Az emberek fele jobban szereti a kutyáját, mint a párját

2023. július 12.
Sokan, akiknek van házi kedvence, úgy érzik, hogy a kutyájuk vagy macskájuk jobban megérti őket, mint a saját párjuk, derült ki egy friss kutatás eredményeiből.
A kutya érti meg a legjobban a gazdáját
  • Az emberek közel fele mondta azt, hogy ha szomorúak, a kedvencük az, aki megvigasztalja őket, nem a párjuk.
  • Úgy gondolják, hogy a kutyájuk vagy macskájuk jobban megérti őket, mint akivel együtt élnek.
  • Tízből kilenc megkérdezett nyilatkozott úgy, hogy a kedvencük terápiás hatással van rájuk.

Ki az, akinél megnyugvást és vigasztalást keresünk egy nehéz nap után: a párunk vagy a kedvencünk? Ha inkább a négylábú barátunkkal bújnánk össze, mint az embertársunkkal, nem vagyunk egyedül. Sőt, az emberek fele mondta azt, hogy a házi kedvencük sokkal jobban megvigasztalja, mint a párja. A válaszadók 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kedvencük sokkal jobban megérti őket.

Terápiás házi kedvencek

A Petplan 2010 óta végezte a követéses vizsgálatot, melynek most publikálták az eredményeit. Eszerint tízből kilencen úgy vélik, hogy a kedvencük terápiás hatással van rájuk. Az emberek 58 százalékának szüksége van rá, hogy a négylábú barátja a közelében legyen, amikor szorong, de legalább ennyien szeretnék az életük örömteli pillanatait is megosztani kutyájukkal vagy macskájukkal. (Most már értjük, miért van olyan sok videó a TikTokon arról, ahogy a kutyájuk viszi a pár gyűrűjét az esküvőjükön.)

Melyik a legegyüttérzőbb háziállat?

Az emberek több mint fele úgy érzi, a kutyája érti meg őt a legjobban

Az emberek több mint fele úgy érzi, a kutyája érti meg őt a legjobban

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a kutatás szerint a kutyákat tartják a legempatikusabb házi kedvencnek. Őket a macskák követik. Az emberek 14 százaléka szerint a lovak képesek a legjobban vigaszt nyújtani az élet nehéz pillanataiban. De a kígyók, teknősök és hüllők is erős érzelmi támaszt adnak a válaszadók 6 százaléka szerint.

A kisállat-tulajdonosok azt mondták, hogy kedvencük azzal mutatja ki a szeretetét, hogy izgatott lesz, amikor meglátja őket, odabújik, a fejét az ölükbe helyezi. Amikor betegek, a kedvencük odafekszik az oldalukhoz és a mancsát a kezükre helyezi.

Nem tévednek, akik úgy érzik, hogy a kedvencük képes megvigasztalni őket, amikor szomorúak, rosszul érzik magukat, szoronganak. A kutatások szerint a kedvencek érzik, amikor gazdájuk érzelmi mélypontot él át. Jelenlétük csökkenti a szorongást és növeli az önbizalmat a feltétlen szeretet által, amit gazdájuk iránt éreznek.

Forrás: Women’s Health, fotó: Unsplash