Te tudod mi az életcélod? Így találhatod meg!

2023. január 24.
Szeretnéd, ha nemcsak sodródnál az életedben, de határozottan tartanál a számodra fontos cél felé? Bloggerünk, Nagy Anikó coach és pszichológus hasznos és gyakorlatias módszerekkel segít, hogy megtaláld az életcélodat!
eletcel-ikigai-megtalalas-modszer

Az előző blogbejegyzésemben az életcél témáját jártuk körül. Megnéztük, miért olyan fontos manapság ez a téma, hogy honnan ered ez a kimondottan modern kori probléma, és hogy miért olyan nehéz a rengeteg választási lehetőség között ma okosan dönteni. A bejegyzés végén megosztottam 15 kérdést, amelyeket ha megválaszolsz, sokkal tisztábban fogod látni azokat a területeket, amelyek felé ösztönösen vonzódsz.

Tipp: Az életcélod megtalálásához válaszaid között figyeld a visszatérő elemeket! Mik azok, amik többször is előfordulnak? Majd pedig keresd meg, hogy mi az, ami közös bennük!

Lehet például, hogy vonzódsz a széphez, a lélekemelő művészi alkotásokhoz. Vagy szeretsz kétkezi munkát végezni. Vagy imádod a fizikai erőpróbákat és a versenyhelyzeteket. Vagy szeretsz elmerülni az apró részletekben, és kedvedre analizálgatni őket. De az is lehet, hogy akkor érzed magad a legjobban, amikor másokkal beszélgethetsz, vagy amikor gyerekekkel vagy éppen állatokkal lehetsz együtt.

Te ismered magadat a legjobban. Figyeld a visszatérő mintázataidat! Merre húz ösztönösen a szíved? Mivel töltöd a legszívesebben az idődet? A válaszok segíteni fognak életcélod megtalálásában!

Ikigai: a metszéspont

Hallottad már azt a szót, hogy ikigai? Ez egy japán szó, a jelentése életcél. Ahhoz, hogy ezt megtaláld, válaszold meg az alábbi 4 kérdést:

  • Mit szeretek csinálni?
  • Miben vagyok jó?
  • Miért fizetnének nekem az emberek most, vagy majd a jövőben?
  • Mire van szüksége a világnak?

Majd pedig a válaszok között keresd meg azokat a dolgokat, amelyek közösek. Ha van olyan tevékenység, amely mind a 4 kritériumnak megfelel, akkor nyert ügyed van: máris megvan az életcélod!

Ha esetleg hosszas keresgélés és listaírás után sem találtál olyan tevékenységet, amely mind a 4 kritériumnak megfelel, akkor első körben azt ajánlom, hogy keresgélj tovább, esetleg beszélgess erről másokkal is, hátha kapsz majd tőlük is jó ötleteket, új, friss gondolatokat.

Második körben pedig azt tanácsolom, hogy próbálj ki új tevékenységeket! Lehet, hogy sok olyan dolog van, amit szívesen csinálnál, csak még nem tudsz róla, mert még sosem próbáltad. Adj esélyt magadnak egy új „szenvedélyre”!

Szerző: Nagy Anikó (coach és pszichológus) Fotó: Getty Images

A cikk folytatását keresd

Anikó oldalán!