnek a sminktermékek, a frizurakészítés, néhány koktélruha. Zárlatként pedig felvillan a videóban az első esti koktél egy tekintélyt parancsoló órát viselő, szőrös, titokzatos férfikar társaságában.

@kendelkay

giving sleepytime girlfriend 🫖🧸🩰

♬ original sound - kendel kay

Első látásra talán viccesnek és és ártatlannak tűnhet a betekintés ennek a nagyon vékony társadalmi rétegnek a mindennapjaiba, azonban mivel a TikTokon néhány Stay-At-Home-Girlfriend-videó már több millió megtekintésnél jár, sőt, a #stayathomegirlfriend tag már több mint 200 millió megtekintést számlál, ráadásul a TikTokon a legtöbb időt a tinik és a fiatal felnőttek töltik, érdemes beszélni a trend társadalmi hatásairól is. 

Elérhetőnek mutatja be az elérhetetlent

Dr. Pierre Court gyermekpszichológus az Evening Standardnak azt mondta, az ilyen típusú videók és trendek abszolút befolyásolhatják a gyerekek és a serdülők életcéljait. Irracionális elvárásokat táplálhatnak a jövőjükkel és a párkapcsolati választásaikkal kapcsolatban.

Szerinte a fiatalok nem biztos, hogy képesek teljesen kritikusan elemezni azt, amit látnak, és azt, hogy ezek a kapcsolatok milyenek lehetnek a gyakorlatban. A pszichológus felhívja a figyelmet arra is, hogy a videók formailag tökéletesek, az otthon maradó fiatal lányok élete viszont sokszor fájdalmasan üresnek és alárendeltnek tűnik. 

„Nincs semmi baj az otthon maradással, de ha ezt trenddé tesszük, akkor nem azokra a döntésekre vagy akadályokra összpontosítunk, amelyekkel a nők a munkahelyükön szembesülhetnek, vagy akár az otthon maradás társadalmi, kulturális és politikai vonatkozásaira” – mondja a viselkedéskutató, Pragya Agarwal. „Alapvetően csak fehér, középosztálybeli nőkről van szó, akik úgy tesznek, mintha a házimunka egy séta lenne a parkban, ezzel pedig tovább nehezítik a láthatatlan munka elismerését.”

@haleyybaylee WILLIAM AND I WENT SHOPPING FOR ENGAGEMENT RINGS 💍 I still can’t believe it!! Help me pick a style!!! 🥰🥰🥰 #billionaireboyfriend #engagementring #dayinthelife ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Ki érdemli meg a pihenést? 

Szintén problematikus, hogy a háztartásbeli barátnők kényelmes élettempója torzítja a képet arról, mi a pihenés, illetve ki érdemel egyáltalán pihenést. Ezekben a videókban a pihenésnek, regenerációnak számos drága kelléke van, például luxusterápiák, otthoni gépek, egzotikus, átlagember számára nehezen beszerezhető alapanyagok, táplálékkiegészítők. Nem is beszélve a lakásuk kiváló elhelyezkedése és szigetelése miatt a zajmentességhez, friss levegőhöz, napfényhez való hozzájutásról és az átlagember számára szinte megközelíthetetlen alvással töltött órák számáról. 

A pihenésnek ezer formája van, a videók hatására viszont egyrészről fogyasztási cikkekkel kötődik össze a feltöltődés, másrészről pedig azt üzeni, hogy pénzzel pihenést lehet vásárolni. Ez a teljes körű pihenés azonban csak a az otthon ülő kirakatbarátnőknek dukál. (Még a pasijaiknak sem.)

Feleség helyett barátnő

Sokan megjegyzik a kommentszekciókban, hogy legalább „vetetnék el magukat feleségül” a lányok. Házasság nélkül valóban nincs biztosíték arra az esetre, ha a vagyonos párjuk szakítana velük. Feleségként viszont akár történik anyagi hozzájárulás a közös kasszához, akár nem, törvényesen joguk van a párjuk vagyonához, ingatlanuk használatához. Tehát a háztartásbeli barátnők álomélete bármikor egy pillanat alatt összeomolhat, munkatapasztalat, edukáció vagy saját vagyon híján egy teljesen másik társadalmi osztály tagjaként kezdhetik újra az életüket, ha az álomkapcsolat véget érne. 

Arról nem is beszélve, hogy az anyagi függőségnek már a párkapcsolat alatt is komoly következményei lehetnek. Ha a párkapcsolat mindkét tagjának van bevétele, akkor mindig előttük van a választási lehetőség: szabadon dönthetnek arról, hogy kilépjenek a kapcsolatból, ha az többé már nem komfortos számukra. A pénzkereső fél azonban visszaélhet a másik anyagi és párkapcsolati függőségével.

@skinbyhelen Episode 2 🤪 | the puppy was up at grandmas so she couldn’t make an appearance #stayathomegirlfriend #justkidding #contentcreator ♬ CUFF IT - Beyoncé

Csak a fehér, heteró lányoknak jár a luxusélet

Amellett, hogy erősen antifeminista mellékzöngéje van a trendnek, szinte kizárólag fehér, heteroszexuális nőket látunk háztartásbeli feleségként a TikTokon. Romantizálják a munkáról való lemondás gondolatát, ezzel viszont alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, sokszor nem fehér embereknek delegálják a munkavégzést. „Ha a fekete nők töltenének fel ilyen videót a TikTokra, lustáknak vagy jóléti királynőknek minősítenék őket” – mondta Hajar Yazdiha, a Dél-Kaliforniai Egyetem szociológiai adjunktusa az Insidernek. Szerinte valószínűleg azért nem látunk színes bőrű nőket ebben a trendben részt venni, mert a TikTok performatív terében a tetteiket nem ugyanúgy értelmezik, mint a fehér nőkét.

Yazdiha szerint a fehér nők nagyobb szabadságot élveznek a döntéseikben, a háztartásbeli barátnő státusz egyaránt értelmezhető konzervatív–antifeminista vagy feminista cselekedetként. A szociológus arra is figyelmeztet, hogy sok évszázados múltja van a fehér nők munkáról való lemondásának, a rabszolgatartás időszakában például a megterhelő ház körüli teendőket a fekete nők végezték el. 

 

Forrás: Vogue, Insider, Evening Standard