A szülés utáni testpozitivitás? Az Instagramon hiába keresed!

2022. november 08.
Ausztrál kutatók több mint 600 olyan, az Instagramon talált képet elemeztek, melyet szülés utáni test (#postpartumbody) címkével tettek közzé. Meglepő, de a striák, megereszkedett has és hegek nagyon ritkán láthatók ezeken a fotókon.

Terhességi csíkok, kötényhas, császármetszés hege – ezek mind valóságos és gyakori dolgok egy új anyánál, ám ha csak a közösségi oldalakat nézzük, azt gondoljuk, hogy csak ritka esetben jelennek meg a női testen szülés után, derült ki egy ausztrál tanulmányból. A kutatók 600 képet elemeztek, melyet az Instagramra a szülés utáni test hashtaggel (#postpartumbody) posztoltak. Kiderült, hogy csupán a képek 5 százalékán láthatók a striák, narancsbőr, lógó mell vagy a hegek.

Ha a legfrissebb vagy a top kategóriákban lévő képeket nézték, a fotók 91 százalékán kifejezetten vékony vagy átlagos testsúlyú nők szerepeltek a szülés utáni képeken, gyakran edzőruhában. Az is megfigyelhető, hogy ezeket a képeket digitálisan megszerkesztették, javították a posztolók. 

Eredményeiket a Healthcare című egészségügyi folyóiratban publikálták a kutatók. „Számunkra is meglepőek voltak a felfedezéseink – mondta dr. Megan Gow, a kutatás vezetője, dietetikus, a Sydney-i Egyetem óraadója. – A legfélelmetesebb az, hogy úgy érezhetjük, amikor ezeket a képeket nézzük, hogy egyáltalán nem az a gyakori, ami a nőkkel általában történik a szülés utáni időszakban, hanem amit ezeken a fotókon látunk.”

szules-utan-test-instagram

Az Instagramon hiába keressük a lógó hasat, narancsbőrt és striákat a szülés utáni fotókon

A kutatók aggasztónak találják az eredményeket. „Hatalmas nyomást helyez a nőkre, akik amúgy is nagyon nehéz életszakaszon mennek keresztül, rengeteg változással” – magyarázta a kutatás vezetője. A képek a testükkel szemben komoly ellenérzéseket válthatnak ki az újdonsült anyákban, ami súlyos mentális problémákhoz, szülés utáni depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. „Szoptatnak, alváshiánnyal küzdenek… és akkor az Instagramon azt látják, hogy az anyák szuperfittek, vékonyak, mintha mi sem történt volna.”

A közösségi oldalak torz képe a szülés utáni testről nagyon veszélyes

„Mindennél jobban erősíti az önmagukkal szembeni kritikus gondolkodást, hatalmas stresszt vált ki. Pedig azt kellene érezniük az anyáknak, hogy a sebezhetőség, amit átélnek, normális, és a szülőség mindenki számára ugyanolyan hullámvasút – mondta Julie Borninkhof tanácsadó. – Vannak napok, amikor minden menő és ragyogó, és vannak olyan napok – elég gyakran –, amikor minden borzasztó és kaotikus. És ez mind rendben van.”

Szülés után nem jár a testpozitivitás

Nem csak azt vizsgálták a kutatók, mennyire jelenik meg valós kép a szülés utáni női testről a közösségi oldalakon. Azt is megfigyelték, hogy a testpozitív mozgalom a friss anyákat teljesen figyelmen kívül hagyja.

Csak egy példa: a #curvyyoga hashtag, ahol sokféle testtípusú nőről jelennek meg fotók, azt sugallja, hogy a jóga egy befogadó tevékenység és közösség. A szülés utáni test esetében azonban nagyon kevés nőnél látható alhasi zsírpárna, csíkos bőr vagy lógó has, ami néhány hónappal a baba születése után is teljesen normális jelenség. „Azt vártuk volna, hogy több ilyen fotót látunk, nagyobb büszkeséget a terhesség utáni testnél, mint például Ashley Graham esetében. De kevesen merik felvállalni még mindig” – mondta a kutatás vezetője. 

Ugyanakkor a nőket arra biztatni, hogy szeressék a testüket úgy, ahogy van, legalább annyira nyomasztó lehet, figyelmeztetett Katherine Saunders pszichológus, egy kilenc hónapos kislány édesanyja, aki inkább testsemlegességet szeretne látni és érezni a testpozitív nézőpont helyett a szülés utáni testtel kapcsolatban.

Ha a terhességi csíkokat nézzük például, „vannak, akik úgy beszélnek róla, mint harci sérülésekről, annak bizonyítékáról, hogy egy baba növekedett a hasukban és az erő bizonyítéka. Imádom én is, ahogy Ashley Graham beszél erről, de nem mindenki képes így érezni – mondta a pszichológus. – A társadalom hatalmas nyomást helyez a nőkre a testükkel kapcsolatban. Nincs szükség még arra is, hogy hirtelen muszáj legyen szeretnünk azokat a változásokat, amiket történelmileg eddig nem kellett szeretnünk.”

Julie Freeman fitneszedző, önkéntes a sydney-i anyákat támogató csoportnál, egy hároméves gyermek édesanyja. Ő sem látja úgy, hogy feltétlenül szükség lenne arra, hogy a szülés utáni testet ünnepeljük, ám ha már van a közösségi oldalak adta lehetőség, azt arra kellene felhasználni, hogy az anyák egészségét támogassuk. „Hogy érzed magad ma? Halad a szülés utáni felépülés? Jól vagy, nem vagy jól, szükséged van segítségre? Annyival több mindenről kellene beszélnünk, mint hogy néz ki a testünk” – mondta Freeman. 

Nem készült eddig túl sok tanulmány azzal kapcsolatban, hogy a közösségi oldalak milyen hatással vannak a szülés után lévő nőkre. „Ez jelentős hiányosság, hiszen a fogamzóképes korú nők adják az Instagram felhasználók nagy részét” – mondta Gow. És mit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy egy kép nem rezonál az érzéseinkkel, vagy éppen ellenérzéseket vált ki bennünk? „Lépjünk tovább. A kikövetés gomb csodálatos dolog a közösségi oldalakon, különösen az Instagramon. Éljünk vele.”

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvass tovább!