Halálos koncertek – Amikor nem várt tragédiába fullad egy rendezvény

2023. november 22.
A közelmúltban történt esetek kapcsán összeszedtünk pár hasonlóan nem várt balesettel végződő eseményt.
halálkoncert borító

Sok év megfigyelései és tapasztalatai alapján a szakértők azt mondják, hogy a legtöbb halálos áldozatokkal járó koncertbalesetben a közös pont mindig az emberi tömeg. Ha sok ember zsúfolódik össze egy korlátozott méretű helyen, amihez még hozzákeveredik az alkoholfogyasztás, a felfokozott hangulat, egy elégtelen biztonsági rendszer, máris kész a katasztrófa. 

Az elmúlt hétvégén lehetett olvasni arról, hogy haláleset történt Taylor Swift egyik brazíliai koncertjén, ennek kapcsán utánanéztünk, milyen koncertbalesetek történtek már korábban.

Taylor Swift

Ez az egyik legfrissebb tragédia, ami Swift dél-amerikai turnéjának egyik állomásán történt. A hírek szerint aznap extra meleg volt (másnap dőlt meg az országos melegrekord 44.8 fokkal), így az órák óta a bejutásra várakozó tömegben többen is rosszul lettek. A helyzet csak tovább fokozódott a bejutás után, ugyanis a koncerthelyszínen még melegebb volt, és a szervezők nem engedték a rajongóknak, hogy vizet vigyenek be magukkal. A koncert kezdete előtt lett rosszul és vesztette életét az énekesnő 23 éves rajongója, Ana Clara Benevides.

Robbie Williams

Pár nappal Swift koncertje után lépett fel Ausztráliában Robbie Williams. A hírek alapján a koncerten egy 70 éves nő elesett és beütötte a fejét. A mentők kórházba szállították, de sajnos olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy már nem tudták megmenteni az életét.

Travis Scott – Astroworld Festival

Kylie Jenner exbarátja, Travis Scott Texasban lépett fel 2021-ben az egyébként általa szervezett Astroworld Festivalon, amikor a tömeg miatt tragédia történt. Mikor Scott fellépésére került a sor, a rengeteg ember mind a színpad elé nyomult, aminek következtében többeket teljesen összenyomtak, nem jutottak lélegzethez. Kilenc halálos áldozatot követelt ez a rendezvény.

Mawazine Festival

A marokkói Mawazine Festival küldetése 2009-ben az lett volna, hogy bizonyítsák, Marokkó bátran besorolható a modern, nyugatias városok közé. A 9 napos fesztiválon fellépett Kylie Minogue, Stevie Wonder és Ennio Morricone is. A tragédia akkor történt, amikor az utolsó nap egy helyi előadó, Abdelaziz Stati lépett a színpadra. A tömeg a koncert után elindult kifelé, viszont a rendőrség több kijáratot is lezárt, így az emberek kis helyre koncentrálódtak és összenyomták egymást. 11 halálos áldozata volt a szerencsétlenségnek.

Forrás: theguardian.commatadornetwork.com

Fotó: Getty Images