Szobrot kapott, de bolondokházában halt meg – Amerika első szupermodelljének tragikus története

2023. június 20.
Audrey Munson szoborszerű szépségét a mai napig megcsodálhatjuk, ha New Yorkban járunk. Sajnos Amerika első szupermodelljének csillaga mégsem ragyoghatott sokáig.
Audrey Munson Amerika első szupermodelljének tragikus története
  • A Manhattan Municipal Building előtt áll a Civic Fame néven ismert szobor, melyet Amerika első szupermodelljéről, Audrey Munsonról mintáztak.
  • A nő végül 104 éves korában, egy tébolydában halt meg. 
  • Nemcsak modell volt, de az első hollywoodi filmekben is szerepelt, sok jelenetben ruha nélkül és számos művész múzsája volt a 20. század elején.

A német szobrászművész, Adolph A. Weinman készítette a New Yorkban álló ikonikus szobrot. A 7,6 méter magas szobor egy meztelen nőalak, melynek múzsája Audrey Munson volt. 

Munson nem egyszerűen a 20. század elejének első amerikai szupermodellje volt. Szerepelt Hollywood korai filmjeiben, gyakran ruha nélkül, és számos művészt inspirált a korban. 

„Audrey a mai celebek prototípusa volt Amerikában – mondta James Bone újságíró, aki 2016-ban könyvet írt Amerika első szupermodelljének tragédiába torkolló életéről. – Bevándorló volt, modell-színész-mozisztár. Az eredeti hollywoodi csillag. Az első olyan amerikai mozisztár, aki teljesen meztelenül szerepelt a filmvásznon. Audrey-t tekinthetjük a korabeli Kim Kardashiannek. Bár lehet, hogy túl szolidnak találná őt.”

Audrey Munson csillaga felemelkedik

1891-ben született Rochesterben, és Audrey még tinédzser volt, amikor a családjával New Yorkba költözött. Munson édesanyjának nagy tervei voltak lányával. Sztárt akart faragni belőle. Ez a terv akkor kezdett valósággá válni, amikor egy fotós meglátta a gyönyörű ifjú lányt a Fifth Avenue egyik üzletének kirakatából. 

Audrey Munson, Amerika első szupermodellje

Audrey Munson, Amerika első szupermodellje

Audrey Munson ezután számos fotóssal és szobrásszal dolgozott. Imádták nyúlánk termetét, fotogén arcát és neoklasszikus vonásait. Ezután nem volt megállás a filmekig, amik híressé tették őt.

Karrierje fordulópontját az 1915-ös Inspiration című film jelentette. Ezt Audrey Munson élete ihlette. Ám azért volt forradalmi, mert Munson az egyik kulcsjelenetben teljesen meztelenül szerepel. Ezzel beírta magát a filmtörténetbe, mint az első olyan amerikai A-listás híresség, aki totálisan megvált ruháitól egy filmben.

Bár egyre híresebb lett, Munson pénzügyei nem álltak túl fényesen. Még mindig nem engedhette meg magának, hogy Manhattan legdrágább környékén éljen. Heti 30 dollárt keresett a modellkedéssel, nem tudott annyit félretenni, hogy elegendő pénze maradjon arra az esetre, amikor népszerűsége megfakul majd. Ez hamarabb bekövetkezett, mint gondolta volna.

Audrey Munson a Headless Moths című film meztelen jelenetében

Audrey Munson a Headless Moths című film meztelen jelenetében

Az 1920-as években megjelentek más aspiránsok is a filmiparban, ráadásul változtak a trendek. A modernizmus jött divatba, Munson pedig egyszerűen már nem felelt meg az ízlésnek. Ezzel édesanyjával együtt zuhantak vissza a nincstelenségbe.

Egy kisvárosba költöztek, a New York államban található Mexicóba, ami Syracuse egyik külső része. Munson pincérnő lett.

Megbomló elmével

Akkoriban jelentkeztek a mentális betegség első jelei Munsonnál. Elkezdte magát Audrey Mer Munson-Munson bárónőnek nevezni például. Karrierje végét összeesküvésnek tartotta, a zsidókat okolta érte. Antiszemitizmusa odáig fajult, hogy még az amerikai Képviselőháznak is írt, hogy hozzanak törvényt, ami megvédi őt. 

40 éves volt, amikor a kanadai határ közelében található Ogdensburg nevű város kórházába küldték, ahol sok évet töltött. Ám ezután elbocsátották, hogy más betegeket vegyenek fel helyette, őt pedig áthelyezték egy közeli gondozóházba. Audrey Munson később visszakerült a kórházba, ahol végül 104 éves korában halt meg. 

Audrey Munsonról mintázott nőalak a Pulitzer-szökőkúton

Audrey Munsonról mintázott nőalak a Pulitzer-szökőkúton

Nem a Civic Fame az egyetlen szobor, ami őrzi New Yorkban Audrey Munson emlékét. A Plaza Hotel előtt található Pulitzer-szökőkút szobrát, a Columbus Circle emlékművét, a Manhattan-híd boltívének nőalakját, a New York-i közkönyvtár, a Frick Museum és az Upper West Side számos alkotását mintázták Amerika első szupermodelljéről.

Forrás: All Thats Interesting, fotó: Wikimedia